Annonce
Sport

Den amerikanske drøm om et dansk mesterskab: Chris Nielsen og Morten Hansen skal løfte trofæet

Jimmy Moore er ofte højtråbende, når han befinder sig på trænerbænken. Foto: Mathias Fredslund Hansen

Da amerikanske Jimmy Moore indstillede sin basketkarriere i Danmark i 2002, var han overbevist om, at han var færdig med sporten. Men en ven i hjemlandet lokkede ham tilbage, og nu står den 45-årige amerikaner i spidsen for Randers Cimbria med ambitionen om at hente klubbens første mesterskab nogensinde.

Annonce

Randers: Mere end 8000 kilometer.

Så langt er Randers Cimbrias cheftræner Jimmy Moore fra hjembyen i det centrale Californien i USA.

Da sportsdirektør i Randers Cimbria, Morten Hansen, kontaktede Jimmy Moore og havde en lang samtale med den tidligere basketspiller om trænerjobbet i den kronjyske basketklub, var amerikaneren ikke i tvivl, selvom det betød, at han skulle flytte over Atlanten og væk fra familie og venner.

- Jeg havde længe gået med tanken om, at jeg godt kunne tænke mig at prøve kræfter med et trænerjob i en professionel basketklub, så da jeg fik muligheden og havde en fantastisk snak med Morten Hansen, så vidste jeg, at det var det perfekte job for mig, siger 45-årige Jimmy Moore til Randers Amtsavis.

Det var ikke første gang, at Jimmy Moore rejste til Danmark. I 2002 var han i sit efterår i sin egen spillerkarriere, og her skiftede han til den danske klub BF Copenhagen.

Den to meter høje basketelsker nåede blot en enkelt sæson, selvom han nød livet i Danmark.

- BF Copenhagen gik konkurs, og det tog rigtig hårdt på mig. Jeg elskede klubben og Danmark, så jeg besluttede mig for at stoppe karrieren. Jeg mistede lysten til at spille basket, siger Jimmy Moore.

Jimmy Moore vil gøre alt for at skaffe Randers Cimbrias første danske mesterskab. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Annonce

Hjem til USA

Inden tiden i Danmark havde Jimmy Moore været omkring i verden som professionel basketspiller.

I sine tidlige drengeår spillede han amerikansk fodbold, men en skade resulterede i et skifte til halgulvet og den tunge orange bold.

Det viste sig hurtigt, at han havde talent for spillet, en fordelagtig højde og stærke atletiske evner.

I løbet af en tiårig karriere nåede han at spille i Portugal, Luxembourg, Ungarn, Polen, Kina og Danmark.

- Det var en fantastisk tid. Jeg så det som en masse forskellige eventyr, og jeg elskede at opleve nye steder. Det er nok ikke alle, der ville kunne klare det som ung basketspiller, men det passede mig helt fint. Den største udfordring var i Kina, hvor ingen talte engelsk, og hvor kulturen var helt anderledes.

Efter nedturen i BF Copenhagen rejste Jimmy Moore hjem til Californien.

- Jeg var overbevist om, at jeg var færdig med basketball. Det tog utroligt hårdt på mig, at klubben gik konkurs, og jeg havde ikke lyst til at spille andre steder. I stedet startede jeg i forretningsverdenen, og her var jeg nogle år. Jeg var overbevist om, at det var min fremtid.

Her ses Jimmy Moore (til venstre) i aktion for BF Copenhagen i 2002, da han selv spillede. Arkivfoto: Palle Hedemann/Scanpix
Annonce

Ungdomstræner

Men det skulle vise sig, at basketball ikke var et overstået kapitel for Jimmy Moore.

En god ven havde brug for hjælp på sin skole, og han havde udset sig Jimmy Moore til at løse det problem.

- Min ven var sportsdirektør på en high school i det område i Californien, hvor jeg kommer fra, og de manglede en træner til deres baskethold. Da han tilbød mig jobbet, afviste jeg med det samme, fordi jeg stadig var træt af sporten, men efter nogle samtaler fik han mig overtalt.

Det blev startskuddet til ti år som collegetræner.

- Det var en stor udfordring, fordi jeg havde med unge drenge at gøre. Jeg skulle selvfølgelig forsøge at gøre dem til bedre spillere på banen, men jeg var også en del af deres udvikling personligt. Jeg har lært utrolig mange ting i jobbet som high school og college-træner.

- Det var meget naturligt for mig at blive træner. Jeg så også mig selv som ledertypen, da jeg var spiller. Det var dog ikke sket, hvis det ikke havde været for min gode ven, der spurgte mig om jobbet. Man kan sagtens kalde det et heldigt sammentræf, siger han.

Annonce

Stor kærlighed til Danmark

Hvorfor valgte Jimmy Moore at tage til Randers Cimbria?

- Først og fremmest var det vigtigt for mig, at jeg havde en god kemi med folkene omkring klubben. Her tænker jeg selvfølgelig på Morten Hansen og Mike Nielsen, som jeg jo arbejder med hver dag. Jeg havde især en fantastisk samtale med Morten Hansen, som jo er en fantastisk person. Han gav mig en god fornemmelse.

- Det tiltalte mig også meget at komme tilbage til Danmark igen. Jeg har faktisk kun positive ting at sige om Danmark. Jeg tror, jeg blev forelsket i landet den første dag, jeg kom. Jeg plejer at sige til alle, jeg kender i USA, at de bør tage til Danmark. Det er et utroligt behageligt land, hvor alle er positive og venlige, og jeg elsker kulturen. Efter jeg vendte tilbage til USA, kom jeg virkelig til at savne danskerne, lyder det.

Jimmy Moore bor alene i en lejlighed tæt på arbejdspladsen i Arena Randers. Langt væk fra familie og venner, men det generer ikke amerikaneren.

- Jeg har faktisk ikke tid til at tænke så meget på mit privatliv. Jeg har valgt at have 100 procent fokus på mit job som cheftræner i Randers Cimbria, så jeg tænker ikke så meget på, at jeg bor alene i et andet land. Jeg er glad for at være her, og jeg bruger det meste af min tid på at forberede mig til mit job.

Cimbria-træneren har en datter på 17 år fra et tidligere forhold.

- Jeg ville selvfølgelig gerne være mere sammen med min datter, og det var faktisk også meningen, at hun skulle komme hen over julen. Vi havde også snakket om, at hun kunne tage anden halvdel af dette skoleår i Danmark, men det er desværre ikke blevet til noget. Jeg har simpelthen så travlt, at jeg nærmest ikke har haft tid til at gøre min egen lejlighed hyggelig, siger han.

Annonce

Dedikation

Jimmy Moore overtog trænerposten i Randers Cimbria efter landsmanden Erik Olson, som på det sportslige plan havde en god sæson i Kronjylland.

Der var til gengæld store udfordringer for Jimmy Moore, da han kom til klubben.

Flere af profilerne fra sæsonen forinden var ikke længere i truppen, og derfor blev der hentet nye kræfter til.

- Det var uden tvivl en stor udfordring at komme til en klub, hvor der skete mange ændringer, men sådan er det for de fleste basketklubber hvert år. Vi var hårdt ramt af skader i opstarten, og det overraskede mig, hvor stor en udfordring det var. Det kostede os dyrt, fordi vi ikke var i stand til at træne ordentligt.

Mens Erik Olson var en rolig træner, man ikke hørte så meget i kampene, har Jimmy Moore vist sig at være en mere udfarende type på trænerbænken.

- Alle trænere har deres egen foretrukne stil. Der har været mange succesfulde trænere i klubben før mig, men det vigtigste for mig er, at spillerne er dedikerede og giver sig 100 procent hver eneste dag her i klubben.

Annonce

Vil hente mesterskab

Jimmy Moore fik også en hård start på banen med Randers Cimbria.

Spillemæssigt var der ikke det samme flow over kronjyderne som i sidste sæson, og flere af de nye spillere havde svært ved at slå til i sæsonens første kampe.

- Jeg har egentlig altid ment, at den danske basketliga er undervurderet på trods af, at sporten ikke er så stor her i landet. Vi havde en svær start, men alle kan også slå alle i den her liga. Selvom det er hold med lavere budgetter, så vil de gøre alt for at slå de store hold, så der er ingen nemme kampe.

Jimmy Moore er klar i spyttet, når det kommer til snakken om, hvad ambitionerne er i Randers Cimbria.

- Vi går selvfølgelig efter at vinde mesterskabet. Det er det ultimative mål, fastslår han.

Hvor lang tid vil det realistisk set tage at hente et mesterskab til klubben?

- Det er altid svært at forudse, men vi har troen på, at vi skal blive mestre allerede i år, siger cheftræneren om muligheden for at hente klubbens første mesterskab nogensinde.

- Det ville være stort for mig, men det ville betyde endnu mere for mig at se Chris Nielsen og Morten Hansen løfte trofæet. Det er personer, der har dedikeret deres liv til den her klub, og de fortjener det mere end nogen andre, slutter Jimmy Moore.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce