Annonce
Randers

Den bliver svagere og svagere: Spækhuggeren har været ude at svømme på dybere vand, men er nu drevet ind igen ud for Als Kirke

Den syge spækhugger er drevet med vinden og har nu svært ved at holde sig oprejse i vandet. Arkivfoto: Annelene Petersen
Den nødstedte og syge spækhugger-han ligger lørdag formiddag på omkring tre meter vand, den har været ude at svømme lidt, men ikke overbevisende, lyder det fra Naturstyrelsens mand, der holder øje med hvalen. Dør den og kan den bjærges, skal liget obduceres og gå til forskning og videnskab og eventuelt udstilles senere.

Als: Den kraftige vind og øget vandstand har flyttet på spækhuggeren, som siden torsdag er opdaget liggende nødstedt mellem Øster Hurup og Als. Nu er den drevet med vinden og ligger lørdag formiddag lige ud for Als Kirke på tre meter dybt vand.

- Den har været ude at svømme på dybere vand, men ikke overbevisende. Og nu driver den mere ind mod stranden igen, siger Sandor Hestbæk Markus, vildtkonsulent ved Naturstyrelsen Kronjylland.

Han fortæller, at den stadig er i live, men at der ikke længere er i tvivl om at den er syg.

Annonce

- Havnefogeden er sejlet ud tre gange i løbet af lørdagen for at se til den, og den ligger bare og ånder lige så stille, siger vildtkonsulenten.

En opdatering fra Fiskeri- og Søfartsmuseet i Esbjerg, der er en del af beredskabet for grundstedte dyr, fortæller, at hvalen nu viser tydelige tegn på, at den er syg. Den har svært ved at holde sig oprejst i vandet og ligger derfor og flyder meget af tiden på siden.

Organerne lukker ned

Den er vurderet til at veje omkring et ton, og det er en ung han mellem to og seks år. Spækhuggere kan blive op til mellem 30 og 40 år og blive op til 10 meter, oplyser vildtkonsulenten, der indrømmer, at spækhuggere ikke er et dyr, han normalt beskæftiger sig med i sit virke som vildtkonsulent.

- Nej, det mere er sæler, flagermus og krondyr, vi gør i, siger han.

Den mest naturlige slutning på historien om den syge spækhugger er formentlig, at den dør. Hvor længe det tager, er svært at sige.

- Måske mellem to dage og en uge. Det tager længere tid i vandet, end det ville have gjort, hvis den lå på stranden, for så trykker dens egen vægt på organerne. Dét, der vil ske, er, at den går i koma og organerne lige så stille lukker ned en for en, og så dør den, siger Sandor Hestbæk Markus.

Annonce

Måske udstilles

Myndighederne har ikke mulighed for at prøve at redde den og vil heller ikke forsøge aflivning, men i stedet lade naturen gå sin gang.

- Hvis det store havpattedyr dør, og den ligger så det er muligt at bjærge den, så vil den blive obduceret. Det gør vi, når der er en chance for det, for vi ved faktisk ikke meget om hvaler og havpattedyr på disse kanter. Hvis vi kan få den undersøgt, er der stor sandsynlighed for at finde ud af, hvad den har fejlet, og dermed få endnu mere at vide om havpattedyrene, som kan være med til at gøre livet nemmere for dem fremover, siger Lasse Ottosen, museumsformidler beredskabet for havpattedyr hos Fisker- og Søfartsmuseet.

Naturhistorisk Museum i København har tilkendegivet overfor fiskeri- og Søfartsmuseet, at de vil være interesseret i spækhuggeren efterfølgende.

- Så vil den komme til at indgå i forskning, videnskab og måske med tiden i udstillingen hos dem, siger Lasse Ottosen.

Fiskeri- og Søfartsmuseet appellerer i øvrigt til, at alle holder afstand til spækhuggeren, så den ikke stresses unødigt.

Annonce
Randers For abonnenter

Heidi døde af en blodprop i hjertet i 2009, men blev genoplivet: Hun fik 12 ekstra år at leve i

Danmark

Mandagens coronatal: 7146 nye smittede

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Virksomhedsejer rødglødende over gammel sne og is på vejene: - Det virker som om, kommunen bare lader stå til

Østjylland For abonnenter

Hash og kokain overhaler øl og vin:  Sprit er yt i trafikken - men narkoen breder sig

Randers

Brandvæsen og politi er rykket ud til udslip: Gylle er løbet ud af tank

Sport

Ny alvorsuge venter Randers HK: Klubtoppen mødes til en ekstraordinær snak – plan A eller B?

For abonnenter

371 DSB-kunder tog toget mellem Esbjerg og Odense uden mundbind - det skulle de aldrig have gjort: Bekymret ansat beretter om magtesløst personale, snyd og stor forvirring

Leder For abonnenter

Jammerlig snerydning i Randers: Hvorfor skal vi stadig skøjte rundt og sætte liv og lemmer på spil?

Sport

Sejr på hele 12 mål i gruppefinalen: Herlig dansk opvisning og et perfekt afsæt til kampene i mellemrunden

Randers

Gasregningen tog Gittes sidste penge til at gøre julen særlig: - Måske kan vi låne et juletræ af nogen, når det er dagen før?

Ekspert anbefaler nedlukning - lige nu: Omikron vil være dominerende inden nytår

Randers

Larmende tavshed fra Randers Kommune efter kritik af snerydning: Her er spørgsmålene, vi gerne ville have haft svar på

Randers For abonnenter

Rutineret vognmand om for dårlig snerydning: - Det er Randers Kommune, der vil spare penge

Randers

Ufrivilligt skøjteløb på gangstier: Fodgængere falder på stribe

Annonce