Annonce
Randers

Den franske hotdog har rødder i Randers

Mr fransk hotdog. Charles Rasmussen, Rådhustorvets pølsemand, så den franske hotdog på en ferie. I 1984 rejste han Jylland tyndt med flutes, hulpind og pølser for at sælge ideen her. Dobbeltløberen her har han selv fundet på. Foto: Richard Sylvestersen

Rådhustorvets pølsemand, Charles Rasmussen, er skyld i, at vi spiser pølser i hule brød her i landet.

I dag lever han af at sælge pølser på Rådhustorvet i Randers. I 1984 kørte han Jylland tyndt for at få egnens pølsemænd til at sælge hotdogs på en ny måde, han havde set i Frankrig.

Det blev straks en succes, der bredte sig til hele landet.

»Jeg var på ferie i Monte Carlo, da jeg så den første gang. I Oslo solgte de dem også som Monte Frank. Nu skal den køres ind i Danmark, tænkte jeg,« siger Charles Rasmussen.

»Voksne piger og damer vil gerne have en hotdog, som de kan spise uden at skulle i bad bagefter,« siger Charles Rasmussen som forklaring på den franske hotdogs hurtige succes.

Monte Frank hed nyheden her i landet til 1988, hvor pølsen i det hule brød kom til at hedde fransk hotdog på et markedsføringsbillede.

»Se, her sidder jeg på et møde med vores sælgere og præsenterer ideen,« siger Charles Rasmussen og hiver et stykke pap spækket med fotos frem fra bagvæggen.

Brød på kosteskaftet
På billedet viser han en stregtegning frem for kollegerne af en flute med en pølse stikkende ud.

»Jeg kørte hele Jylland tynd for at finde en sælger i hver by, der ville prøve det af. Vi var spændt på, om det ville gå ud over vores pølsesalg,« husker Charles Rasmussen om den franske hotdogs indtog i Danmark.

Salget steg. Charles Rasmussen var salgschef hos grossisten Børge Porup i Randers, der solgte pølser og tilbehør til den spirende fast food-branche.

Det var før brød kunne købes med pølseformede huller. Hullerne lavede pølsemanden selv ved at skubbe det varme brød ned over et opvarmet metalspyd til 3000 kroner.

Spydene gik som de varme brød, de gennemborede. 1000 pølsemænd havde dem allerede stående.

»En tidligere indkøbschef drev servicestation mellem Randers og Århus. Han ville sgu ikke købe mine spyd, men hev brødet ned over et kosteskaft bag døren, og spurgte om det hul ikke var lige så godt,« griner Charles Rasmussen.

Grønland med på dillen
Paaskebrød kunne se, at brødsalget til de franske hotdogs steg voldsomt og tilbød at levere forhulede brød. Resten er som bekendt pølsehistorie. Den franske hotdog er på menuén alle de steder, vi lokkes til at nappe en håndterlig bid mad med i forbifarten.

Charles Rasmussens kontor nær hans sekskantede pølsebod på Rådhustorvet bugner af billeder og relikvier fra hans mindst 30 år lange karriere i fast food. Først som top-sælger, siden som pølsemand. Her er fotos fra mange salgsrejser til Grønland, som Charles Rasmussen i 1985 fik med på monte frank-dillen. Og fra de efterfølgende år med store armbevægelser, til han i 1996 kom i behandling for alkoholisme.

Mad som fotomodel
I dag er han tørlagt og glad for sin nye og større pølsebod, Café Charlie, på Rådhustorvet. Nye fast food-ideer får han stadig mange af.

At præsentere menuen med billeder frem for ord skrevet med sprittusch på en tavle er også hans ide. Det samme er den dobbeltløbede franske hot dog med hul til to pølser i en stort flutes. Og ribben hotdogen.

»Dem findes der ingen billedskilte af, så jeg har været i gang med at klippe,« siger Charles Rasmussen, mens kan skraber vanddråberne af sit salgsskilt på Rådhustorvet.

»Jeg klippede bare en pølse mere ud og klistrede på der. Ribbenene er fra en ribbenssandwich. Dem klippede jeg ud og klistrede over pølsen i en hotdog,« siger han stolt af sine seneste påhit, der sælger stort.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce