Annonce
Randers

Den sidste vals: Ældre mister deres seniordans i Vorup

Ældreaktiviteter stopper, blandt andet på Vorup plejehjem.Foto: Anne Myrup Pedersen
Et flertal i byrådet har besluttet at omlægge aktivitetstilbuddene til ældre. Det betyder, at mange mister deres ugentlige hyggestund med andre. Blandt andet i Vorup, hvor en gruppe seniordansere forsøger at råbe politikerne op, selv om de frygter, det er forgæves.
Annonce

Randers: På Vorup Plejehjem har omkring 30 ældre i årevis haft stor fornøjelse af at samles hver tirsdag til seniordans. Men 1. maj er det slut. Dansen slutter, fordi et flertal i Randers Byråd har besluttet at samle en lang række aktiviteter for ældre på færre adresser. Samtidig er også kørsel til og fra aktiviteter fjernet for ældre, der gerne vil deltage i de såkaldte uvisiterede tilbud, hvor ældre blot kan møde op og deltage i for eksempel dans, nørklegrupper og andre aktiviteter.

I praksis betyder det, at hvis de ældre i Vorup vil fortsætte med at danse, så skal de ind til Randers midtby.

Og dét er de kede af. 15 dansere har skrevet et brev til amtsavisen, hvor de fortæller om, hvorfor de mener det er problematisk at droppe seniordansen - og mange andre aktiviteter lokalt på plejecentrene rundt omkring i kommunen.

"Skal vi over broen med bus? Det vil aldrig blive det samme. Her er vi i trygge rammer. Men det de (politikerne. red) sparer her, koster noget et andet sted, at vi bare får lov at passe os selv og blive gamle. Nu havde vi noget at se frem til, som vi var utrolig glade for, som betyder meget". Sådan lyder det fra gruppen af de ældre, der plejer at samles hver tirsdag på Vorup Plejehjem for at danse sammen. Noget der giver smil på læben og i det hele taget hyggeligt socialt samvær.

- Hvis man vidste, hvor meget det betyder. Vi kender hinanden, og det giver en tryghed at samles lokalt, siger Gitte Pedersen, der er en af underskriverne.

I fremtiden er de ældre henvist til at danse i Fritidscentret. Andre aktivitetstilbud syd for åen, for eksempel gymnastik, flyttes til det nye trænings- og aktivitetscenter i Nellemann-bygningen.

Gitte Pedersen peger på, at det for mange nok vil betyde, at de opgiver aktiviteterne. Simpelthen fordi det er uoverskueligt at komme afsted, når man skal væk fra lokalområdet. Og det har rigtig stor betydning for mange ældres livskvalitet at have de ugentlige aktiviteter at se frem til, mener Gitte Pedersen.

- Jeg synes, det er at gå i små sko. Vi prøver at råbe op, men det hjælper nok desværre ikke, siger hun.

- Jeg synes, det er at gå i små sko. Vi prøver at råbe op, men det hjælper nok desværre ikke.

Gitte Pedersen, Vorup

Annonce

Pengene bruges anderledes

Ændringerne i aktiviteterne skyldes, at aktivitets- og genoptræningsområdet i Randers Kommune har fået ny struktur. Det har betydning for mange ældre, blandt andre de borgere, der en gang eller to om ugen møder op til såkaldt åbne aktiviteter på byens plejecentre. For eksempel seniordans i Vorup.

Åbne aktiviteter er et uvisiteret tilbud, hvor de ældre kan møde op til suppeaftener, nørklegrupper, stolegymnastik og andre sociale arrangementer. De aktiviteter bliver nu samlet færre steder i kommunen. Også på anden vis er der sket en reduktion i tilbuddene til ældre.

Under den gamle ordning har de ældre kunnet blive transporteret fra deres bolig til aktiviteten. Når den nye struktur træder i kraft i løbet af foråret, vil de være overladt til offentlig transport eller hjælp fra familiemedlemmer, der kan køre dem frem og tilbage.

Beslutningen blev truffet på et byrådsmøde i januar i år, hvor Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Venstre, konservative og radikale gik ind for at indføre den nye struktur på omsorgsområdet.

Baggrunden for ændringen er, at der er sket en stigning i genoptræningsplaner efter hospitalsindlæggelse på omsorgsområdet med cirka 30 procent siden 2015. Desuden er der ved lov indført en frist for opstart af genoptræning på syv dage. For at nå det hele, skal området effektiviseres og specialiseres. Desuden skal den nye struktur målrette tilbuddene til de mest sårbare borgere, for eksempel de, der er ramt af demens og senhjerneskader. Endelig skal der være et større samarbejde med med foreninger og frivillige.

Der er cirka 100 ansatte og et budget på 40 millioner kroner på trænings- og aktivitetsområdet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Billeder og reportage fra premieresejr i Hornbæk: Dobbelte målscorere, cheftrænere i aktion og en kandidat til årets mål

Randers

Overhaling gik helt galt

Annonce