Annonce
Annoncørbetalt indhold

Den store guide: Bør du købe brugt eller ej?

Flere og flere køber brugte ting, og det er der mange gode grunde til. Du kan naturligvis spare penge ved at købe brugt, men genbrug er også godt for miljøet. Hver eneste dag kasseres tonsvis af brugbar ting, som har krævet mange ressourcer at producere. Overvejer du også at gøre genbrug til en større del af din hverdag, så er det vigtigt, at du overblik over hvilke ting, der er gode at købe brugt.

Tøj og sko

De fleste genbrugsforretninger i Danmark har ufattelige mængder brugt tøj, og det er super oplagt at købe tøj brugt. Tøjet bliver naturligvis vasket før det bliver sat til salg, og du kan også selv vaske tøjet efter køb. Det kræver rigtig mange ressourcer at producere tøj, så du gavner miljøet rigtig meget ved at købe brugt.

Du kan også finde masser af sko i de fleste genbrugsforretninger, men her skal du være mere varsom med at købe brugt. Du bør generelt ikke være nærig, når det gælder fodtøj, og brugt fodtøj kan være problematisk, hvis det bærer den mindste smule præg af slid.

Brugt tøj kan også være en mulighed, hvis du er modebevidst, for du kan ofte gøre et kup og finde tøj af gode mærker. Det brugte tøj prissættes af de frivillige i genbrugsforretningen, og de har ikke altid kendskab til brands.

Møbler

Der findes mange genbrugsforretninger som også forhandler møbler, og her kan du også spare mange penge. Hvis du har betænkeligheder i forhold til hygiejnen, kan du vælge kun at købe ”hårde” møbler, som kan vaskes rene. Til sammenligning kan det være ufatteligt svært at sikre, at en stofsofa er helt ren og ikke bærer præg af den tidligere ejere.

Brugte møbler kan også udgøre spændende projekter, hvis du for eksempel har lyst til at kaste dig over et istandsættelsesprojekter. En smule sandpapir og noget maling kan ofte gøre underværker, og du vil blive endnu mere glad for det færdige møbel.

Byggematerialer

Hvis du går ind på nogle af de danske hjemmesider til køb og salg af brugte ting, så vil du støde på mange byggematerialer. Det er bestemt ikke nødvendigvis en dårlig idé at købe brugte byggematerialer, men det er vigtigt, at de er blevet behandlet ordentligt, og at de for eksempel ikke er blevet skadet, da de blev taget ned.

Det er også vigtigt, at du ikke går på kompromis med materialernes kvalitet. Ved nogle materialer er det nemt at kontrollere kvaliteten, mens det kan være stort set umuligt ved andre. Brædder, sten og lignende kan du fint købe brugt, hvis du føler, at kvaliteten er god, mens du skal for eksempel være mere forsigtig med at købe døre og vinduer, da det er markant sværere at lave en nøjagtig vurdering af deres kvalitet og funktionsduelighed. Her kan det være en bedre idé at købe vinduerne fra nye på en side som www.sparvinduer.dk, og så kan du selv stå for monteringen, hvis du gerne vil spare penge.

Ofte kan du også være heldig at finde at privatpersoner, som har byggematerialer til overs fra deres projekter. Teknisk set er disse byggematerialer ikke brugt endnu, så du får optimal kvalitet, og samtidig kan du spare penge.

Hvidevarer, elektronik og reservedele

Mange udskifter hvidevarer og elektronik, selvom de stadig er funktionelle, så her kan du også gøre et kup, hvis du er heldig. Ofte vil du for eksempel opleve, at hvidevarer og elektronik sælges i forbindelse med en flytning. Du skal naturligvis undersøge hvidevarer og elektronik grundigt for eventuelle skader og slid, og derudover bør du også stille den tidligere ejer spørgsmål.

Det er også en mulighed at købe brugte reservedele, hvilket kan være en rigtig god forretning. Nye reservedele kan ofte være rigtig dyre, men du skal selvfølgelig være opmærksom på, at reservedele kan bære præg af slid og brug. Det kan i nogle tilfælde være svært at vurdere, om det bare er overfladisk slid, eller om det har forkortet reservedelens levetid.

Du bør generelt overveje at købe brugte reservedele fra en professionel, hvis du vil have garanti for kvaliteten på en brugt reservedel. Det kræver ofte mange års erfaring at kunne vurdere mere komplekse reservedele. Af samme grund er det generelt en god idé at handle hos en autoriseret forhandler, hvis du vil købe reservedele til bilen. Du ville for eksempel næppe være i stand til vurdere kvaliteten af en brugt gearkasse, og så er det bedre at overlade det til en professionel ved at købe den her, så du får en kvalitetsgaranti.

Annonce