Annonce
Udland

Den tyske folkemoder har styr på sine børn

Den tyske forbundskansler Angela Merkel går endnu en sikker valgsejr i møde. Hun kan blive den længstsiddende kansler nogensinde og er blevet til en moderskikkelse for store dele af det tyske folk.

Tyskland: Overkroppene hænger ensrettet ud over badehotellernes balkoner vendt mod scenen foran strandmolens postkortidylliske baggrundstæppe. Yderst i folkemængden står folk og forsøger desperat at forevige hovedpersonen med deres telefonkameraer. I midten af det hele befinder forbundskansleren for Tyskland sig. Angela Merkel er kommet til den populære ferieby St. Peter-Ording ved den tyske nordvestkyst som del af sin fjerde valgkamp som spidskandidat for det konservative parti CDU.

Her fortæller hun om sine planer for et Tyskland, der er godt at leve i.

Og hendes visioner deles af størstedelen af Tyskland. Således står hun på trods af de sidste års tumultariske globale krisers effekt på Tyskland tilbage som den eneste rigtige favorit til kanslerembedet. Og dermed ser det ud til, at hun kan tage sin fjerde valgsejr i træk.

- Tålmodighed og stærke nerver er Merkels afgørende styrker. Se bare, hvordan hun håndterede det massive pres, der var på hende i syv-otte måneder under flygtningekrisen. Både udefra og internt i partiet. Hun lod sig ikke påvirke. Hun er heller ikke en person, der lader magten stige sig til hovedet, siger den politiske redaktør ved Frankfurter Allgemeine Zeitung Ralph Bollmann, der også har skrevet en bog om Angela Merkel.

Annonce

Søndag den 24. september går tyskerne til valg. Avisen Danmark har allieret sig med den dansksprogede Flensborg Avis, som ved, hvad der rører hos den store nabo i syd. Vi bringer i alt fem artikler om det tyske valg skrevet af vores kollega i Flensborg. Den første blev bragt mandag, nummer to følger i dag.

Maren og Peter Mrozowski er lokale borgere fra det nordvestlige hjørne af Tyskland og meget begejstrede for Merkel. Foto: Anton Heilskov

Merkel kan man stole på

På den forreste stolerække af de propfyldte tilskuerpladser foran scenen har Daniel Mans fra den sydtyske delstat Hessen smidt strandtasken fra sig og sat familieferien ved Vadehavet på pause for at opleve sit politiske forbillede i levende live.

- Jeg er meget imponeret af hende som forbundskansler. Man kan se, at hun har et godt ry for eksempel sammenlignet med Trump og Putin, der ikke kan komme uden om hende, siger Daniel Mans.

I Merkels tale gør hun en stor dyd af at lægge vægt på vigtigheden ved, at Tyskland ikke knækker over i to dele med en opdelt land- og bybefolkning.

Blandt dagens tilskuere er der i hvert fald tilfredshed hos både byboere og landbefolkningen. Maren og Peter Mrozowski er lokale borgere fra det nordvestlige hjørne af Tyskland ved Husum, og de er ligesom Daniel Mans meget begejstrede for Merkel.

- Hun er jo blevet en moder for hele nationen. Og sådan fremstår hun også. Hun høre til folket og har ikke næsen i sky. Hun befinder sig nær os borgere, siger Peter Mrozowski, der på trods af sin høje agtelse for Angela Merkel egentlig ikke ser sig selv som en CDU-tilhænger.

På nuværende tidspunkt peger alle meningsmålinger på en uundgåelig sejr til Merkel og CDU. Foto: Scanpix

Tilfredse venstrefløjsvælgere bliver hjemme

Netop det, at Merkel nyder respekt fra begge politiske fløje, er et træk, der karakteriserer Angela Merkel som succesfuld politiker. Hendes regeringsperiode, der for størstedelens vedkommende er forløbet i en koalition med det socialdemokratiske SPD, og store dele af den politik, Merkels regering har ført, har været socialdemokratisk politik.

Og det har ifølge Ralph Bollmann gjort Merkel så populær i dele af den tyske venstrefløj, at det har givet hende en klar fordel ved valgene.

- Merkel rammer bredt i samfundet. Selv store dele af venstrefløjen er så tilfredse med Merkel, at de ikke føler den store trang til at gå til valg. På den måde kan den lave valgdeltagelse være til hendes fordel, siger Ralph Bollmann.

På nuværende tidspunkt peger alle meningsmålinger på en uundgåelig sejr til Merkel og CDU. I den nyeste meningsmåling fra sammenslutningen af de offentlige tyske tv-stationer, ARD, står CDU til at blive det største parti med 37 procent. Hele 16 procent mere end SPD.

Modsætningen til Trump

Men for blot syv måneder siden så det hele meget anderledes ud. Her bragede SPDs nye formand og spidskandidat Martin Schulz ind på den tyske valgscene med en sådan en kraft, at det virkede som om, at hele den tyske medieverden roterede rundt om den karismatiske boghandler fra den lille vesttyske by Würzelen.

I dag virker det ellers næsten uforståeligt, at Schulz og SPD i februar kunne opnå bedre resultater i meningsmålingerne end Merkel og CDU. Men ifølge Ralph Bollman giver det hele god mening.

- Med Schulz' tiltræden som kandidat skiftede SPD fra depressiv til manisk med et slag. Og det havde da en effekt. Men problemet med SPDs muligheder ser jeg ikke som et kandidatproblem. Problemet er Merkel og hendes styrke og kontinuitet, forklarer Ralph Bollmann.

Men endnu mere afgørende er den udvikling, verden i mellemtiden er igennemgået. For med Donald Trumps indtræden på den global politiske scene er Merkels position som den troværdige klippe i international politik blevet forstærket,.

- Kriserne ude i verden har cementeret Merkels position i Tyskland. Hun er modvægten til Trump, Erdogan og Brexit. Og indtager jo nærmest en rolle som den nye leder af den frie verden og legemliggørelsen af sikkerhed, siger Ralph Bollmann.

Annonce
Forsiden netop nu
Fodbold For abonnenter

Overblik og reaktioner: Vivild og Vorup styrer mod gyserkamp i sidste spillerunde

Annonce