Annonce
Randers

Der er altid brug for flere frivillige: Har du tid, hjerterum og en bil med jydekrog?

Kommunen var repræsenteret på de frivilliges vegne af Mia Kjob (til venstre) og Mette Birkmose, som gerne ville have endnu flere cykelpiloter til at være chauffører for ældre og handicappede. Foto: Annelene Petersen
Natteravn, venligboer, cykelpilot - frivilligheden har mange navne og mange skikkelser, og flere af dem var mødt op til Torvedag lørdag, for at vise sig frem og gerne gafle endnu flere, der har lyst til at give en hånd med.

Randers: Har du fritid til overs, brænder du for at gøre en forskel og kan du lide at have med mennesker at gøre? Så er der rift om dig, blandt de frivilliges rækker. Det kunne konstateres, da der var Torvedag lørdag, hvor Frivilligeværket og flere af dens medlemmer var ude for at vise sig frem.

Blandt de fremmødte var Venligboerne, repræsenteret ved Karin Hjorth og Betty Langberg:

- Vi er her for at aflive nogle fordomme. Folk tror jo, at Venligboerne kun er for flygtninge, men det er vi slet ikke. Venligboerne er for alle, alle, der har behov. Faktisk er det sjældent, at vi siger nej, siger Karina Hjorth.

De to tilføjer, at det Venligboerne kan hjælpe med, er mad, tøj og møbler. Penge kan man aldrig få, men hjælp med ting til dagen og vejen og til at indrette sig, hvis midlerne er små. For eksempel at køre en pose mad ud til en ældre dame.

Venligboerne har 3200 medlemmer, men kun omkring 40 er aktive, sådan for alvor.

- Så vi kan altid godt bruge folk. Helst med bil. Og jydekrog, lyder det fra de to damer, der forklarer, at trailere ikke er et problem, dem kan de altid låne.

Så kort opsummeret er det folk, der har tid, hjerterum og bil med jydekrog, der er ønskescenariet hos Venligboerne.

- Rigtig mange spørger, om vi da ikke skal have betaling for det. Men det skal vi ikke. Vi siger gerne ja til en kop kaffe, men det er også alt, siger Betty Langberg.

Hun har dog oplevet taknemmelighed i form af et overdådigt arabisk kaffebord og en hjemmebagt grønlandsk kage, blandt meget andet.

En kop kaffe, hvis den bydes, er den eneste betaling som Venligboerne tager sig, når de hjælper trængende med at skaffe møbler, tøj eller mad. Her ses Karina Hjorth (til venstre) og Betty Langberg fra foreningen Venligboerne. Foto: Annelene Petersen

Ud at cykle med borgerne

Kommunen var med på Torvet i skikkelse af Mette Birkmose og Mia Kjob, der er henholdsvis aktivitets- og fritidskoordinator på handicapområdet og frivilligkoordinator på ældreområdet. De viste et par af kommunens cykler frem, som bruges til at køre de ældre eller handicappede ud i det blå under navnet Cykling uden alder.

- Faktisk blev Randers den by i hele landet, der havde flest cykelture i 2018. Flere end i København, og det er da flot, synes vi. Ikke nok med at de ældre og handicappede kommer ud på tur i naturen eller andre steder, de har lyst til at se, så er der også et utroligt fællesskab mellem cykelpiloterne, siger Mette Birkmose.

Over 1300 ture kunne Randers prale med sidste år.

Der kan altid bruges flere cykelpiloter, og der findes flere forskellige typer cykler til få forskellige brugere med. For eksempel ladcykler til kørestolsbrugere. Desuden er der rickshaw-cykler og side-by-side-cykler.

- Der har lige været en gruppe på ti cykelpiloter, der havde borgere med ud at spise frokost i det grønne. Andre gange tager de kaffe med og sætter sig et sted, og nogle gange tager det kun en halv time. Det kommer helt an på, hvad der aftales, lyder det fra de to kvinder, som tilføjer, at foreningen også er med til at cykle Fjordløbet.

Annonce

Tuk-tuk på tur

Også Frivilligværket var på Torvet med lederen Louise Brown, næstformanden Pierre Rank-Christensen og den lille, nye tuk-tuk, der er blevet det mobile kontor.

- Vi vil gerne gøre os synlige og har planer om at køre ud en gang om måneden til foreninger, så de ikke altid skal finde vej til os i baggården på Kirketorvet, siger Louise Brown, der forklarer at tuk-tuk'en kræver kørekort, og at hun ikke selv kører den, men har Pierre Rank-Christensen som chauffør på den.

Bag på den er kommet et budskab om at her kommer Frivillig Mobilen, og at det altså ikke går så stærkt.

Louise Brown tilføjer, at Frivilligværket altid er på udkig efter nye medlemmer, og at det er gratis at komme med i Frivilligværket. 130 foreninger har takket ja, men Frivilligværket servicerer også foreninger, som for eksempel idrætsforeninger, der ikke er medlem.

Frivilligværkets lille mobilkontor er noget, der lægges mærke til. Her ses Louise Brown, der er leder af Frivilligværket, samt næstformanden Pierre Rank-Christensen. Foto: Annelene Petersen
Annonce
Randers For abonnenter

21-årig dømt for voldtægt i Randers: Efter overgrebet hældte han vand på ofret for at vække hende

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Hørte du også weekendens hovedpinegivende hyletone? Pernille måtte opgive bådovernatningen - her er forklaringen

Randers For abonnenter

Klimabroen er den vigtigste brik i fremtidens værn mod oversvømmelser i Randers - se her hvordan den virker

Randers FC

Impulsiv idé sender Randers FC-fans på 2000 kilometer lang blaffertur til Rumænien: - Vi vil gerne slå et slag for, at der skal flere folk på stadion

Randers

20.000 kvadratmeter slaraffenland for voksne legebørn: Familie har skabt Lillebjørn Hardballbane

Randers

Glimmer- og konfetti-drømme går i opfyldelse: - Jeg glemmer nogle gange, at jeg bare er praktikant

Leder For abonnenter

Vanvittigt irriterende at holde i kø - men i Randers er der en mening med galskaben

Randers

Praktik lokkede Jens til optometri: - Det her er lidt ud over det sædvanlige

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Forbrug

Tilbud onsdag aften: Du får ekstra 50 procent rabat på datovarer i supermarkeder

Sport

Chris Anker Sørensen bliver begravet i stilhed

Danmark For abonnenter

Sygeplejestrejke spænder ben for coronasmittede: Senfølgeramte venter i månedsvis på hjælp

Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter atypisk slag på heden: - Thomasberg roser midtbaneprofil og gør klar til starte varm angriber i Cluj

Randers For abonnenter

Bjarne fra Nørager er hjernen bag spektakulære stålkonstruktioner som Aros' regnbue og en indskudt sal på Fængslet i Horsens

Annonce