Annonce
Østjylland

Der kommer kun få fly fra udlandet: Alligevel kan rejsende ikke altid blive testet i Aarhus Lufthavn

Flere flyrejsende har oplevet, at de ikke kan blive testet for corona i Aarhus Lufthavn. Foto: Mads Dalegaard
Når man som rejsende ankommer med fly til Aarhus Lufthavn, har man ikke nødvendigvis mulighed for at blive corona-testet. Det mobile testcenter, der bliver brugt i lufthavnen, skal nemlig også anvendes andre steder.
Annonce

AARHUS: I Kastrup Lufthavn har man et testcenter åbent fra 06.00 til 24.00. I Billund Lufthavn har har man et testcenter åbent fra mellem 07.00 og 08.00 til 24.00 og 01.00.

I Aarhus Lufthavn er det anderledes. Her har man ikke et testcenter permanent åbent. Det skyldes, at meget få fly fra udlandet i disse tider lander i Aarhus. I sidste uge ankom eksempelvis kun fly fra London.

Til gengæld har Region Midtjylland opstillet et mobilt testcenter, som står klar, når de indrejsende fly ankommer. Det eneste problem er blot, at de få indrejsende personer i Aarhus Lufthavn ikke altid har mulighed for at blive testet.

Det fortæller en kilde overfor Århus Stiftstidende, som ikke havde adgang til et mobilt testcenter, da hun ankom med fly til lufthavnen fra London.


Lige nu er København hårdt ramt af corona. Derfor flytter vi vores mobile testcentre til Region Hovedstaden for at hjælpe dem. Også i Horsens hjælper vi til med vores biler. Det gør, at vi er mindre tilstede i lufthavnen

Per Nielsen


Annonce

- Det er Region Midtjyllands ansvar

Hos Aarhus Lufthavn ønsker de, at der skal være testmuligheder ved alle flyankomster, da det skaber tryghed for de rejsende. Det fortæller administrerende direktør Peer Kristensen.

Han bekræfter også overfor Århus Stiftstidende, at der ved nogle udenlandske flyankomster ikke har været mulighed for test for de rejsende.

- Det er en rigtig god ting at kunne tilbyde tests. Vi synes, at testcenteret i lufthavnen burde have åbent i længere tid, så det også kunne blive en fast teststation for borgerne på Djursland, fortæller Peer Kristensen.

Administrerende direktør i Aarhus Lufthavn, Peer H. Kristensen, mener ikke, at lufthavnen bærer ansvaret for, at flere indrejsende ikke kan blive testet i lufthavnen. Foto: Axel Schütt

Men ifølge ham er det ikke noget, Aarhus Lufthavn kan ændre på.

- Det er Region Midtjyllands ansvar. Det er dem, der bestemmer, hvor testcentrene skal være, og hvornår de skal være der, siger Peer Kristensen.

Annonce

Regionens prioriteter

Hos Region Midtjylland slår man fast, at det mobile testcenter i Aarhus Lufthavn skal fungere som en stikprøvetest. Indrejsende kan derfor ikke forvente, at man altid kan blive testet. Sådan lyder det fra lægefaglig direktør Per Nielsen i Region Midtjylland.

- Lige nu er København hårdt ramt af corona. Derfor flytter vi vores mobile testcentre til Region Hovedstaden for at hjælpe dem. Også i Horsens hjælper vi til med vores biler. Det gør, at vi er mindre tilstede i lufthavnen, siger Per Nielsen og forsætter:

- Da der var stort behov for, at alle vores kræfter skulle bruges i Aarhus, mens smittetrykket var højt, rykkede vi det mobile testcenter fra lufthavnen til Aarhus. Det var en prioritering, vi foretog os dengang.

Så du kan ikke garantere, at man fremover permanent har mulighed for at blive testet i Aarhus Lufthavn? 

- Nej, det kan jeg ikke. Lige nu har vi mange andre steder at bruge vores kræfter. Der er større chance for at finde smittede i boligområder rundt omkring i landet. Vi er tilstede, hvor der er mest brug for os.

Århus Stiftstidende har været i kontakt med Statens Serum Institut, som fortæller, det ikke har en overordnet strategi for at teste alle rejsende i lufthavne. De siger, at det er regionernes eget ansvar.

Annonce

Vigtigheden af testmuligheder

Overlæge Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital vil ikke kommentere  prioriteringen af Region Midtjylland. Han siger dog, at det er vigtigt, myndighederne har styr på passagererne på de udenlandske fly.

- I Danmark ved vi i store træk, hvor smitten er udbredt, og hvor udbredt den er. Det ved vi ikke på samme måde i udlandet, og derfor er det sværere at holde styr på.

- Det er vigtigt, at man tester personer i lufthavne, men nogle har vurderet, at der er mere brug for testkapaciteten andre steder, fortæller han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Coronavirus

Live:  Rekordmange smittede plejehjemsbeboere døde sidste uge

Annonce