Annonce
Debat

Der skal faglært personale til

Annonce

Læserbrev: Når min Yaris skal til eftersyn eller reparation, så kører jeg den på et værksted, hvor en uddannet mekaniker vil tjekke og fikse den. Når jeg har problemer med strømmen, så ringer jeg efter en uddannet elektriker, og er det toilettet, der driller, så er det blikkenslageren, der hidkaldes.

Ja ingen vil næppe sende sin bil til bageren for at blive repareret.

Når vi så bevæger os over i de mere ”bløde” fagområder, der blandt andet stiller krav til, at man kan skabe relationer, tryghed og nærhed, som eksempelvis børnepasning og ældrepleje, ja så vil nogle mene, at ”det kan enhver da klare”. ”Alle kan da tage sig af vores ældre medborgere”.

Med de seneste ulykkelige fortællinger fra landets plejecentre bør det være gået op for alle, at det kræver en stor portion personlig robusthed og en sikker faglighed at arbejde indenfor disse felter.

De borgere, der i dag kommer til at bo på et plejecenter, er ofte udfordret af flere komplicerede helbredsforhold og ikke sjældent med en af de mange demenssygdomme oveni. Vilkår, som stiller store krav til dem, der skal drage den professionelle omsorg og pleje og samtidig skabe den nødvendige tryghed og tillid for både den enkelte borger og dennes pårørende.

En udfordring kan dog være at få nok uddannede til at varetage disse opgaver.

Socialdemokratiet, SF, Radikale og Konservative har derfor afsat 1,5 millioner kroner i 2021 til et særligt uddannelsesforløb. I projektet bliver ledige fra brancher med mindre gode beskæftigelsesmuligheder og risiko for langtidsledighed omskolet til social- og sundhedshjælpere. Herigennem får de pågældende ledige væsentligt forbedret deres beskæftigelsesmuligheder, da der er mangel på uddannet arbejdskraft på særligt omsorgsområdet. Der vil således komme et hold her i foråret 21 og endnu et i efteråret. Projektet har tidligere været afprøvet, og erfaringerne herfra har vist, at der kan uddannes cirka 40 hjælpere til omsorgsområdet.

Vi tror på, at dette kan bidrage både til, at flere får et fagligt løft ud af ledighed men i særdeleshed også til at imødegå en del af efterspørgslen på uddannet personale indenfor omsorgsområdet.


Med de ulykkelige fortællinger fra landets plejecentre bør det være gået op for alle, at disse felter kræver en stor portion personlig robusthed og en sikker faglighed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce