x
Annonce
Navne

Der skal ikke ændres ved brunt værtshus

<p>Som det ses af billedet, er interiøret typisk for den type forretning, som Ole Bjerg-Sørensen driver. Foto: Ole Jakobsen</p>

Vestergades Café begyndte som gæstgivergård tilbage i 1899.

At være 75 år er ingen hindring for stadig at være aktiv på arbejdsmarkedet - spørg blot indehaveren gennem snart 10 år af Vestergades Café Ole Bjerg-Jørgensen, som med en oprindelig baggrund som håndværker har fået en lang løbebane i hotel- og restaurationsbrachen og altså stadig er aktiv.
Annonce
Til maj er det 10 år siden, Ole Bjerg-Jørgensen købte Vestergades Café, og indretningen er der ikke ændret på:
»Det er jo, hvad man kalder et brunt værtshus«, siger indehaveren, som ikke har planer om at ændre stilen.
Det ville sikkert også komme bag på flertallet af gæster - 90 procent af dem er stamgæster, og det er ingen hemmelighed, at gennemsnitsalderen er temmelig høj.
»Problemet er, at når en stamgæst falder bort, kommer der ikke en ny i stedet«, reflekterer Ole Bjerg-Jørgensen.

Ansat hos Falck

Ole Bjerg-Jørgensen er vokset op i Aarhus og kom til Falck med en baggrund som uddannet klejnsmed. Det var dengang, da en Falck-redder stadig gik i lange støvler og spidsbukser.
»De lange støvler var nu praktiske, når vi arbejdede ude i terrænet«, husker Ole Bjerg-Jørgensen, som i 1966 drog til Thule-basen i Grønland.
Amerikanerne havde overladt brandslukningsarbejdet i danskere, så ikke færre end 65 gjorde Ole Bjerg-Jørgensen selskab.
Under ansættelsen, der kom til at vare i en halv snes år, kom nedstyrtningen af det amerikanske bombefly B-52 i 1968.
Ole Bjerg-Jørgensen var blandt de brandfolk, der blev sendt afsted i retning mod det havarerede bombefly, men det lå ude på isen og kunne ikke nås.
Ole Bjerg-Jørgensen var blandt dem, der modtog 50.000 skattefri kroner i kølvandet på flystyrtet. Helbredsproblemer fra den tid har han dog ikke haft.

Bodega i Tranbjerg

Helt præcis 3. december 1975 vendte Ole Bjerg-Jørgensen hjem til Danmark og erhvervede den 8. december Tranbjerg Bodega ved Aarhus.
Helt ukendt med miljøet var Ole Bjerg-Jørgensen ikke. Hans far var i sin tid overtjener på Hotel Prinsen i Ryesgade i Aarhus, og sønnen havde prøvet at arbejde som buffist samme sted.
Næste stop efter 11 år i Tranbjerg blev Hjedding Hotel i Ølgod med både stor sal, restaurant, cafeteria, 32 dobbeltværelser og sågar en natklub.
Efter tre år i Ølgod arbejdede Ole Bjerg-Jørgensen et år som tjener på færgen Peder Paars, der sejlede mellem Aarhus og Kalundborg. Han kom i øvrigt senere til også at arbejde på Ask og Urd på samme rute og har tillige arbejdet på Mols-Linjen.

Peter Gift og Ebeltoft

I tre år havde Ole Bjerg-Jørgensen forpagtningen af det kendte sted Peter Gift i Aarhus, inden han købte Den Skæve Bar i Ebeltoft og drev den en tid, inden han blev ansat på det daværende slagteri i byen og var her, til slagteriet lukkede.
Efter fire år som forpagter af Queens Arms i Viby overtog Ole Bjerg-Jørgensen så Vestergades Café for godt ni år siden.
Blandt grundene var, at hustruen Grethe, som drev Tortilla Flats i den tidligere apoteksbygning i Adelgade i Randers, var træt af de lange køreture mellem privatbopælen i Ebeltoft og restauranten i Randers, så ægteparret var flyttet til Mejlby.
Grethe Bjerg-Jørgensen drev sin restaurant i 12 år, inden den blev solgt og nu er Det Gamle Apotek. Ægtefællerne har i øvrigt arbejdet sammen om de skiftende opgaver gennem årene.
Ingen af ægteparrets to børn, en datter og en søn, har valgt forældrenes branche.

Kvinder forbudt

I nogle år var det kvinder forbudt at gå ind på Vestergades Café, kan lidt ældre gæster fortælle.
Ole Bjerg-Jørgensen, der bestemt ikke håndhæver reglen selv, kender godt historien. Det var caféens daværende indehaver, Marie Bugge, der ikke ville have kønsfæller inden for. Mindet om hende lever - en stol i caféen bærer hendes navnetræk i form af et metalskilt.
Vestergades Café holder ikke nattesæde, idet den lukker kl. 20, lørdage og søndage tidligere. En søndagsvagt og en enkelt servitrice udgør sammen med indehaveren den samlede bemanding.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Langt fra kun ældre og svage indlægges - heller ikke i Randers

Randers

15-20 biler holdt klar, da genbrugspladsen åbnede tirsdag morgen: - Det er tiltrængt at få tømt traileren

Annonce