Annonce
Debat

Derfor bør Danmark modtage mindst 500 kvoteflygtninge årligt fra 2020

Annonce

Flygtninge: Til sommer vil regeringen sætte tal på, hvor mange kvoteflygtninge, Danmark skal modtage i 2020. For mig at se er det ikke en svær beslutning at træffe. Gældende lovgivning giver mulighed for at byde 500 kvoteflygtninge om året velkommen, og det bør vi gøre allerede fra i år.

Men da antallet af mennesker, der søgte asyl i Danmark i 2019, var det laveste i 11 år, og tendensen ser ud til at fortsætte i 2020, bør der faktisk også være mulighed for at udvide kvoten og modtage flere endnu.

Det er der flere grunde til.

Otte ud af ti af verdens næsten 26 millioner flygtninge befinder sig i et naboland til det land, de er flygtet fra - de såkaldte nærområder. Det siges ofte, at det er mere effektivt at hjælpe flygtninge her. Men selvom økonomisk støtte til nærområderne er vigtig, kan det ikke være hele løsningen. Der er situationer, hvor genbosætning er den eneste mulighed for at give mennesker på flugt fra krig og forfølgelse den nødvendige beskyttelse.

For langtfra alle flygtninge er i sikkerhed i nærområderne. Når mennesker flygter, kan konflikter følge med og forstærkes. Der kan være grupper som kvinder eller religiøse eller seksuelle minoriteter, der er særligt udsatte, ligesom der kan være flygtninge med behov for akut sundhedsbehandling, som ikke er tilgængelig i nærområdet.

Samtidig kan de lande i nærområderne, som huser et stort antal flygtninge hurtigt blive presset på både ressourcer og velvilje. Når Danmark og andre lande byder kvoteflygtninge velkommen, øger det chancerne for, at nærområderne kan bevare både kapaciteten og viljen til fortsat at yde flygtninge beskyttelse.

Det er altså ikke alene et spørgsmål om medmenneskelighed med de enkelte flygtninge og solidaritet med de lande, der løfter broderparten af ansvaret. Det er også et spørgsmål om at understøtte og tage ansvar for de globale systemer til beskyttelse af flygtninge, som er etableret siden afslutningen på Anden Verdenskrig.

Kvotesystemet er sat i verden for at beskytte nogle af de mest udsatte mennesker. Behovet for genbosætning stort, og grundene til, at også Danmark bør byde kvoteflygtninge velkommen, er mange.

Derfor er det glædeligt, at regeringen har åbnet døren for, at Danmark igen kan modtage kvoteflygtninge. Allerede fra i år bør vi byde 500 velkommen – og gerne flere.

Charlotte Slente
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Sport For abonnenter

Status på de lokale hold: Coronaudsættelse i Hornbæk, spøjs talentstime og flot comeback i kortfest

Coronavirus

Live: Over halvdelen af de corona-ramte kender ikke selv smittekilden

Annonce