Annonce
Sport

Derfor er E-sport kommet for at blive i Danmark

28 spillere på 14 hold deltager i efterårets E-superliga om at blive danske mestre i videospillet FIFA 19. Arkivfoto: Liselotte Sabroe, Scanpix

E-Superligaen har givet E-sport i Danmark en ny dimension, og derfor tror eksperter i branchen, at det har en lys fremtid.

Randers: E-sport er i disse år i stor fremdrift.

I mange år var computerspil og konsoller som Xbox og PlayStation blot noget, folk benyttede som en form for fritidsinteresse.

Der er stadig mange, der blot bruger det som fritidsbeskæftigelse, men i de senere år har det udviklet sig til en sportsdisciplin, hvor professionelle dyster mod hinanden om store pengepræmier.

De to mest populære spil på verdensplan er Counter-Strike og League of Legends, og her har udviklingen været så stor, at flere tusinde personer følger med via streaming, når de bedste hold i verden mødes.

Det danske hold Astralis regnes som et af de bedste i verden, og de har vundet præmier for flere millioner kroner.

I Danmark er fodboldspillet FIFA også populært, og tidligere på efteråret blev E-Superligaen lanceret, hvor de danske Superligaklubber har deres egne E-sportshold, der hver uge skal dyste om at blive danmarksmestre i det populære computerspil.

- E-sport er i en rivende udvikling, og det har Superligaen forstået. I Danmark har vi nogle af de bedste FIFA-spillere i verden, og derfor giver det rigtig god mening af få dem op imod hinanden i Danmark. Superligaen har muligvis også brug for et indspark - noget nyt, og det her er en rigtig fin måde at fange en masse unge, siger Simon Juul Mortensen, der er Canal 9's ekspert til alle E-superligaens kampe.

Iværksætteren Kristoffer Smedstrup, der er uddannet i sportsmanagement, har startet virksomheden Sports-gaming.dk, og han har stået for at afholde FIFA-turneringer siden 2013.

Siden da har branchen gennemgået en stor udvikling.

- I 2013 havde vi omkring to turneringer om året, og nu har vi arrangementer hver uge næsten. Der er sket en kæmpe udvikling. Dengang manglede vi fysiske turneringer, så folk havde bedre muligheder for at blive bedre og at kunne samles omkring FIFA-spillet, siger Kristoffer Smedstrup.

E-sport

E-sport er en forkortelse for "Elektronisk sport".

De mest kendte videospil er FIFA, Counter-Strike og League of Legends.

Danske verdensmestre i FIFA: August "Agge" Rosenmeyer (2015), Mohamad Al-Bacha.

Danske verdensmestre i Counter-Strike: Astralis (2017).

E-superligaen er blevet streamet i over 55.000 timer på streamingtjenesten Dplay. (kilde: Discovery Networks).

Lys fremtid

Med E-superligaens indtræden på Canal 9 bliver FIFA-gaming nu også promoveret til den brede befolkning.

- Det er med til at give opmærksomhed i den brede befolkning. Dem, der spiller for Superligaklubberne, kan også blive en slags forbilleder, og de kommer jo fortsat til at deltage i turneringer, som vi arrangerer, så det kommer helt sikkert også til at få flere til at spille FIFA, lyder det fra Kristoffer Smedstrup.

Han er ikke overrasket over, at FIFA er blevet så stort i Danmark, og han er samtidig sikker på, at det har en stor fremtid.

- Det overrasker mig på ingen måde. Siden vi startede i 2013, har det måske ikke haft så meget opmærksomhed, men vi har hele tiden kunnet se en stigende interesse. Det var bare et spørgsmål om tid, hvornår det blev gjort synligt. Jeg er ikke i tvivl om, at det er kommet for at blive. Det eneste, der kan blive en hæmsko, er, hvis forbundet FIFA trækker deres licens til spillet, men heldigvis har det ikke været et problem indtil nu, siger han.

Også Canal 9's FIFA-ekspert Simon Juul Mortensen ser lyst på fremtiden for FIFA-gaming i Danmark.

- Fremtiden ser rigtig lys ud. Jeg tror og håber på, at vi får flere E-Superliga-sæsoner, og at der forhåbentlig bliver endnu større præmier. Især på verdensranglisten kunne jeg godt tænke mig, at spilproducenten EA havde tildelt lidt flere point til E-Superligaen, fastslår Simon Juul Mortensen.

Mere mainstream

Ifølge Simon Juul Mortensen er det først nu, at den brede befolkning begynder at tage FIFA-spillet til sig.

- Det virker på mig som, om at folk nu endelig har fået øjnene op for, hvor fedt og stort potentiale det har. Os, der har været en del af branchen i otte-ni år, har vidst det længe, men nu er det blevet mainstream, og det er virkelig fedt, siger han.

- Det har været en rigtig stor succes. Vi får mange positive meldinger, samt en masse der byder ind med input til, hvad vi kunne tilføje. Folk har altså taget virkelig godt imod det. Det hjælper helt sikkert også, at det er en E-sport, som er noget mere jordnært end andre spil som eksempelvis League of Legends.

E-superligaen har været en så stor succes, at der er arrangeret et unikt arrangement, når de otte bedste spillere mødes i slutspillet.

Det kommer til at foregå i Forum i København, hvor der vil være plads til hele 8.000 mennesker, hvilket gør det til det største arrangement inden for E-sport på dansk grund nogensinde.

Til sammenligning havde FIFA eWorld Cup 2019, der betragtes som den mest prestigefyldte FIFA-turnering, i omegnen af 1.000 tilskuere, da det blev afholdt i O2 Arena i London i august.

Arrangementet finder sted 17. december.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Beredskabet bad om politi-assistance til at dæmpe unge bilister: - De ræsede om ørerne på os

Randers FC For abonnenter

Galleri og reportage: Superliga-talent på ny position førte an i tiltrængt magtdemonstration

Randers

Formanden for cityforeningen om ny strategi: - Nu trækker vi i samme retning for midtbyens udvikling

Annonce