Annonce
Randers

Derfor får regnskoven flere penge trods sparetider

Direktør Henrik Herold kan glæde sig over, at Randers Regnskov nu får øget sit driftstilskud med en halv million kroner i 2019 og en hel i de efterfølgende år. Foto: Annelene Petersen

Mens stort set alle serviceområder i Randers Kommune mærker sparekniven har Randers Regnskov med det nyligt vedtagne budget tilført flere tilskudskroner til den daglige drift. - Helt naturligt, mener borgmesteren.

Randers: Da et flertal på 26 af byrådets 31 medlemmer for en god uges tid siden præsenterede det budget for 2019-2022, som de netop var blevet enige om, stod det klart, at skoler, plejecentre og daginstitutioner med flere måtte indstille sig på at skulle spare. Aftalen indebar nemlig blandt andet, at der i budgetperioden skal spares en halv procent årligt på alle serviceområder.

Andre, heriblandt Randers Regnskov, kunne dog glæde sig over udsigten til en lidt bedre økonomi i samme periode.

Forligspartierne, som udover Socialdemokratiet er Venstre, Det Konservative Folkeparti og Dansk Folkeparti, er nemlig enige om, at øge regnskovens driftstilskud med en halv million kroner i 2019 og en hel million i de efterfølgende år.

Annonce

Statsanerkendt

Den beslutning er regnskovsdirektør Henrik Herold selvsagt glad for.

- Vi er en statsanerkendt zoo, og i kraft heraf er vi forpligtede til at løfte en række opgaver indenfor eksempelvis formidling og arbejdet med at bevare plante- og dyrearter, siger han.

Fra staten følger med disse forpligtelser også et årligt beløb på tre millioner kroner, og hidtil har kommunen suppleret med et driftstilskud på 1,2 millioner kroner.

Henrik Herold peger på, at når byrådet nu vælger at hæve det beløb, skal de ses i lyset af flere ting.

- For det første er det almindeligt, at institutioner som eksempelvis egnsteatrene får deres statstilskud doblet op af deres hjemkommuner. For det andet har vi tidligere fået to millioner og har altså for nogle år siden fået vores driftstilskud kraftigt beskåret, siger regnskovsdirektøren.

Varm sommer

Herold nævner videre, at Randers Regnskov faktisk har haft og løbende har gang i langt flere udviklingsprojekter, end den er forpligtet til. Han nævner blandt andet genbanken hele projektet på Vorup Enge.

- Det er udviklingsarbejde, som kommer hele Randers til gode på den ene eller anden måde. Og de øgede tilskud sikrer, at projekterne bliver mere robuste og ikke må opgives midtvejs på grund af dårlig økonomi, siger Henrik Herold.

Den netop overståede sommer er således et godt eksempel på, hvordan udefra kommende kræfter på kort tid kan ændre på økonomien.

- Det ualmindeligt varme vejr betød, at vi bare i juli og august oplevede et fald i antallet af gæste på ikke mindre end 29.000. Det kan selvsagt mærkes. Med det øgede tilskud bliver vores igangværende udviklingsprojekter mere robuste, siger Henrik Herold og tilføjer:

- Vi er glade for og stolte af at være byens store kulturinstitution, som ydermere bidrager stærkt til at give Randers sin grønne profil.

Det absolutte fyrtårn

Borgmester Torben Hansen(S) finder det, selv om partier og lister på venstrefløjen i byrådet har kritiseret prioriteringen i budgetforliget, helt naturligt at hæve driftstilskuddet til først og fremmest udviklingsarbejdet i Randers Regnskov.

- Der er tale om det absolutte fyrtårn blandt vore turistattraktioner. Regnskoven er blevet en væsentlig del af vores identitet. Og udover at trække turister til fra nær og fjern er de med deres forskellige forsknings- og udviklingsprojekter med til at gøre Randers og omegn mere spændende. Tænk blot på Vorup Enge, siger Torben Hansen.

Han minder videre om, at regnskoven med sin genbank også har skabt nye arbejdspladser i byen.

- Sidst men ikke mindst henter cirka 10.000 randrusianske skoleelever årligt oplevelser og læring med hjem fra besøg i Randers Regnskov.

Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Annonce