Annonce
Østjylland

Design og godt håndværk er en succeshistorie: Flotte møbler i lækkert træ er stadig et hit

Jørgen Kjersgaard står ved Turning Boxes, som er et nyere og populært design. Aksel Kjersgaard A/S er kendt for varemærket Naver Collection, og møbelfabrikken har gode tider. Foto: Mads Dalegaard
Møbelfabrikken Aksel Kjersgaard A/S' ejer er så småt begyndt at overveje fremtiden. Der er masser af ordrer, men til gengæld stiger priserne på træ. Heldigvis er det ikke svært at finde unge, dygtige lærlinge til virksomheden, der blev grundlagt for 70 år siden.

Rørth: Man skal ikke lede længe på Gul og Gratis for at finde sofaborde og andre brugte møbler, som stammer fra Aksel Kjersgaard A/S i Rørth.

Her er der siden 1960 blevet lavet møbler med varemærket Naver Collection, og varerne er både holdbare og populære. Det fortæller ejer og direktør Jørgen Kjersgaard, mens han viser avisens udsendte rundt.

- Min far havde som slogan i 1970'erne: Køb fremtidens antikviteter nu. Og nogle af de ting, vi har lavet i 50'erne og 60'erne bliver stadig solgt på auktioner. Vi laver ting, som kan holde, og som folk sætter pris på, siger Jørgen Kjersgaard.

Annonce

Vi har aldrig haft så travlt som under corona.

Jørgen Kjersgaard, direktør og ejer

Hans far Aksel Kjersgaard grundlagde virksomheden, da han begyndte i det små i 1952. Det skete i lokaler på anden etage i Odder i en smøge bag stedet, hvor Nordea holder til i dag. Med en stor transportabel værktøjskasse kørte Aksel Kjersgaard rundt til kunderne - og i 1960 byggede han så fabrikken i Rørth.

Aksel Kjersgaard begyndte for 70 år siden med en cykel og dette transportable værktøjsskab. Og godt håndværk er stadig vigtigt for sønnen, der har drevet sin fars virksomhed videre. Foto: Mads Dalegaard

Her hænger værktøjskassen med høvle fra dengang på en hædersplads og signalerer, at det gode håndværk stadig er virksomhedens inderste væsen. For nok har Aksel Kjersgaard A/S de sidste par år investeret tre-fire millioner kroner i blandt andet nye CNC-maskiner, men der skal andet end maskiner til for at overleve i møbelbranchen.

Designere er vigtige

- Vi har altid arbejdet med designere, de tilfører et eller andet til møblerne. De har et lidt enkelt, klart design, der holder længere, siger Jørgen Kjersgaard.

Et godt eksempel er kommoden Turning Boxes, som Hans Sandgren Jakobsen skabte til Snedkernes Efterårsudstilling i 1995. Den blev siden sat i produktion og er i dag en del af den faste udstilling på Designmuseum Danmark.

Aksel Kjersgaard A/S

Aksel Kjersgaard A/S i Rørth ejer varemærket Naver Collection i samarbejde med Gramrode Møbelfabrik A/S, og de to virksomheder laver forskellige varer i kollektionen. Den største del af produkterne bærer navnene Gehl & Nissen efter arkitekterne Søren Nissen og Ebbe Gehl.

Jørgen Kjærsgaard ejer Aksel Kjersgard A/S, som i hvert af årene 2018-2020 har haft en bruttofortjeneste på omkring 17 millioner kroner og et overskud efter skat i størrelsesordenen 3-4 millioner kroner. Egenkapitalen er omkring 15 millioner kroner, og der er knap 40 medarbejdere.

- Vi har det rigtige design, og folk vil gerne købe lidt mindre, men bedre kvalitet, siger Jørgen Kjersgaard.

Jørgen Kjersgaard fyldte for nylig 60 år, og han er begyndt at gøre sig overvejelser over firmaets fremtid. Foto: Mads Dalegaard

Hans far var møbelsnedker, og det samme blev den unge Jørgen, som også var ude at indsnuse andre indtryk. Han tilbragte et år i Singapore og var også med til at bygge et palads til sultanen i Brunei.

Annonce

Corona gav travlhed

I 1989 overtog Jørgen Kjersgaard firmaet, hvor han har været eneejer siden 1992. Firmaet er netop fyldt 70 år, og chefen har også netop rundet 60 år, og for at markere det var alle ansatte og deres ægtefæller inviteret til spisning på Malling Kro. Det er er der råd til, for lige nu går det godt.

- Vi har aldrig haft så travlt som under corona. Folk har ikke kunnet rejse eller gå ud at spise, og mange valgte at få udbetalt ekstra feriepenge. Så vi har aldrig haft så stor ordrebeholdning som nu. Men vi bliver ramt af prisstigninger. Vi klarer os fornuftigt igennem, fordi vi har leverandører, vi har haft i mange år. Men du kan ikke presse priserne på træ, du må acceptere dem, siger Jørgen Kjersgaard.

Fabrikken i Rørth er et sted, hvor computerstyrede maskiner møder gedigent håndværk. Foto: Mads Dalegaard

Et sted ligger der træstammer, der er skåret ud i klar til videre forarbejdning. Når træer bliver fældet, skal stammerne først lufttørre i et år til halvandet, inden de bliver tørret i en ovn og sælges videre. Derfor kan man ikke speede leveringen op, og derfor er det vigtigt med gode leverandører.

Når træet har været igennem de moderne maskiner og er blevet skåret til med en præcision på 1/10 millimeter, er der andre maskiner, der kan bore huller og sætte dyvler i. Det sker i en enkelt arbejdsgang.

Annonce

Hånden gør det fine

Men der er stadig brug for medarbejdere som Nicolai Østergaard Jensen, der er arbejdsmand og i gang med sandpapir. Han er i gang med at gøre nogle ovale bordplader indbydende.

- Jeg gør dem fine, inden de skal ind og sprøjtes. Så får jeg dem tilbage og giver dem den sidste finish, fortæller han.

Nicolai Østergaard Jensen sørger med håndkraft for, at bordpladerne bliver fine og lækre at røre ved. Sammen med designet har det gjort Naver Collection til et populært varemærke. Foto: Mads Dalegaard

Det betyder, at alle møblerne føles lækre at røre, og der er ingen skarpe kanter, når man lader fingrene glide langs træet.

Træ er generelt populært, måske fordi det er et bæredygtigt materiale, og det tiltrækker også de unge, der i andre brancher er en mangelvare.

Annonce

Mange unge i lære

- Vi har 13 lærlinge, fire af dem er piger, og der er rigtig mange dygtige, unge mennesker, der gerne vil i lære. De har måske gået på gymnasiet eller et andet sted først, og det gør ikke noget. Hvis de skal arbejde, til du bliver 70 år, så gør det ikke noget, at de går på gymnasiet først. Og noget programmering af maskinerne er rimeligt avanceret, så jo mere, du kender til matematik, desto bedre. Der er nogle af CNC-maskinerne, jeg ikke rigtigt kan finde ud af, siger Jørgen Kjersgaard med et grin.

Eftersom han selv er fyldt 60 år, er han også begyndt at kigge på firmaets fremtid. Han har to sønner, der begge har hjulpet til og er med i bestyrelsen for Aksel Kjersgaard A/S, men det er ikke planlagt, at de skal overtage.

- På et eller andet tidspunkt skal vi finde nogle, der vil føre virksomheden videre. Så vi skal hele tiden forny os og sørge for at have en attraktiv virksomhed, siger Jørgen Kjersgaard.

Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Kunne ikke fordrage den slags musik som barn: Nu scorer han endnu en pris

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers Kommune: Tre lejligheder er blevet solgt

For abonnenter

Nødråb fra virksomheder: Vi ved ikke, om vi kan få råvarer om en måned. Eller hvad de koster. Og om leverandøren findes om et år

Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er?

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Annonce