Annonce
Randers

Børn i Randers gik uden sko og overtøj i den kolde vinter: Dengang hjalp de med træsko og senge - i dag er behovet et andet

Det var isvinteren i 1942, som satte gang i arbejdet med Børnenes Kontor i Randers. Her er arbejdssomme mænd i gang med at gøre Mariagervej nord for Randers farbar igen. Arkivfoto: Randers Stadsarkiv
Siden krigsvinteren i 1942, hvor børn gik uden sko og overtøj i Randers gader, har en lokal hjælpeorganisation været i gang. Men det er ikke længere træsko, tøj og senge, som de skaffer.

Randers: Når man ser tilbage på historien bag Børnenes Kontor i Randers, der søndag 15. maj har eksisteret i 80 år, må man konstatere, at selv om hovedformålet altid har været at yde hjælp til børn af fattige familier, så har selve støtten ændret form. Heldigvis.

Børnenes Kontor i Randers blev oprettet i foråret 1942 efter tre hårde isvintre i træk – 1939-40, 1940-41 0g 1941-42 - hvor man i de randrusianske gader kunne se mange børn uden overtøj gå rundt barfodet, fordi deres familier ikke havde råd til at købe hverken tøj eller træsko til dem.

Af den gamle protokol fremgår det derfor også, at støtten til de fattige børn de første år bestod i hjælp med tøj, uddeling af træsko og på et tidspunkt også børnesenge. I dag uddeles der hverken træsko, børnesenge eller tøj.

Annonce

Børnenes Kontor i Randers hjælper i dag udsatte børn i økonomisk trængte familier i Randers Kommune med støtte til kontingentbetaling, så de får mulighed for at deltage i en fritidsaktivitet og dermed være en del af et socialt fællesskab udenfor skolen.

Ved hjælp af feriestipendier får børnene i sommerferien desuden mulighed for at kunne deltage i aktiviteter, som de kan dele med kammeraterne efter ferien. Endelig uddeler Børnenes Kontor også hvert år julehjælp. Al støtte ydes efter ansøgning.

Frivilligt arbejde og lokale donationer

- Foreningens indsats er baseret på frivilligt arbejde, som udføres af en bestyrelse på syv medlemmer, og er afhængig af velvillige lokale kræfter, som gennem blandt andet donationer er med til at støtte op om, at vi kan hjælpe udsatte børn i Randers Kommune, fortæller formanden for Børnenes Kontor i Randers, Kirsten Vandbæk.

Foreningens arbejde er baseret på frivilligt arbejde og afhængig af velvillige lokale kræfter, som gennem blandt andet donationer er med til at støtte op om, at vi kan hjælpe udsatte børn i Randers Kommune.

Kirsten Vandbæk, formand for Børnenes Kontor i Randers

Med årene er de lokale donationer blevet mere og mere vigtige. Børnenes Kontor drev for nogle år siden et par feriekolonier på Djursland og ved Udbyhøj. Indtægten ved salget af dem udgør i dag den kapital, hvis afkast sammen med lokale donationer finansierer hjælpen til kommunens fattigste børn.

De senere års lave renteniveau har dog begrænset afkastet og gjort donationer fra gavmilde virksomheder og enkeltpersoner mere afgørende for hjælpen. Blandt andet får Børnenes Kontor del i Randers Julehjælp.

Annonce

Konkurrence for skoleklasser

Bestyrelsen for Børnenes Kontor i Randers har besluttet at markere 80-års jubilæet ved at indbyde skolerne i Randers til at deltage i en konkurrence for det kommende skoleårs 1. -9. klasse.

- Formålet er at udbrede kendskabet til Børnenes Kontors arbejde i Randers – både hos børnene, deres forældre og lærerne. Tidligere var der et udbredt kendskab til Børnenes Kontor hos lærerne, men de fleste af dem er nu gået på pension, og ikke alle lærere ved, hvad Børnenes Kontor laver, konstaterer bestyrelsesmedlem Lars Kronborg, der ligesom Kirsten Vandbæk selv er pensioneret lærer.

Arbejdet med Børnenes Kontor er styret af frivillige, som ikke længere skal holde styr på, hvem der skal have træsko og senge. Nu har bestyrelsen startet en konkurrence i byens skoler, som skal give opmærksomhed, ikke bare om foreningens arbejde, men også om dem, som har brug for hjælpen. Arkivfoto: Anne Myrup Pedersen

De to tidligere lærere glæder sig over, at Randers Kommunes skolechef Carsten Fredslund Andersen har valgt at bakke op om konkurrence og har tilbudt sin hjælp til at få det bredt ud til folkeskolerne. Privatskolerne vil også blive inviteret til at deltage.

- Vi leverer en pixi-udgave af Børnenes Kontors historie som hjælp til lærere og pædagoger med henvisning til hjemmesider, så man kan være klædt på til at tale med eleverne om udsatte børn i fortid og nutid, fortæller Kirsten Vandbæk.

Konkurrencen deles i tre kategorier efter årgang, så alle kan udfolde sig kreativitet ud fra formåen. 1.-3. klasse skal lave et billede, 4.-6. klasse skal lave en gruppeaktivitet for eksempel en plakat, video eller andet spændende, og 7.-9. klasse skal gerne inddrage de digitale sociale platforme.

Der vil være en mindre pengepræmie pr. klasse/årgang. Konkurrencen vil løbe i begyndelse af det nye skoleår med deadline i forbindelse med efterårsferien.

Annonce

124 år gammel idé

Ideen bag Børnenes kontor stammer helt tilbage fra 1898, hvor journalist A. C. Meyer gennem sit arbejde på dagbladet Socialdemokraten uddelte smådonationer, fra private og erhvervsdrivende til fattige københavnske børnefamilier. Donationer, der kunne komme i forbindelse med artikler om datidens fattigdom.

A. C. Meyer var også flittig til at hjælpe med private donationer, og da den sociale nød var blevet stor, fandt han det nødvendigt at oprette organisationen Børnenes Kontor, der i dag har lokalafdelinger i foruden Randers, Århus, Aalborg, Esbjerg, Horsens, Odense og Roskilde.

Annonce
Randers For abonnenter

Se 17 fotos: Kristina har solgt sin instagramvilla på to måneder - til næsthøjeste kvadratmeterpris i Randers siden 2012

Danmark

De seneste coronatal: 306 bekræftede tilfælde det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Kunde fandt stort stykke metal i mad fra Mo'Rice: - Det var lidt træls

Randers FC For abonnenter

De står på affyringsrampen af en grund: Se avisens rangliste over Randers FC-spillerne i foråret

Randers

To tomler opad: Staten pumper millionbeløb i ny cykelsti i det centrale Randers

Randers

Skænderi om jakke endte med, at ordensmagten blev tilkaldt: 25-årig mand blev anholdt af politiet

Pengeregn over statskassen: Når priserne stiger, følger momsen med

Randers

Tidligere ansat i politiet tiltalt for hacking og børneporno: Skaffede sig ulovlig adgang til 140 kollegers mobiltelefoner

Randers For abonnenter

36 spritnye lejligheder på vej 100 meter fra Gudenå - her er både fitnesscenter og restaurant i bygningen

Har solgt rekordmange T-shirts – omsætningen nærmer sig en halv milliard: - Det gør en forskel, når verden begynder at gynge, at vi har medarbejdere, der er rolige og erfarne

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Skoleskydernes yndlingsvåben i USA er som et legosæt og fås også i lyserød

Randers

Region Midtjylland lukker en række teststeder: Her kan du stadig blive testet for corona

Sport For abonnenter

Hornbæk ånder DB og Helsted i nakken efter sent sejrsmål: - Det er skæbnens ironi, at de afgør det

Østjylland

Her åbner Maxi Zoo: - Placeringen er perfekt, og vores kunder kan gå lige ud til bilen med hundefoder

Annonce