Annonce
Østjylland

Det betaler sig: Kommunerne får penge til film fire gange igen

Esben Smed har hovedrollen i "Ser du månen, Daniel", som er lavet med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje. Pr-foto

AARHUS: Der er gang i filmmiljøet i Vestdanmark, og hver krone, der bliver investeret, kommer mere end fire gange tilbage til de ti kommuner i Den Vestdansk Filmpulje. Film skaber også arbejdspladser og promoverer kommunerne. Det viser en rapport, som Filmpuljen selv har fået lavet.

Rapporten med titlen ”Film betaler sig: Effekter af Den Vestdanske Filmpulje 2014-2018” udkom mandag.

Den er udarbejdet af Seismonaut for Den Vestdanske Filmpulje.

For hver krone, de ti medlemskommuner investerede i puljen i perioden 2014-2018, blev der skabt en omsætning på 4,2 kroner hos dem. Aktiviteterne har skabt 355 arbejdsplader og givet en samlet økonomisk effekt i Vestdanmark på 447 millioner kroner. Det skyldes blandt andet de mange omkostninger til ophold, transport og catering, som en film- eller tv-produktion har i området.

Annonce

Rapporten

Rapporten ”Film betaler sig: Effekter af Den Vestdanske Filmpulje 2014-2018” gennemgår Den Vestdanske Filmpuljes investeringer 2014-2018. Effekterne er udarbejdet af Seismonaut på vegne af Den Vestdanske Filmpulje. Vurderingen er baseret på en regionaløkonomisk analyse og en pengestrømsanalyse samt kvalitative interviews med producenter og andre væsentlige aktører.

2014-2018 har Den Vestdanske Filmpulje investeret 42 millioner kroner i produktion af spillefilm, dokumentarfilm, tv-serier og animationsfilm. De 33 millioner udgør Filmpuljens egne midler fra medlemskommunerne. De resterende 9 millioner kroner er investeret af staten. Effekterne er:

  • 355 arbejdspladser (årsværk)
  • Omsætning på 136 millioner kroner i Filmpuljens medlemskommuner
  • En samlet økonomisk effekt på 447 millioner kroner i Vestdanmark (afledt aktivitet uden for film- og mediebranchen som indkøb af udstyr, materialer, transport, ophold og forplejning)
  • Motor for stærkt film- og mediemiljø i Vestdanmark – regional stolthed og profilering og vækst i andre erhverv.
  • Erfaring, netværk og profilering for de vestdanske film- og medievirksomheder – også internationalt
  • Opmærksomhed på Vestdanmark: Film med en særlig regional identitet, som fx tv-serierne Dicte og Norskov, der udspiller sig i henholdsvis Aarhus og Nordjylland
  • Øget stolthed i kommunerne – mere attraktivt at bo i eller besøge de enkelte kommuner

Skal afspejle hele landet

- Det går fantastisk godt for det regionale film- og mediemiljø. Det er vigtigt, at de ting, vi ser i biografen og på tv afspejler hele Danmark. Det understøtter den styrkede pulje samtidig med, at det sikrer nye kompetencer, øget vækst, nye arbejdspladser, siger rådmand i Århus, Rabih Azad-Ahmad, der er formand for Den Vestdanske Filmpulje, i en pressemeddelelse.

I begyndelsen af året vedtog samtlige partier i Folketinget en ny filmaftale for 2019-2023. Den giver Den Vestdanske Filmpulje mulighed for at investere markant flere penge i produktioner.

Med flere midler vil Filmpuljen både kunne investere i flere produktioner og mere i den enkelte produktion. Det gør Vestdanmark langt mere attraktiv for produktioner udefra, og de vestdanske virksomheder kan igangsætte og deltage i flere og større produktioner. Det kan også være at tiltrække og fastholde branchens talenter, som ofte rykker til Hovedstaden.

Flere penge mulige

Hvis medlemskommunerne øger deres samlede bidrag til Den Vestdanske Filmpulje til over 15 millioner kroner samlet, vil det udløse 35 millioner i statslige midler.

Rapporten fremskriver resultaterne fra 2014-2018 og påpeger, at hvis Filmpuljens årlige budget bliver løftet til 50 millioner kroner, kan det femdoble effekterne af puljens investeringer og skabe op til 517 millioner kroner i bruttoværditilvækst i medlemskommunerne.

- Med den nye filmaftale blåstempler Christiansborg vores arbejde og giver os en unik mulighed for at tre- eller femdoble effekten af vores arbejde. Det kan skabe så væsentlig vækst i det vestdanske område, at vi ikke må gå glip af den mulighed, sig leder af Den Vestdanske Filmpulje Steen Risom.

Mange af aktiviteterne foregår i Filmby Aarhus. Pr-foto

Kommunerne

Den Vestdanske Filmpulje er en regional filmfond, som har eksisteret siden 2002.

Puljen arbejder for at sikre kunstnerisk interessante film- og tv-produktioner for at understøtte udviklingen af et lokalt film- og tv-miljø.

Filmpuljen er en forening med ti medlemskommuner: Frederikshavn, Hjørring, Holstebro, Randers, Ringkøbing-Skjern, Silkeborg, Syddjurs, Viborg, Aalborg og Aarhus.

Flere store produktioner, som er optaget i Vestdanmark med støtte fra Den Vestdanske Filmpulje, er aktuelle lige nu. Det er blandt andet efterårets store tv-seriesatsning "DNA", der fik premiere på TV 2 og TV 2 Play 9. september. De danske optagelser er fra Aalborg og Hjørring. Serien havde forpremiere i MovieHouse Hjørring 29. august.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Randers HK-spillere ender med en pause på mere end fire måneder: Klubben er trukket i arbejdstøjet

Annonce