Annonce
Sport

Indflydelsesrig fanstemme fra Randers: - Det blev bare en tand for meget

Randrusianske Thomas Ballegaard (th.) har været formand for Arsenal Denmark siden 1999. Her ses han med Arsenal-legenden, Tony Adams. Privatfoto.
Det kuldsejlede projekt, European Super League, har fået konsekvenser for flere topfolk i de tolv europæiske mastodonter, der lancerede planerne. I Randers håber formanden for Arsenal Denmark, Thomas Ballegaard, at der er kommet en åbning til at slippe af med klubbens amerikanske ejer.

Fodbold: Den europæiske fodboldscene blev i den forgangne uge sat i brand af 12 topklubbers planer om at danne deres egen European Super League.

Det fik en bølge af protester til at rejse sig fra den enorme fanbase, som følger de europæiske topklubber, og i Randers sidder en mand, som i høj grad har en stemme i netop fanmiljøet omkring en af de tolv klubber.


Annonce

Det er de kolde aftener til en udekamp i Stoke eller Brighton, som er en del af det at være Arsenal-fan

Thomas Ballegaard


Thomas Ballegaard har siden 1999 været formand for Arsenal Denmark, der tæller over 2.500 medlemmer, og han har, siden nyheden brød ud, været i kontakt med repræsentanter fra andre af Arsenals mange fanklubber for at koordinere et fælles statement, hvor man klart har taget afstand fra klubbens planer om at blive en del af European Super League.

- European Super League har udelukkende været med profit for øje. Det har handlet om at få flere kunder i butikken fra det asiatiske og nordamerikanske marked. Men man kan ikke bare på den måde reducere de europæiske fans til at være en sekundær kundegruppe. Det er os, der fylder stadion og køber sæsonkort, og Arsenal er en engelsk klub med traditioner og en historie, som klubbens amerikanske ejere ikke bare kan komme og ændre på den her måde, siger Thomas Ballegaard.

Fik genansat nøglefigur

At fansene stadig kan påvirke beslutningerne i selv de største klubber, er Thomas Ballegaard et godt eksempel på.

Tidligere på året tog han initiativ til en protest mod, at Arsenal havde fyret klubbens supporter liaison officer, Mark Brindle, som er en meget populær skikkelse hos klubbens omkring 250 fanklubber verden over. Thomas Ballegaard var i direkte kontakt med Arsenals direktør, og det endte med, at Mark Brindle blev genansat.

Thomas Ballegaard er helt med på, at fodbold på topniveau for længst har udviklet sig til at være big business. Men med European Super League blev der overskredet en grænse for, hvor langt klubberne kunne gå i jagten på nye milliarder.

- Jeg bakker fuldstændig op om, at Arsenal skal være en økonomisk sund forretning. Vi er en klub, som ikke får tilført penge fra ejerne. Vi skal leve af de penge, vi selv kan generere, og det er faktisk sundt. Men vi er også en klub med talentudvikling, en historie, et netværk og en undergrund af fans. Der blev det bare en tand for meget med European Super League. Det er de kolde aftener til en udekamp i Stoke eller Brighton, som er en del af det at være Arsenal-fan. Den oplevelse får man ikke på samme måde til en udekamp i Milano eller Madrid, siger Thomas Ballegaard.

Annonce

Vil af med ejer

Selv om planerne om European Super League ser ud til at være taget af bordet for denne gang, ser regnskabet med fansene til gengæld ikke ud til at være gjort op endnu.

I flere af klubberne har ledere måtte forlade deres topposter, og ifølge Thomas Ballegaard kommer der også til at være fanprotester, når Arsenal fredag spiller mod Everton i Premier League. Protester som i høj grad er rettet mod klubbens amerikanske ejer, Stan Kroenke.

-Stan Kroenke har blottet sig med planerne om at deltage i European Super League. Dermed er der også kommet en åbning til at få ham presset ud af klubben. Et drømmescenarie vil være at få et setup som i Tyskland, hvor 51 procent af Bundesliga-klubberne er ejet af medlemmer. Men det er nok ikke realistisk. Men forhåbentlig kan vi få klubben tilbage på engelske hænder, siger Thomas Ballegaard.

Den seneste uges hændelser får ham dog ikke skrue ned for sin passion for Arsenal. Én gang Gunners, altid Gunners.

- Klubben har været ude at give fansene en uforbeholden undskyldning, og de har forhåbentlig også lært noget af det. Der er kommet nogle ridser i lakken, men bilen kører videre. Sådan er det jo, når man er fodboldfan, siger Thomas Ballegaard.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Kaotisk optakt før Cimbria-nedtur i semifinalen: - Han har svigtet klubben og sine holdkammerater for egen vindings skyld

Annonce