Annonce
Østjylland

Brand hærgede virksomhed og landsby i ni dage: Nu har virksomheden fået 27 påbud om at forbedre brandsikkerheden

Siden storbranden på Novopan for to måneder siden har der været talt meget om brandsikkerheden hos spånpladeproducenten. Nu er der blevet lavet et brandsyn, og virksomheden har fået 27 påbud. Arkivfoto: Annelene Petersen
Spånpladeproducenten Novopan har netop fået 27 påbud efter et brandsyn. Men brandmyndighederne og Novopan er enige om, at virksomheden arbejder hårdt på at forbedre brandsikkerheden.

Pindstrup: Efter storbranden i en bunke træspåner på Kronospan - Novopan Træindustri i Pindstrup for to måneder siden har der været megen snak om brandsikkerheden hos Danmarks eneste spånpladeproducent.

Kort før jul var brandmyndigheden Beredskab og Sikkerhed ude på virksomheden for at lave et brandsyn, og det bliver der lavet på Novopan hvert andet år. Avisen har fået aktindsigt i brandsynet, og det viser, at virksomheden har fået 27 påbud, som nu skal udbedres.

Fem af påbuddene handler om flere af træbunkerne på udearealerne ved fabrikken. Ved branden i slutningen af oktober og begyndelsen af november kæmpede brandmænd og frivillige i ni dage, inden flammerne blev slukket i en bunke med træspåner, der var selvantændt. Flere borgere flyttede midlertidigt væk fra byen på grund af røgen.

Annonce

Påbud om træbunker skal være løst om tre måneder

Nogle af påbuddene om træbunkerne handler om, at spånpladeproducenten både har opbevaret en genbrugsbunke af træ og en mængde rundtræ (træstammer) uden tilladelse. Ifølge beredskabsdirektør Morten Sønderby så kan borgerne i Pindstrup være trygge ved, at Novopan nu får tre måneder til at få løst påbuddene om træbunkerne.

- Ja det kan de. Genbrugsbunken består af træ, som er meget vådt træ, og den er under hastig nedbringelse. Vores vurdering er at risici for, at der udbryder brand i oplaget af rundtræ er meget lille. Helt generelt er formålet med brandsyn at vejlede, informere og motivere for at medvirke til at risikoen for brande mindskes. Af den årsag skal vores frister også give sund fornuft, siger han.

Beredskabsdirektør Morten Sønderby og Beredskab og Sikkerhed har givet Novopan tre måneder til at få styr på nogle af de træbunker, som flere af påbuddene handler om. Arkivfoto: Anders Tilsted

Men der er mange andre påbud end dem om træbunkerne. Næsten halvdelen af alle de 27 påbud handler om brandporte inde på fabrikken, der ikke kan lukkes korrekt.

Her er nogle af de 27 påbud

  • Genbrugsbunke ved porten til Skydebanevej er oplag uden tilladelse, men er under hastig nedbringelse og vil være væk om tre måneder. Hvis der derefter skal være oplag samme sted, skal der søges tilladelse efter Beredskabsloven, med hjælp fra brandrådgiver. Tidsfrist for udbedring 31. marts 2022.
  • Rundtræ ved Skydebanevej er oplag uden tilladelse. Der skal i samarbejde med brandrådgiver søges tilladelse til oplaget efter Beredskabsloven og udarbejdes en belægningsplan. Oplaget er cirka 500 meter langt og svært brændbart. Tidsfrist for udbedring 31. marts 2022.
  • Brandport nr. 15 kunne ikke lukke korrekt pga. kæder mellem rullebaner. Kæderne skal fjernes og porten testes. Tidsfrist for udbedring 22. januar 2022.
  • Brandport nr. 20 kunne ikke lukke korrekt på grund af påkørsel af nederste del i rullebanen. Tidsfrist for udbedring 22. januar 2022.
Annonce

Beredskab: Der er sket klare forbedringer

27 påbud lyder af meget. Hvad siger du som beredskabsdirektør til, at Novopan har fået så mange påbud?

- Der er tale om en brandfarlig virksomhed af en vis størrelse, så der vil nok altid være forhold hvor vi som beredskab kan pege på, at brandsikkerheden kan forbedres. Vi har ingen holdning til, om 27 påbud er meget eller lidt. Vi er optagede af at forbedre brandsikkerheden alle steder, uanset om der er tale om 5 eller 27 påbud, fortæller Morten Sønderby.

Hvis et påbud er særligt alvorligt, kan beredskabet orientere politiet, og de kan så starte en sag. Men det er der ikke tale om her.

Efter det her brandsyn, hvad siger I så generelt om brandsikkerheden på Novopan?

- Der er og vil altid være forhold, som Novopan løbende skal arbejde med for at sikre brandsikkerheden på en brandfarlig virksomhed. Vi har de seneste to måneder været i tæt og god dialog med virksomheden om indretningen af de udendørs oplag. Der er sket nogle klare forbedringer i forhold til brandsikkerheden, men der udestår stadig noget arbejde. Samtidig har brandsynet vist, at der er forhold særligt omkring branddøre og porte, hvor virksomheden skal få udbedret fejlene, konstaterer Morten Sønderby.

Annonce

Novopan: Vi løser det

Hos Novopan er direktør Sten Lassen langt hen af vejen på linje med beredskabsdirektøren.

- Vi har aldrig haft så lidt materiale udendørs som nu, og vi har på grund af branden nedbragt mængderne. Når det gælder rundtræet, forventer vi, at det bliver nedbragt til nul, så vi får det fliset hjem fremadrettet. Med hensyn til brandportene er vi også i gang. Vi har kun intentioner, om at få bragt de her ting i orden, og det bliver de. Nu hyrer vi også en ekstern brandrådgiver ind, der kan rådgive os siger han.

Ifølge direktør for Kronospan - Novopan Træindustri, Sten Lassen, så er man i gang med at udbedre påbuddene. Arkivfoto: Anders Tilsted
Annonce

Produktion af spånplader døgnet rundt

Men hvad vil du sige til de borgere i Pindstrup, der tænker, at I ikke har styr på sikkerheden på Novopan?

- Jamen det har vi. Da vi er en træbearbejdende virksomhed, så er der brandfare. Men vi gør rigtig mange ting for at forhindre brande, og vi bliver også bedre dag for dag. Nu arbejder vi på fuld tryk med at få de her ting i orden. Vi gør alt, hvad vi kan for, at vi aldrig kommer til at stå i sådan en situation her igen, fortæller Sten Lassen.

Det var blandt andet den her træknuser, der sammen med brandmænd og frivillige var med til at få slukket ilden. Arkivfoto: Beredskab og Sikkerhed

Virksomheden har omkring 200 medarbejdere, og der bliver produceret spånplader 24 timer i døgnet.

Annonce

Sur smiley fra Arbejdstilsynet

Som om det ikke kunne være nok med påbud fra brandmyndigheden, så har Novopan for nylig fået en sur smiley fra Arbejdstilsynet. Her handler det ikke om brandsikkerhed, men om arbejdsmiljø.

Avisen har søgt aktindsigt i sagen, og den viser, at virksomheden nu har en sur smiley, fordi den har fået et såkaldt kompetencepåbud. Det betyder, at der ved tilsynet er fundet minimum fem overtrædelser af arbejdsmiljølovgivningen.

Arbejdstilsynet har pålagt Novopan:

  • At sørge for, at der som led i arbejdspladsvurderingen indgår en skriftlig vurdering af de farlige stoffer og materialer, der findes på arbejdspladsen.
  • At anvende kædetræk i Møllehus på en sikkerhedsmæssig fuldt forsvarlig måde, herunder at ansatte ikke kan blive klemt i sammenløb mellem kæde og tandhjul.
  • At anvende transportbåd ved afkast af frasorterede metaldele i hal D på en sikkerhedsmæssig fuldt forsvarlig måde, herunder at der ikke er klemningsfare ved roterende dele i transportbåndets ender.
  • At anvende Maier-knivsliber på en sikkerhedsmæssig fuldt forsvarlig måde, herunder at der ikke fare for, at ansatte får kontakt med maskinens bevægelige dele.
  • At sikre, at løft af byrder i smedeværksted foregår sikkerhedsmæssigt fuldt forsvarligt, herunder at løftestropper og løftetaljer er i forsvarlig stand.

- Der har vi også lavet en aftale med en ekstern konsulent, der skal hjælpe os med de ting, siger direktør Sten Lassen.Annonce
Randers For abonnenter

Forrygende travlt trods corona: Ny-ombygget restaurant i Randers har masser at lave

Danmark

Mandagens coronatal: Ny smitterekord

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

For 100 år siden vogtede det Niels Ebbesen - nu er det forvist til at ruste i en park: Læsertip om udsigtspunkt afslører mystisk skæbne

Randers For abonnenter

Endnu en myndighed kritiserer specialtilbud: Rod i instrukser, journaler og medicinhåndtering er til fare for patienternes sikkerhed

Randers

Nu kan du snart stå i kø i tørvejr, når du testes - uanset hvordan vejret i øvrigt er

Randers FC For abonnenter

Uvisheden om Randers FC-trænerens fremtid kan ikke blive hængende i luften: Det er tid til afklaring

Dall: Derfor kommer Løkkes nye parti i Folketinget

Randers For abonnenter

De kan ikke gå - men de kan løbe: Sanne troede ikke, det var en sport for hende, men på under et år kom hun på landsholdet

Alarm 112

27-årig mands mulige mål afsløret i retten: Idrætsskole i landsby syd for Hobro var en af hans 'fantasier'

Sport

Flyvespark sendte Yasmins eventyr til tælling, men Randers-talentet vader i succes, slås på lige fod med drengene og har opfyldt sin store drøm

Dronningens smykkeskrin fortæller sin helt egen historie: Blandt platin, rubiner og brillanter ligger der pludselig et par plastic-øreringe fra Matas

Randers

Mandagshøjvande kom i vejen for Pers bådprojekt: Nu håber han, at utæt port bliver lappet, før det for alvor bliver vildt

Randers For abonnenter

De er ikke i gang med at rive det ned - tværtimod: Helt nyt liv på vej i det tidligere Provinsforlaget på Århusvej

Randers

Alvorlige anklager, falske profiler og hundredvis af mails: Svend Brinkmann åbner op om flere års forfølgelse

Annonce