Annonce
Kultur

Det danske Graceland fylder 10 år: Det største ønske er at få lov til at slå dørene op igen

For 31 år siden gjorde Henrik Knudsen sin hobby til sin levevej. For 10 år siden satte han kronen på værket og åbnede det danske  Graceland,. Det hedder i dag Memphis Mansion efter længere tovtrækkeri med arvingerne og fonden, der driver Graceland i USA. Arkivfoto: Annelene Petersen
I al stilhed runder en af Randers' største turistattraktioner, Memphis Mansion, de 10 år. Stifteren Henrik Knudsen har et stort fødselsdagsønske: At få lov til at slå døren op til Elvis-matriklen med museum, butik og restaurant 6. maj, så han om nogle måneder kan hilse velkommen til gæst nummer en million.

Randers: Der er ikke meget at grine over lige nu. Siden 26. december sidste år har døren til det danske Graceland i Randers været lukket. Og det bliver også uden gæster, at den populære turistattraktion torsdag runder de 10 år. Coronaen har sørget for, at der ikke bliver meget rock'n'roll over den begivenhed.

På fødselarens vegne har stifteren og ejeren Henrik Knudsen kun et fødselsdagsønske, som i sidste ende kun en statsminister kan give, nemlig at få lov til at åbne døren til Elvis-attraktionen 6. maj.

- Jeg må nok sige, at hvis det ønske bliver opfyldt, vil vi være ovre den værst tænkelige krise i vores virksomheds historie. Så har vi oplevet det værste, vi kan opleve som firma. Og når det er sagt, så vil jeg gerne lige tilføje, at andre har det lige som os eller endnu værre. Men sådan er situationen lige nu. Vi holder vejret og krydser fingre for en genåbning snarest, understreger Henrik Knudsen, der lige nu ikke tænker så meget på at fylde år som på at kunne konstatere, at "vi er her endnu". Trods alt.

Annonce
Henrik Knudsen har i mange år dannet parløb med Elvis Presley, som han har stående i bronze på sit danske Graceland, Memphis Mansion. Arkivfoto: Annelene Petersen

Festen og fejringen af den livsduelighed, som attraktionen også er udtryk for, må komme senere. Så kunne Knudsen i princippet slå to fluer med et smæk. For to fejringer har coronaen forhindret. Sidste år var det nemlig 30 år siden, at en inkarneret Elvis-fan i Randers gjorde sin hobby til sin levevej. Og 20 år senere kunne samme mand så åbne døren til det danske svar på et Graceland med museum, restaurant Highway 51 og butik, alt sammen med tæt relation til Elvis Presley.

Hvis Mette Frederiksen opfylder Knudsens fødselsdagsønske, vil han i løbet af juni eller juli kunne hilse gæst nummer en million velkommen og lange burger nummer 500.000 over disken i restauranten.

Helt fra Buenos Aires af

Denne gæst kommer ikke nødvendigvis fra Randers eller nærmeste opland. For huset har for længst lavet udregninger og undersøgelser på, at op imod 80 procent af gæsterne har en times kørsel eller mere for at opleve alt det, der er bygget op over idolet fra Memphis på en grund i det sydlige Randers.

Rekorden, hvad afstand og flyvetid angår,  blev sat af et ældre ægtepar fra Argentina, der tog flyet fra Buenos Aires til Tirstrup og taxa til Randers for at besøge Memphis Mansion som det primære mål for deres Europa-rejse.


- Det positive ved det hele er, at en skidespræller i Randers har kunnet leve af sin interesse og hobby.


Denne og mange andre historier er huset nemlig også fuldt af. Argentinerne slog rekorden på afstanden, mens krydstogtgæster slog rekorden, hvad antal gæster angår.

På en enkelt dag kom 800 gæster igennem huset. Chefen selv klarede i samme tidsrum 12 rundvisninger  og anede efterhånden ikke, hvad han selv sagde.

Det gjorde han til gengæld, da musikeren van Morrison for nogle år siden aflagde besøg. Eller da Elvis Costello, Walther Trout og mange andre, der er noget ved musikken, stak hovedet inden for.

Det er disse og mange andre historier, som Henrik Knudsen prøver at holde fast i netop nu, hvor en højsæson står for døren uden sikkerhed for, at det også bliver med gæster.

Annonce

Flere udvidelser undervejs

Men han kan se tilbage på en virksomhed, der siden åbningen 15. april 2011 har fået et par tilbygninger. Restauranten er blevet udvidet og sidst, der var håndværkere i huset, skyldtes det, at der skulle gøres plads til en af Elvis' berømte biler, som blev hentet hjem fra USA.

Museets samling og ejendele er knyttet til Elvis og forsikret for et anseeligt millionbeløb. Det er Elvis' scenetøj, dokumenter, instrumenter og interessante ejendele fra det rigtige Graceland i Memphis, som Knudsen har købt over en lang årrække.

Han er stolt over at være en af Randers' største turistbrands, der har taget imod ministre og diplomater og to gange  været på charmeoffensiv i udlandet for dansk kultur og turisme, inviteret af det danske kongehus. Og to gange har hans diner leveret mad til arrangementer på den amerikanske ambassade i København.

Memphis Mansion i Randers fylder 10 år i dag. PR-foto

Lige nu er det begrænset, hvor meget mad, som dinerens køkken producerer. Lige før påske åbnede man for take away, uden at det har væltet huset.

- Vi åbnede for take away, fordi vi regnede med, at vi fik lov til at åbne for hele huset efter påske. Der tog vi så fejl, konstaterer Henrik Knudsen, der til gengæld har mere held med det koncept i dineren i Aarhus. Her holder man i det mindste skindet på næsen.

- Den ligger på et hovedstrøg i 8000 C. Masser af mennesker kommer forbi på gaden, siger han om Diner Highway 51's centrale adresse på M.P. Bruuns Gade 42.

Selvom nedlukning over flere omgange har trukket tænder ud, så er Henrik Knudsen en uhelbredelig optimist og en tro på at følge sine drømme. Det var bestemt ikke alle, der syntes, hans ide om at lave et nordisk epicenter i Randers  for sangeren og myten Elvis Presley var nogen brilliant ide. Men han troede selv på ideen og fik stadig flere med på vognen. Som han selv udtrykker det:

- Det positive ved det hele er, at en skidespræller i Randers har kunnet leve af sin interesse og hobby. Og har kunnet trække mange mennesker fra det store udland og har kunnet gøre mange mennesker glade. Det har kun kunnet lade sig gøre, fordi Randers siden åbningen har bakket op om vores virksomhed.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce