Annonce
Erhverv

Det er altid den næste bold eller patient, der tæller

Maria Tyndeskov og Line Trans bor henholdsvis i Aarhus og i Odense, og det er en ekstra dimension, når det gælder planlægning af træningen her i Beach Park Aarhus. Foto: Axel Schütt

Maria Tyndeskov og Line Trans er Danmarks bedste par inden for en sport, der ikke er vant til at løbe med den nationale opmærksomhed. Det stiller særlige krav til parret, når det handler om at jonglere uddannelse, job og beachvolley på internationalt topniveau.

AARHUS: Maria Tyndeskov og Line Trans driver en mindre virksomhed. De kalder den Team Tyndeskov/Trans, og her står de for alt, hvad der angår økonomi, markedsføring og planlægning, mens den fysiske del af arbejdet dækker over træning - masser af træning - og kampe i form af turneringer i ind- og udland.

Branchen hedder beachvolley, og her er de p.t. Danmarks bedste par på kvindesiden. De er forsvarende danske mestre og ligger inden for Top 100 på verdensranglisten. Og de står i bogstaveligste forstand selv for den daglige drift i teamet. Sådan er det at spille beachvolley på den internationale scene, hvor den 27-årige århusianer og 25-årige fynbo er det ene af to satsende danske par - og syv-otte skandinaviske duoer i alt.

Her er ingen træner eller leder at sparre med hverken på eller uden for banen. De er aldeles alene - også når de rejser ud i verdenen for at spille på World Touren. Senest har de været fem uger i Asien for at spille fire turneringer, og der er altså ikke tale om elitesport på første klasse, selv om det blev til to femtepladser i Østen. Derfor måtte den 190 centimeter høje Maria Tyndeskov krumme sig sammen på den 10 timer lange rejse i et Norwegian-fly uden ekstra plads til benene, ligesom hun og makkeren delte hotelværelse på hele turen.

- Vi tjener ikke på at spille beachvolley endnu, men vi er også godt tilfredse, hvis vi bare får det til at gå i nul i forhold til vores rejseudgifter kontra sponsorater og pengepræmier, siger Line Trans, mens Maria Tyndeskov supplerer:

- Vi er jo vores egen lille virksomhed med hensyn til indtjening, promovering og så videre.

Annonce

Klar-parat-startup

Det giver ingen ETCS-point i at have dyrket sport på eliteniveau. Tværtimod spænder satsningen på at nå helt i mål med sin idræt for nogle ben på uddannelsesvejen. Men en ungdom i et præstationsmiljø og med vinderkultur tæt på hverdag kan alligevel vise sig som stærke kompetencer senere i livet, når lyset bliver slukket i hallen eller på stadion, og det er tid til at kigge på nye karriereveje.

I serien Klar-parat-startup møder vi en række eliteidrætsudøvere, som er på vej eller er kommet helt ud på den anden side af sporten. Hvad tager de med af værdifulde erfaringer, når (stjerne)støvet lægger sig, og hvad laver de i dag? Denne gang møder vi 27-årige Maria Tyndeskov og 25-årige Line Trans, der p.t. er Danmarks bedste, kvindelige beachvolley-par på den internationale scene med en placering inden for Top 100 på verdensranglisten.

For der er tilsyneladende flere fællestræk, som iværksætteren deler med elitesportsudøveren. I netværket Viljestyrken har iværksætteren Jonathan Løw samlet 100 tidligere og nuværende eliteidrætsudøvere for at finde snitflader og inspirere til at lykkes med nye drømme i livet. Viljestyrken er samtidig et video- og podcastprojekt.

Først eksamen på 12. semester på medicinstudiet ved Aarhus Universitet og dernæst Billund City Grand Slam - årets største turnering på den danske beachvolleytour - i én og samme weekend. Sådan så programmet ud for Maria Tyndeskov anden weekend i juni. Begge dele endte i øvrigt lykkeligt for Team Tyndeskov/Trans med turneringssejren i Billund. Foto: André Thorup

Et motiverende makkerskab

Maria Tyndeskov og Line Trans fandt sammen for to år siden. De kendte ikke hinanden sådan rigtigt på forhånd, men det er de kommet til, og de har hurtigt nået den nationale top. Netop det at være alene om at drive teamet fremad, stiller store krav til makkerskabet.

- Det har selvfølgelig været sats, for det skal jo fungere både mentalt på banen og socialt udenfor, når vi nogle gange må sove i samme seng i mere end en måned, men det giver mig motivation at have fået en ny makker, for jeg lærer også rigtig meget om mig selv, og hvis jeg skulle videre inden for beachvolley, havde jeg brug for at spille sammen med en god blokade-spiller, og det er Maria, forklarer Line Trans.

Hun har været en del af landsholdet i beachvolley siden 14 års-alderen. I dag er de to ud af fem på nationalmandskabet i sandet.

- Vi har arbejdet rigtig meget med vores kommunikation på banen, at give konstruktiv feedback og vores rollefordeling. Line er anfører, så det er hende, der trækker lod og diskuterer med dommeren under kampene, for hun har erfaringen, men det er ikke sådan, at vi har en aftale om, hvem der har det sidste ord. Det er dén, der er ovenpå, hvis den anden er nede, og ellers kan vi tage en timeout per sæt, hvis vi har brug for at samle os lidt, fortæller Maria Tyndeskov.

Team Tyndeskov/Trans

Maria TyndeskovFødt 27. juni 1991, opvokset i Birkerød og bor i Aarhus

Læser medicin på 12. semester ved Aarhus Universitet

Har spillet beachvolley i fire sæsoner og tidligere været en del af A-landsholdet indendørs. Er i dag en del af landsholdet i beachvolley.

Line Trans

Født 23. oktober 1992, opvokset og bor fortsat i Odense

Er uddannet fysioterapeut

Har spillet beachvolley i 11 år og været på landsholdet, siden hun var 14 år. Har også tidligere været på både U- og A-landsholdet indendørs.

Team Tyndeskov/Trans

Er Danmarks p.t. bedste kvindelige beachvolley-par med en placering inden for nummer 100 på verdensranglisten.

Har spillet sammen siden efteråret 2016 og vandt DM i beachvolley i 2017 samt den danske pokalturnering i både 2016 og 2017.

Line Trans vandt titlen som årets beachvolley-spiller i Danmark i både 2014 og 2017. Maria Tyndeskov var nomineret til titlen som årets spiller i 2017.

Vikariater er vejen frem

Line Trans er uddannet fysioterapeut, men hun droppede hurtigt en fast stilling for at kunne hellige sig sporten i højsæsonen fra maj til august. Hun havde ikke samvittighed til at spørge om fri hele tiden i peak-perioden, og i stedet fylder hun kalenderen op med vikariater, så vidt som turneringerne tillader det.

Maria Tyndeskov studerer stadig. Hun læser medicin på 12. semester - studiets sidste del har hun valgt at strække ud over et år med samme årsag, som makkeren valgt vikarverdenen frem for et fuldtidsjob - og Maria forventer også med at gå vikarvejen fra nytår, mens hun kan udskyde den kliniske basisuddannelse for læger (KBU) i op til to år.

En kvindelig beachvolley-spiller topper først omkring 35 år, så de har mange gode år foran sig endnu i sporten. Drømmemålet er at få en serv inden for i OL-turneringen, hvor sporten har været officielt med siden 2006 og foreløbig altid uden dansk deltagelse.

- Når vi er inviteret med i hovedturneringerne, får vi som regel betalt vores hotel. De bedste par i verden - typisk amerikanere, brasilianere og tyskere - kan godt leve af sporten. Det kan vi ikke. Endnu, lyder det fra Team Tyndeskov Trans.

Disciplin og perfektionisme

Til gengæld får Maria Tyndeskov og Line Trans en række kompetencer med sig, som de kan bruge i en både sideløbende og senere civil karriere.

- Vi er begge meget planlægningsorienterede, og det kan jeg overføre direkte til mit job som fysioterapeut. Om det er i samarbejdet med Maria eller med en patient, så handler det om at nå et fælles mål, og den motiverende samtale er en fast del af vores dagligdag. Desuden er vi begge meget disciplinerede og perfektionistiske og er vant til at tackle modgang og de udfordringer, som man jo også møder på en arbejdsplads, forklarer Line Trans og fortsætter:

- Det stiller store krav at være et selvstændigt team. Du skal både være den opbakkende holdkammerat, coachende medspiller og praktiske organisation på samme tid, men det er også det, der er fedt ved at spille beachvolley. Møder vi en krise, er der ikke andre end os selv til at løse det.

Fra eksamen og ud i sandet

Det er klichéen om, at det altid er næste bold, der gælder, om igen. Men det virker på og uden for banen.

- Det nytter jo ikke noget at tage til træning og tænke på dagens patienter eller omvendt. Det handler om at være til stede og rette fokus derhen, hvor du er og ikke alle andre mulige steder, siger Line Trans.

Det med at holde fokus fik Maria Tyndeskov sat på en ultimativ prøve. Lørdag 9. juni havde hun en to-timers eksamen på medicin-studiet om formiddagen, og ved middagstid begyndte Billund City Grand Slam - årets største turnering på den danske beachvolley-tour.

Hun er en del af AU Elitesport ved Aarhus Universitet, som styrker eliteidrætsudøveres mulighed for at kombinere uddannelse og sport på topplan. Derfor kunne hun få en eksamensvagt med til Billund, så hun kunne klare sin eksamen før første serv, og alt klappede.

Maria Tyndeskov klarede sin eksamen, og Team Tyndeskov/Trans viste endnu engang som Danmarks bedste beachvolley-par på kvindesiden:

- På forhånd var jeg da lidt spændt på, om jeg kunne håndtere begge dele, men det lykkedes. Faktisk var det ikke noget problem. Det krævede bare en smule planlægning.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce