Annonce
forside

Det er børnene, der er de seje. Ikke mig

For fem år siden sagde hun sit faste job op og solgte alt, hvad hun ejede. I dag er hun kendt som den danske kvinde, der redder heksebørn i Nigeria. Her kan du møde 37-årige Anja Lovén, der sætter livet på spil i et af de farligste lande i Afrika, selv om hun blev mor for små to år siden.

Det løber hende koldt ned ad ryggen. Også selv om varmen i den sydlige del af Nigeria burde forhindre antrækket til selv den mindste kuldegysning.
Anja Lovén har set meget i de tre år, hun har boet og arbejdet i det afrikanske land, men det her overgår alligevel det meste.
Få meter fra hende står en to-årig dreng uden en trevl på kroppen. Alene, stærkt underernæret og døden nær.
Han ligner en gammel mand fanget i en barnekrop, som han står der med udspilet mave og balder, der er reduceret til to hudlapper.
Anja Lovén har mest af alt lyst til at løbe hen til drengen. Samle ham op. Køre ham hen til sit børnehjem. Og give ham den kærlighed, han ikke har fået i de otte måneder, hvor han har levet af mad og vand fra forbipasserende, fordi hans familie har udstødt ham.
Men det går ikke at løbe hen til drengen.
Anja Lovén er nødt til at spille sine kort rigtigt.
Det ved hun af erfaring.
<p>Anja Lovén har fået sponsoreret en bil til at køre rundt i, når hun er hjemme i Danmark. Hun er typisk hjemme tre-fire måneder af gangen og bruger tiden på at holde foredrag, besøge sin familie og passe sin søn. foto Yilmaz Polat</p>
Sammen med resten af sit hold udgiver hun sig derfor for at være en flok missionærer, der er kørt til den lille landsby for at smage på hundekød. Hvis de lokale opdager, de i virkeligheden arbejder med at redde såkaldte »heksebørn«, er det ikke til at vide, hvad der sker. Hverken med dem eller drengen.
»Hvilken slags træer har I her i byen? De er meget smukke«, siger Anja Lovén til manden, der sælger hundekød.
Hun er ligeglad med træerne. Fuldstændigt ligeglad.
Hun spørger kun, fordi den lille dreng står i nærheden af dem.
Manden med hundekødet bider på og fortæller lystigt om træerne, mens de bevæger sig hen mod dem - og drengen.
»Kan jeg give ham noget vand og en kiks«, spørger Anja Lovén og lader, som om hun først får øje på drengen, da de står ved siden af ham.
»Ja«, svarer manden med hundekødet, uden selv at lægge an til at gøre noget, da han fortæller, at drengen er blevet forladt af sine forældre og bor på gaden, fordi han er blevet beskyldt for at være et heksebarn.
Anja Lovén bukker sig ned og giver drengen en tår af sin vandflaske.
Lige der - mens hun sidder på hug, og drengen drikker - trykker en af de andre frivillige fra nødhjælpsholdet på udløseren på sit mobilkamera.
Kort efter ligger drengen på bagsædet af nødhjælpsarbejdernes hvide bus. På vej mod børnehjemmet sammen med Anja Lovén.
<p>Sådan så det ud, da Anja Lovén reddede drengen Hope, som havde levet på gaden i otte måneder. Billedet gik viralt på de sociale medier og gjorde den 37-årige dansker verdensberømt for sit arbejde med at tage sig af de såkaldte heksebøren i Nigeria. Alene i Danmark skabte billedet så meget omtale, at der blev samlet to millioner kroner ind til Din Nødhjælp på to dage. </p>

I DAG, LIDT OVER TRE MÅNEDER EFTER redningsaktionen, går Anja Lovén rundt i et rødt murstenshus i den vestlige del af Aarhus, hvor hun har lejet et midlertidigt kælderrum, inden hun skal tilbage til Nigeria.
Hun er træt, siger hun som noget af det første, da hun åbner døren og glider ud i køkkenet for at sætte vand over til en hurtig kop pulverkaffe.
Træt på den gode måde.
I aftes stod hun foran 100 mennesker på et bibliotek i Østjylland og fortalte om sit arbejde med at redde heksebørn i Nigeria. Samme dag havde hun et norsk tv-hold i hælene fra morgen til aften.
I næste uge har hun flere foredrag, og senere på måneden skal hun til Berlin for at blive interviewet til et af de mest sete morgenprogrammer på tysk tv.
Interessen for Anja Lovén - og den velgørende organisation Din Nødhjælp som hun stiftede for fire år siden - er enorm.
Sådan har det været, lige siden hun delte billedet på Facebook af sig selv og den to-årige dreng, som det meste af verden hurtig lærte at kende som Hope.
New Zealand, Israel, Rusland, Italien, Frankrig, Iran, Australien, USA og så selvfølgelig Danmark.
Det er blot nogle af de lande, hvor historien fik et liv og skabte opmærksomhed om den 37-årige danskers arbejde med at tage sig af børn, der bliver beskyldt for at være hekse i den nigerianske stat Akwa Ibom.
»Jeg havde på ingen måde forestillet mig, at billedet ville nå så langt ud. Vi har fået råbt verden op«, siger Anja Lovén, da hun har sat sig til rette ved spisebordet i køkkenet.
Men - for sådan et er der, siger hun - opmærksomheden skal behandles med omtanke.
»Jeg fortæller kun sandheden til jer (danske journalister, red.). Når jeg bliver interviewet af udenlandske medier, siger jeg, at vi samarbejder med den nigerianske regering. Jeg fremhæver også den lov, som har gjort det forbudt at anklage børn for hekseri. Det, jeg ikke siger, er, at loven ikke virker, og at myndighederne er noget af det mest korrupte, ineffektive og langsomtarbejdende, man kan forestille sig. Hvis jeg gør det, risikerer jeg, at de lukker ned for vores arbejde. Vi taler om et land, hvor politiet skyder alt og alle for det mindste og ligger ligene på gaden til skræk og advarsel. Et land, hvor der ikke er respekt for menneskeliv. Hvis jeg går ud i medierne og stiller Nigeria i et alt for dårligt lys, er det ikke til at vide, hvad der sker. Jeg frygter for min sikkerhed, og at de kan finde på at slå børnene ihjel.
Det er den virkelighed, Anja Lovén lever i.
Med en trang til at gøre noget for de børn, der bliver anklaget for at være hekse. Og med en frygt for, at det kan gå galt hvert øjeblik.
Det er også derfor, hun er hjemme de næste måneder.
Ud over at samle penge ind til Din Nødhjælp ved at holde foredrag har hun brug for at give slip og lade kroppen falde til ro, inden hun tager tilbage til det vestafrikanske land, hvor hun er i konstant alarmberedskab, som hun siger.
Men hvorfor? Hvorfor droppe den trygge tilværelse i Danmark og tage tilbage til Nigeria for at sætte livet på spil? Og hvorfor blive ved, når hun for snart to år siden blev mor til sit første barn?

FORTÆLLINGEN OM Anja Lovén og hendes trang til at hjælpe andre mennesker begynder, længe inden hun stiftede Din Nødhjælp i 2012. Mere præcist i Frederikshavn i begyndelsen af 1980'erne.
Det var her, hun voksede op med sin mor, der blev skilt fra hendes alkoholiserede far, og sin tvillingesøster og storesøster. Her de blev flasket op med sætningen: »Vi skal passe på dem, der har behov for det.«
Moren arbejdede på et plejehjem og havde sjældent fri, før den unge Anja og hendes søskende var færdige med timerne i skolen.
Derfor cyklede de ofte hen på plejehjemmet og »hang ud«, som Anja Lovén formulerer det.
»Vi spillede med de gamle og hjalp med at give dem mad. Imens så jeg, hvordan min mor tog sig af andre mennesker. Hvordan hun udviste empati og omsorg. Jeg fik omsorgsgenet ind med modermælken.«
Det var også i løbet af de år, at Anja Lovéns mor plantede drømmen om at komme til Afrika i hende.
»Min mor sagde altid, at vi skulle tænke på de sultne børn i Afrika, hvis vi ikke spiste op. En dag sad jeg og snakkede med min tvillingesøster om, at vi måske kunne sende mad ned til dem i kuverter. Vi tog det meget seriøst«, husker hun.
Nogle år efter gymnasiet rejste hun ud i verden. Dog ikke til Afrika. I stedet gik turen til Mellemøsten, hvor hun boede i Israel med afstikkere til Libanon og Egypten.
Hjemme igen gik hun i gang med at uddanne sig til stewardesse.
»Det var den der udlængsel«, som hun siger i dag, når hun reflekterer over sine første år i 20'erne.
Udlængslen blev med et sat på stand-by, da Anja Lovéns mor pludselig døde af lungekræft.
Anja Lovén var kun 23 år, da hendes faste holdepunkt i livet forsvandt.
»Det var er kæmpe slag. En sorg, som jeg stadig kæmper med.«
Men hun fandt sig tilrette i livet uden moren.
Flyttede til Aarhus og blev hurtigt butikschef i en tøjforretning.
Som 30-årig havde hun fundet sin vej i livet.
Troede hun.
»Jeg arbejdede hårdt og havde et godt liv, men der manglede et eller andet. Jeg følte ikke, jeg havde udrettet noget, når jeg kom hjem fra arbejde. Jeg var træt af min høje husleje. Træt af, at det hele handlede om at have det nyeste tøj og det smarteste boliginteriør. Det hang mig langt ud af halsen. Jeg begyndte at tænke på de her børn i Afrika, som min mor havde snakket om. Jeg sagde til mig selv: »Du er blevet 30 år, og du er ikke kommet af sted endnu. Det er nu, hvis du vil udleve din drøm, inden du skal have børn og giftes.«
Kort efter sagde hun sit faste job op og solgte hun alt, hvad hun ejede, for rejste til Malawi som observatør og nødhjælpsarbejder for Folkekirkens Nødhjælp.
Det var i 2011.
Året efter stiftede hun sin egen nødhjælpsorganisation.
Det er svært at forestille sig, som hun sidder der med det lune kaffekrus mellem hænderne i udkanten af Aarhus - rolig, smilende og syngende med sin frederikshavnerdialekt - men den er god nok. I de tre år, Anja Lovén har boet og arbejdet i Nigeria, har hun set ting, hun ikke ønsker, andre skal se. Nogensinde.
Hun har set præster, der tvinger børn til at drikke gift i den overbevisning, at det uddriver onde ånder.
Hun har set børn, der blevet halshugget, brændt levende eller tortureret. Alene af den grund at de er blevet beskyldt for at være hekse.
Oplevelser, der umiddelbart lyder som noget, der kan få enhver til at miste troen på menneskeheden. Anja Lovén prøver at se anderledes på det.
»Det er vigtigt at sige til sig selv, at man ikke kan redde alle her i verden. Det har jeg gjort. De børn, vi redder, holder mig oppe. De smiler og har overskud, selv om de har været udsat for det værste, man kan forestille sig. Jeg kan ikke tillade mig at have selvmedlidenhed. Det er børnene, der er de seje. Ikke mig.«
Et andet overlevelsestrick, hun bruger, er humoren. Gerne den sorte af slagsen.
»Vi er nødt til at have humoren med i alle de forfærdeligheder, vi oplever. Det er vi bare. Ellers får man hurtigt lyst til at løbe skrigende hjem til Danmark«, siger Anja Lovén.

DA HUN FOR SDNART TO ÅR siden blev mor til sønnen David Jr., var det nok de færreste, der havde protesteret, hvis Anja Lovén havde valgt den trygge tilværelse i netop Danmark frem for det usikre liv i Nigeria.
Men sådan blev det ikke.
Når hun er hjemme i Danmark, går sønnen i vuggestue som de fleste andre danske børn på den alder. Når hun rejser til Nigeria, er sønnen også med i flyveren.
»Livet stoppet ikke, når man får børn. Det er først der, det begynder. Det har jeg fundet ud af. Jeg prioriterer og planlægger anderledes, men det betyder ikke, at jeg laver mit liv om. Hvis jeg vil være sikker på, at der ikke sker min søn noget, skal jeg tage ham med ned i det kælderrum, vi bor i, og ikke lavet andet end at læse bøger for ham og aldrig gå ud. Sådan kan man ikke leve sit liv,« siger Anja Lovén.
Dermed ikke sagt, at hun arbejder på samme måde, som hun altid har gjort. Efter hun er blevet mor, er hun blevet mere pylret, hvis hun selv skal sige det.
»Jeg holder lidt igen. Jeg kan ikke tillade mig selv, at der sker noget med mig. Det vil være unfair over for min søn. Han skal have sin mor i mange år. Derfor tager jeg ikke på lige så mange redningsmissioner og leger Rambo, som jeg har gjort tidligere«, fortæller Anja Lovén.
Men til historien hører også, at de farlige redningsaktioner ikke er hverdagskost. Noget, man ellers nemt kan tro, hvis man har set DR-dokumentarerne »Helvedes Helte« og »En dansker redder verden«, som har været med til at gøre Anja Lovén til et kendt ansigt i Danmark.
»Folk tænker måske, at jeg er på redningsaktioner hver dag, når de har set mig i tv. Men sådan foregår det ikke. 99 procent af mit arbejde foregår på børnehjemmet, hvor jeg laver administrative opgaver, leger med børnene, sender dem i skole og egentlig bare er en mor for dem.«
Men de er der stadig, redningsaktionerne. Og hun har ikke tænkt sig at droppe dem, fordi hun er blevet mor.
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Tyra trak det sorte stik hjem

Klimaet styrer klatten. Debatten om vores klodes fremtid har forlængst antaget religiøse dimensioner, hvor der rask væk udpeges syndere og farisæere, hvor den evige frelse ligger i CO2-neutralitet. Vi forpligter os på klimaregnskaber og klimaaftaler. Og det er alt sammen vældig godt. Samtidig opfører kineserne kulværker langs den nye silkevej. Men under de store linjer og ambitiøse målsætninger har vi al skrigeriet. Så må vi ikke spise oksekød, fordi køer er blevet bandlyst i det klimakorrekte selskab. Der udledes gasser, når føden har været igennem drøvtyggerens fem maver. Man taler om fly-skam og slår hårdt ned på flytrafikken, mens klimaaktivister flyver verden rundt til klimatopmøder, hvor målet helliger midlet. Klimaidolet, 16-årige Greta Thunberg, sejler CO2-neutralt til FN-klimamøde i New York i high tech yacht, mens besætningsmedlemmer efterfølgende tager flyet til USA for at sejle båden hjem til Europa. Danske kommuner er gået ind i kampen om at plante flest træer, mens man i Brasilien rask væk brænder urskoven ned. Og det bliver man ved med, indtil man når samme velfærdsstandard som Europa. Skoven skal under plov, selv om det fra europæisk side hævdes, at Amazonas er verdens lunger. Under hjemlige himmelstrøg trak olie- og gasfeltet Tyra det sorte stik hjem, i sporet på det mest grønne folketingsvalg nogensinde. Tyra lukker for hanerne. Ikke for at destruere sig selv, men for at få sig en gevaldig make-over til 21 milliarder kroner, så hun sikrer gassen til de små hjem de næste 25 år. Hun skal have nye ben, for de gamle er sunket seks meter ned i havbunden. Et arbejde, der strækker sig over tre år. I den periode må vi hente vores gas i Tyskland, der igen er afhængig af Putins gas. Debatten om køerne har været mere skinger end debatten om den Nordsøaftale, der er blevet indgået for at sikre os gas i hanerne, penge i statskassen og dermed penge til at lave velfærd for. "Money Makes the World go Around". Så takket være Tyra får vi råd til at stille en bøf på middagsbordet også i fremtiden - klimadebat eller ej.

Annonce