Annonce
Debat

Det er ikke nok at være imod racisme

Annonce

I tirsdags delte jeg, ligesom mennesker over hele verden, et billede af et sort felt på Instragram under hashtagget blackouttuesday.

Billedet blev delt på opfordring fra bevægelsen Black Lives Matter i kølvandet på drabet af 46-årige George Floyd i USA. Han blev i sidste uge dræbt af en politimand, som i mere end otte minutter pressede sit knæ ned mod Georges hals og selv efter han havde mistet bevidstheden fortsatte. Samtidig stod andre betjente bare og kiggede på.

Det er virkelig brutalt, men desværre ikke et enkeltstående tilfælde. Drabet har fået tusinder af mennesker på gaden for at sige fra overfor racisme, og de sidste dage er der blevet delt utallige historier fra mennesker med farve, om hvordan de selv er blevet udsat for racisme i deres hverdag. Det er langt fra bare noget, der foregår i USA – også i Danmark bliver folk med en anden hudfarve end hvid råbt efter på gaden, afvist i døren til natklubber og overfaldet.

Som hvid må jeg erkende, at jeg aldrig vil kunne sætte mig i deres sted og fuldt ud forstå, hvordan det er at blive diskrimineret på baggrund af sin hudfarve. Men jeg har ligesom alle andre et kæmpe stort ansvar for at påpege at den racisme, der foregår i vores samfund, og ikke mindst har vi alle et ansvar for at sige fra, når vi møder den.

Det er nemlig ikke nok at dele et sort felt på Instagram og erklære sig imod racisme. Vi bør beslutte os for, at racisme slet ikke hører til i vores samfund. Oplever du, at der bliver råbt efter mennesker med farve, så bryd ind. Oplever du at børn driller andre børn med deres hudfarve, så lær dem at det er forkert. Oplever du et familiemedlem eller en ven lave sjov med eller kalde folk med farve ”negere” eller lignende så fortæl dem, at det ikke er sjovt.

Det er ikke nok at være imod racisme – det er nødvendigt, at vi er antiracister, som aktivt gør modstand mod racisme.

Nanna Bonde
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Debat: Værdig tilbagetrækning

Østjylland

Overfaldet af vilde køer: 67-årig kvinde hårdt kvæstet på Helgenæs

Østjylland

Naturstyrelsen trods alvorlig nedtrampning af kvinde: Det er sikkert at færdes blandt kreaturerne

Annonce