Annonce
Randers

De unge skal fastholdes og lokkes hjem: Det er så dejligt at bo på landet

Temaet for Landdistriktskonferencen var, hvordan man få de unge til at bosætte sig i landsbyerne. Og det ved Lene Conley og Jesper Simonsen noget om. De bor begge i Langå og kom der til for mange år siden. Foto: Jakob Lerche
Med fokus på at fastholde de unge på landet, og få dem, der er rejst ud, til at vende tilbage, var borgere og kommune samlet i Assentoft Hallerne til årets Landdistriktskonference.

Assentoft: På en grå lørdag stod der Landdistriktskonference på programmet i Assentoft Hallerne. Her var cirka 115 samlet for at sætte fokus på tilflytning til landdistriktet, af primært unge mennesker.

Meningen var, at der skulle gives inspiration fra de lokale landsbysamfund, der formår både at holde på de unge, og at få de unge, der er rejst ud, til at vende tilbage, når de skal stifte familie.

Sådan at det ikke er nødvendigt at opfinde den dybe tallerken hvert enkelt sted, men at man kunne inspirere hinanden til at satse på de fordele, der er ved at bosætte sig i landdistrikterne. Det er nemlig ikke kun gylle, vindmøller og dårlige busforbindelser, der er at finde på landet. Her er også højt til himmelen, skøn natur og masser af foreninger.

For mens nogle landsbyer i Randers Kommune lider den stille død, og begynder at bestå af mange forladte huse, så er der andre, der lever i bedste velgående, og hvor der bygges på livet løs.

Nogle af deltagerne havde selv, da de var unge for 15 år siden, stået midt i vadestedet og skulle finde bolig. Blandt andre Jesper Simonsen og Lene Conley, der begge havnede - uafhængigt af hinanden, forstås - i Langå.

- Jamen, vi ville gerne have hus og kiggede så efter, hvor det vartil at betale. Vi lavede en ring omkring Aarhus, hvor vi boede dengang, og så kørte vi ud og så på huse, og vi endte i Langå, siger Lene Conley.

- Det samme med os. Vi kiggede lidt på Hinnerup og Randers, men valgte også Langå. Og her bliver vi, tænker jeg.

- Ja, det tænker jeg også. Nu går børnene i skole, man har fået et netværk, ja, nu bliver vi her også, siger Lene Conley.

De to kender hinanden, fordi de har børn, der går på Musikskolen Laura på Station K i Langå. Og de synger og spiller i dag til konferencen.

Årets Ildsjæl og Årets Initiativ

På Landdistriktskonference i Assentoft Hallerne blev Årets Ildsjæl og Årets Initiativ kåret.

Årets Ildsjæl blev Helle Vinther fra Udbyover.

Årets Initiativ pris blev givet til Klubben i Ålum.

Goderne skal frem i lyset

- Da vi kiggede efter hus uden for Aarhus, betød det meget, at der var indkøbsmuligheder i byen. Vi var lidt ligeglade med den smukke natur, hvis man ikke kunne købe en liter mælk i byen. Det har godt nok ændret sig til i dag. Jeg tror ikke, man er så afhængig af butikker og indkøbsmuligheder, for man kan jo foretage langt de fleste af sine indkøb over nettet i dag, siger Jesper Simonsen.

Begge familier lægger også vægt på naturen, på toget og på de aktiviteter, der er i Langå.

Det er netop de goder, der skal frem i lyset, mener formand for Landdistriktsudvalget, Lars Søgaard og medlem af samme udvalg, Nick Zimmermann (DF).

- Vi har haft stor glæde af at lade de forskellige forsamlingshuse mødes og inspirere hinanden, og det vil vi fortsætte med, siger Lars Søgaard.

- Så kan de lære lidt af hinanden, siger Nick Zimmermann.

Annonce

En fra byen og en fra landet

Mens Lars Søgaard er tredje generation fra Langå i partiet Venstre, og dermed født til at bo på landet, så var der da en overgang, han troede, at han skulle bo i Aarhus, da han læste.

- Men det skulle jeg ikke. Det er slet ikke mig, siger Lars Søgaard.

Nick Zimmermann er vokset op i Hinnerup og har nu boet i Randers i fem år. Den flytning kom i stand, fordi han havde sin gang i DF Ungdom i Randers. Og han har ikke fortrudt, han kan godt lide at bo i Randers.

- Men jeg har ikke fået politikken ind fra familien, som Lars har. Mine forældre var a-politiske i min barndom. Nu tror jeg nok, at de stemmer DF, det håber jeg da, griner han.

De to byrådskolleger havde travlt med at tale med konferencedeltagere, og det blev også til en rundtur til de forskellige stande, der var på markedspladsen.

Konferencen sluttede som sædvanligt med, at Årets Ildsjæl og Årets Initiativ blev udnævnt. Det blev henholdsvis Helle Vinther fra Udbyover og Klubben fra Ålum.

Der var markedsplads på Landdistriktskonferencen, der blev holdt i Assentoft Hallerne. Foto: Jakob Lerche
To byrådsmedlemmer, der ved noget om at bo i Randers Kommune, Lars Søgaard (V), der bor i Langå og Nick Zimmermann (DF), der bor i Randers. Begge sidder i landdistriktsudvalget. Foto: Jakob Lerche
Der var et musikalsk indslag fra Musikskolen Laura i Langå. Foto: Jakob Lerche
Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Annonce