Annonce
Debat

Det er svært at bevare pessimismen

Lige hjemvendt i går til Randers efter en kortere periode i udlandet har jeg prøvet at opdatere, hvad der er sket i de sidste dage.

På vej til et tidligt morgenmøde torsdag passerede jeg gennem byen, før forretningerne havde åbnet. Glad blev jeg, da jeg i et butiksvindue så store hjemmelavede opslag på hvidt papir med ordene: "Fy for satan, hvor vi hygger os", "Du ser sgu godt ud i dag", "Hey! Hav lige en god dag. Du fortjener det" og "Nogle gange skal man bare sige fuck det og gøre det alligevel". Og solen var på vej med genskin fra den foranliggende kontorejendom. En herlig dag var begyndt og ventede på glade kunder, som så får et så optimistisk budskab fra en glad og positiv forretningsdrivende.

Det glæder også en tidligere selvstændig erhvervsdrivende, at der kommer en strøm af nye arbejdspladser til kommunen: 150 statslige arbejdere til Skat, Confac A/S udvider med 50 nye arbejdspladser, Crama Adapteo A/S og Intego udvider ved køb af beslægtede virksomheder, 67 nye virksomheder i kommunen i maj.

Nye udenbys investorer: Domesta til ombygning af Chr. Rasmussens ejendom (AF-huset) til 18 midtby-ejerlejligheder, Gundersen A/S med igangsætning af indretning af lejligheder i den tidligere Søren Møllers Gade Skole, projektet på Thors Bakke med flere.

Med hensyn til arbejdspladser, så er der sket et fald af ledige fra 5,7 til 4,2 procent.

Flodbadet - en forløber for "Byen til vandet" - etablerer et projekt til brug i Randers Ugen.

Lokale investorer har gang i projektering af lejligheder/rækkehuse på den tidligere Vorup Skole, dog med bevaring af bygninger til lokalbefolkning og foreninger. Der er gang i et nyt byområdeprojekt på den tidligere Scandia-grund, en fortsættelse af byggeri på Falbe-grunden med videre.

Uden for byen er der også sket ting og sager: Landsbyforskønnelse bliver sat i system ved blandt andet at ansætte en medarbejder til opsøgende arbejde. Cold Hand Winery i Læsten kommer i verdensklasse med deres frugtvin, lokale ildsjæle og virksomheder i Stevnstrup giver lån og støtte til deres lokale Dagli'Brugsen med videre.

Erhvervsakademiet Dania bygger op til 1500 kvadratmeter.

På de bløde værdier, så foregår der en "dannelsesrejse" for kontanthjælpsmodtagere på en fysisk og mental cykeltur fra Randers til Alpe d'Huez. Så kom meddelelsen om, at sygefraværet for hver medarbejder i kommunen er faldet med 2,9 dage i 2016 i forhold til 2015, svarende til mere end 60 fuldtidsstillinger, hvilket giver et bedre arbejdsmiljø og flere penge til øget velfærd.

I meddelelsen om en ny turismestrategi - med fokus på vækst - udtaler turismeforsker Peter Kvistgaard fra Aalborg Universitet blandt andet, at "det handler om turisme, men det handler også om bosætning, og ikke mindst om erhvervsudvikling" og tilføjer, som noget vigtigt, at "vi skal tale vores by op", hvilket jeg bifalder med stor tilfredshed.

Det er kun et lille udpluk af, hvad jeg har noteret mig at være sket, mens jeg har været i udlandet.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Man kender et samfund på, hvordan det behandler sine svageste

Læserbrev: Det er med stor bekymring, at min familie har læst budgetforslaget om besparelser på specialskoleområdet. Vi har en datter, som går på Vesterbakkeskolen, og som har behov for netop dét, den skole kan tilbyde: en lille klasse (maksimum 8-10 elever) en tilgængelig voksen, der kan guide 80 procent af tiden særligt tilrettelagt undervisning med brug af pictogrammer og TTT undervisning i langsomt tempo og med mange, mange gentagelser over lang tid handicap- og diagnoseindsigt på specialist-niveau særlige faciliteter, som rideterapi, sanserum, specialcykler, balanceredskaber med videre og stort fokus på den motoriske udvikling Rambøll lavede i 2016 en undersøgelse af risiko- og beskyttelsesfaktorer i forhold til udsatte børn. Undersøgelsen konkluderer, at den faktor, der tegner sig for den største beskyttelses-effekt, er en god skolegang. Et handicappet barn har brug for et særligt tilrettelagt skoletilbud for at kunne opnå de mest basale kompetencer som at kunne læse og regne. Opnår barnet ikke det, vil det ikke kunne skrive en indkøbsseddel, læse en busplan, regne ud, om der er penge nok i pungen at købe for og så videre. Livsdueligheden bliver lav, og deraf følger et massivt støttebehov som voksen. Med andre ord; de penge, I sparer nu, kommer vi som kommune til at betale 10 gange, når vores børn bliver voksne og ikke kan de mest basale ting selv. Vores datter er en glad og dejlig pige, og hun fortjener et ordentligt liv - herunder et skoleliv, hvor hun bliver mødt på sine helt særlige præmisser og opnår læring, så hun opnår kompetencer. Der skal specialistviden til og helt særlige rammer, og dem får folkeskolen aldrig. Det er skammeligt, at vi i stedet for at have en specialskole, vi kan være tilfredse med og sætte en ære i det faglige arbejde, der laves der, hellere vil udsulte området, så skolen i stedet bliver et sort hul på kommunekortet. Man kender et samfund på, hvordan det behandler sine svageste - og dette forslag, kære byråd, er en skændsel.

Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Annonce