Annonce
Livsstil

- Det er svært at fremhæve en enkelt bog

Mathilde Walter Clark. Foto: Les Kaner/Politikens Forlag

Mig og kulturen: Mathilde Walter Clark

Annonce

Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Horisont. Udvidelse. At se ud over min egen næsetip og et øjeblik glemme den næsetips nærmere beskaffenhed. Måske endda at leve mig ind i, hvordan det ville være at have en helt anden næsetip!

Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

- Det er svært at fremhæve en enkelt bog. Der er så mange! I stedet vil jeg fremhæve det at læse. En halv time (eller en time eller to) hver dag har over årene givet mig indblik i tusinder af måder at tænke på og at se og opleve verden på. Det tror jeg ikke gør én til et dårligere menneske. I det mindste gør man ikke nogen skade imens.

Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- Leonard Cohen-koncerten i Kongens Have i København. Der var noget med lyden, den var ikke særlig høj. Normalt ville det være irriterende, men det gjorde, at folk lyttede. Publikum gjorde sig umage. Der var ingen, der pillede ved deres mobiler eller stod og småsnakkede eller noget af alt det, folk kan finde på. Bare stilhed, undtagen fra scenen, hvor Leonard Cohen var så nærværende som nogen. Den lyse sommeraften, solen, der gik ned bag Rosenborg.

Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- ”Passageren”. Ubetinget den bedste opera, jeg nogensinde har set. Den handler om de forbrydelser, der skete under og efter anden verdenskrig, og om den grumme glemsel, der lægger sig over dem. Fortrængningen, der udraderer skæbner. Og hvordan ”passageren”, den overlevende fra Holocaust, alligevel altid vil være med os som en knugende stengæst. Scenen, hvor den blinde pige i KZ-lejren sidder i den øverste køje og synger en stille sang om vidderne - men glemmer slutningen af sangen. Eller den sidste scene, hvor jeg i nogle lange øjeblikke kunne forestille mig, hvordan det måtte være at have gennemlevet rædslerne og vende tilbage til åstedet, som så i mellemtiden er blevet en turistattraktion. Den slog mig stum.

Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Udstillingen på det danske museum i den gamle koloni Tranquebar i Indien, hvor der blandt andre tilfældige effekter blev fremvist en bulet Madam Blå. Det var en udstilling, der (helt uden at ville det) fik mig til at se på min egen virkelighed med nye øjne, alt dét vi tager for givet, og som vi synes er almindeligt.

Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Den koniske hat (”kineserhatten”), som de bruger i rismarkerne i Asien. Jeg synes, det er det mest fantastiske stykke design nogensinde. Den er praktisk, beskytter mod solen samtidig med, at den sikrer luft om hovedet, den er lavet af et billigt, forhåndenværende materiale (flettet siv), og så er den simpelthen så smuk. Jeg tror ikke, der er opfundet noget så enkelt og to the point. Det er umuligt at forbedre det design.

Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Læsning. Det lyder absurd, for det er noget af det, jeg mest vedholdende bruger min tid på, ud over at skrive. Men jeg drømmer altid om mere tid. Har bunkevis af bøger, jeg længes efter at læse. Jeg er en meget langsom læser.

Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Ham, der opvarmede til koncerten med Brenda Clark for nylig i Lille Vega (jeg husker ikke navnet). Det var ikke ret godt. Han var simpelthen ikke klar til at optræde for andre med sine klagesange fra drengeværelset. Det var synd for os alle, inklusive ham selv. Der var en stemning af, at alle bare ventede på, at det gik over. Opvarmning er en virkelig svær disciplin.

Mathilde Walter Clark

Født i 1970. Kandidat i dansk og filosofi fra Roskilde Universitet og New York University i 1998. Hun debuterede i 2004 med romanen ”Thorsten Madsens Ego” og har siden udgivet ”Tingenes uorden”, ”Grumme historier”, ”Priapus”, ”Gips” og ”Lone Star". Mathilde Walter Clark er aktuel med essaysamlingen ”Huset uden ende”.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Tæsket til hun besvimede: Mand sigtet for at gennembanke tilfældige kvinder på gaden

Danmark

Interview: 'Jorden kalder' tænkte Jens Rohde, mens han sad og følte sig helt på månen

Annonce