Annonce
Randers

Det gamle rådhus pakkes først ud i det nye år: Var i dårligere stand end først forventet

Det gamle rådhus får først "overfrakken" af i det nye år. At få rettet op på tilstanden har varet længere end først beregnet. Foto: Randers Kommune
Egentlig skulle det gamle rådhus i Randers have stået flunkende fint og ny-renoveret i oktober måned, men tagkonstruktionen viste sig at være i en værre forfatning, end først antaget. Derfor pakkes rådhuset først ud i det nye år.

Randers: At gå en tur forbi Rådhustorvet i Randers i juletiden plejer at emme af højtidens hyggeligste traditioner. Der dufter af gløgg og æbleskiver, træet står tændt og det gamle rådhus giver det lige prikken over i'et, når der snakkes hygge og jul. Især, når der er faldet sne, så står den hvide, fredede bygning og pynter i bybilledet.

Men i år må vi kigge langt efter idyllen. Det gamle rådhus, der blev pakket ind i afdækningsplast i juni måned i år, er stadig skjult, og renoveringen er ikke færdig. Og det bliver først engang i det nye år, at huset pakkes ud af sine presenninger og stilladser.

Oprindelig skulle det gamle rådhus have stået klar med renoverede facader i oktober, men at reparere på en ældre bygning byder nogle gange på overraskelser. Tagkonstruktionen har nemlig vist sig at være i en noget dårligere stand, end først antaget.

Annonce
Det er ikke meget borgerne kan se af bygningen i år. Mange forbinder ellers det gamle rådhus med jul og hygge, især, når der er sne. Men det bliver vist en mangelvare i år. Foto: Randers Kommune


- Med stilladset rundt om bygningen har vi haft mulighed for at inspicere taget grundigt, for vi vidste godt, at det var i dårlig stand. Men vi havde forventet, at renoveringen af det godt kunne vente nogle år. Det har dog vist sig at være værre end først antaget, og derfor har vi besluttet at reparere tagkonstruktionen med det samme, lyder det fra Morten Holt, der er bygningskontruktør i Randers Kommunes Ejendomsservice og ansvarlig for renoveringen.

Rådhusets skævheder skal bevares

Trækonstruktionen under taget er angrebet af både råd og skader fra borebiller, og derfor bliver det beskadigede træværk skiftet ud med nyt.

Det gamle rådhus

  • Det gamle rådhus, Rådhustorvet 1, Randers, blev tegnet af bygmester Chr. Mørup og bygget i 1778.
  • I 1930 flyttede man rådhuset tre meter, fordi bygningen lå for tæt på vejen.
  • Det har tidligere huset hele Randers Kommunes administration, haft masser af prominente og kongelige besøg og  udgjort rammen om utallige vielser og særlige anledninger.
  • Og så er det her, at Randers Byråd under normale omstændigheder holder sine møder.

- Det er en sjov og lidt udfordrende opgave, især for tømrerne. Bygningen er som bekendt fredet, så alt tømmer, der ikke er råddent, skal bevares. Og det, der skiftes, skal så vidt muligt gendannes, så det ligner det oprindelige. Taget er utroligt skævt, og disse skævheder skal også bevares, da det er en del af bygningens historie, siger Morten Holt.

På nuværende tidspunkt er arbejdet så langt, at taget bliver færdigt inden jul. Herefter vil facaderne få kalk en sidste gang, samtidig med at vinduerne gås efter.

- Vi forventer, at vi kan pakke bygningen ud og tage stilladset ned i midten af januar, og så står vi med et flot, totalrenoveret rådhus, hvor facaderne, vinduerne og tagkonstruktion er genopført i den oprindelige stil, siger Morten Holt.

Råd i træet. Foto: Randers Kommune
Bygningen står tørt og godt under indpakningen. Foto: Randers Kommune
Først troede kommunen, at der kunne ventes nogle år med at få taget renoveret. Men det var i så dårlig en stand, at det bliver lavet nu. Foto: Randers Kommune
Taget bliver lavet færdig inden jul, men rådhuset slipper først for indpakningen i det nye år. Foto: Randers Kommune
Når taget er færdigt, skal vægge og vinduer have en tur. Foto: Randers Kommune
Annonce
Randers For abonnenter

Nogle glæder sig, andre er bekymrede eller frustrerede: Borgere samler underskrifter mod Ringboulevardens forlængelse

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Nyt kropas byder på særlig overraskelse og lille gimmick: Hvidsten Kro er kommet i fint selskab

Randers FC For abonnenter

Fire år med Søren Pedersen som chef for køb og salg: Sådan har han klaret det, og dét kan vi forvente os til sommer

Randers

Cyklistformand: Dejligt med ny cykelrampe, men hvorfor skal anlægget endnu engang tage mest hensyn til bilisterne?

Leder For abonnenter

Det er fedt med flere på stadion, men dukker de også op i modgang, og når der ikke er fodbold til en flad 20'er? Det bliver den store styrkeprøve for Randers FC

Han organiserede uroen og kastede brosten mod EU-forbeholdene og politiet: - Det var et snydevalg, og hadet var indædt

Randers

Pernilles midtbybutik havde en fantastisk åbning: Nu bliver det den femte interiørbutik til at lukke siden nytår

Sport For abonnenter

Billeder og cheftrænerens forklaring fra Kristrup, der nu hænger i en tynd tråd: - Vi er for gode til at rykke ned

Sif og Andreas vil give mere til jorden end de tager: Sådan kom de i gang uden at stifte stor gæld

Randers

På trods af røg og smeltet plastic kørte Dannie næsten 500 meter i brændende bil på motorvejen: Nu er hans baby forvandlet til aske

Cirkusrevy uden Ulf og Lisbet: Velsmurt underholdning, men ingen latterkramper

Randers FC

Fan undrer sig over sikkerheden hos Randers FC, som har oplevet historisk bøderegn: - Vi gør, hvad vi kan

Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Erhverv

Ingen revolution i Verdos top i denne omgang: Repræsentantskabet valgte at beholde næsten hele den gamle bestyrelse

Annonce