Annonce
Navne

Det gik nu egentlig godt nok i verdens værste job

Jens Elgaard stopper hos Peugeot på Grenåvej i Randers. Foto: Annelene Petersen

Værkfører Jens Elgaard takker af fra Peugeot.

Da en ung Jens Elgaard for nu pænt over 30 år siden havde sin første arbejdsdag som værkfører hos en Citroën-forhandler i Aarhus, gav firmaets seniorchef ham et udklip i hånden med besked om, at han først måtte læse det, når han kom hjem.

Jens Elgaard ventede pænt og kunne så læse, at det at være værkfører var verdens værste job af tre grunde:

1. Mekanikerne vil altid have mere i løn.

2. Kunderne synes altid, at regningerne er for høje.

3. Chefen synes altid, at værkføreren tjener for få penge hjem til ham.

Ikke desto mindre mødte Jens Elgaard naturligvis næste morgen.

- Nå, du kommer alligevel, lød hilsenen fra seniorchefen, der kom dagligt i firmaet, selv om driften var overladt til hans to sønner.

Og Jens Elgaard, der i dag er 69 år og takker af ved årsskiftet, klarede først 16 år i Aarhus, derpå næsten 17 i Randers, så han må siges at have mestret det svære job. Det er da også ro og overblik, der normalt møder en kunde hos Peugeot på Grenåvej - en afdeling af Peugeot i Fausing, som Jens Elgaard har været med til at opbygge - når man indtræffer som kunde.

Landmandssøn

Jens Elgaard er vokset op ved landbruget som yngst af otte søskende. Først drev hans forældre en gård ved Stilling.

- Ja, mine forældre og mine brødre har tyndet roer, hvor flyvemaskinen nu står, fortæller Jens Elgaard med henvisning til det kendte blikfang ud mod motorvejen.

Da Jens Elgaard var otte år, rykkede familien til en større gård ved Brædstrup. Efter skolegang i den nærmeste skoleby, Grædstrup, tog Jens Elgaard en realeksamen i Brædstrup og kom derefter i lære som mekaniker med en lidt sjov begrundelse:

- Jeg sagde til min far, at gårdens maskiner altid var i uorden, når vi skulle bruge dem. Hvis jeg nu blev mekaniker, kunne jeg reparere dem, når jeg vendte tilbage til gården. Men jeg kom aldrig tilbage, fortæller Jens Elgaard, der fik en læreplads i Hatting med den berømte tvebakfabrik. Indehaveren, lokalt kaldet Rasmus Tvebak, var da også blandt kunderne.

I stedet for at vende hjem til gården søgte Jens Elgaard om at aftjene værnepligt, først ved telegraftropperne i Aarhus, dernæst i Randers, og den driftige unge mand forpagtede derefter en tankstation i Lystrup ved Aarhus og drev den i fem år, indtil han fik det allerede nævnte værkførerjob i Aarhus i 1985.

To jobtilbud

På et tidspunkt skete der et generationsskifte i bilfirmaet i Aarhus. I den forbindelse blev Jens Elgaard en dag af den fortsættende leder bedt om at komme til en samtale efter fyraften og her tilbudt nye og større opgaver. Men Jens Elgaard havde allerede lagt billet ind på en stilling som værkfører hos Peugeot-forhandler Charlie Thomsen i Fausing, og da han vendte hjem samme aften, fortalte hans kone, at han hurtigst muligt skulle ringe til Fausing. Jobbet var hans, skulle det vise sig.

Så af to muligheder valgte Jens Elgaard Peugeot og tilbragte april 2001 i Fausing for at blive dus med virksomheden, hvorefter han den 1. maj samme år var med til at åbne den nye afdeling på Grenåvej i Randers, dengang kun sammen med to mekanikere. I dag er der otte ansatte i alt.

Bor i Todbjerg

Gennem de seneste 31 år har Jens Elgaard og hans familie boet i Todbjerg på et nedlagt landbrug, hvor der hører 6,5 tønder land eng til - faktisk et areal, der skulle have været en del af en ny Aarhus Lufthavn, hvis den ellers var blevet til noget.

Hustruen, Grethe Elgaard, har i mange år været lægesekretær. To døtre bor i Hinnerup og har hver især to børn, mens en søn bor i Højbjerg ved Aarhus.

Jens Elgaard har brugt mange timer på at renovere bygningerne og har egenhændigt opført en hal på 150 kvadratmeter, oprindelig til halm, mens opvarmningen skete ved halmfyr. Nu er der blandt andet indrettet et værksted, hvor Jens Elgaard hygger sig med gamle biler, ofte 2CV'er, som han jo kender fra sin tid ved Citroën. Men pragtstykket er en Plymouth, årgang 1934.

- Den kommer kun ud at køre i tørvejr, så i år blev det kun til 10 kilometer, fortæller Jens Elgaard.

En smule jagt bliver det også til. Øvrigt fritid bruges gerne i sommerhuset ved Nørlev - dér, hvor husene falder i vandet.

- Men vi har 400 meter til andet, så det går vel i nogle år endnu, mener Jens Elgaard.

Peugeot tager officiel afsked med Jens Elgaard ved en reception i eftermiddag, torsdag den 14. december, fra kl. 15 til 17. Det sker på spisestedet Hos Anne Marie.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce