Annonce
Randers

Det har jeg lært af krisen: Verden kan handle, når det kræves

Foto: Anne Myrup Pedersen
Coronakrisen har lært os at vise samfundssind. Vi har været mere opmærksomme på hinanden, vurderer instruktør Kurt Bremerstent, Randers. Og så glæder han sig iøvrigt til at gi' hånd, knus og en ordentlig krammer til sin mor og resten af familien.
Annonce

Randers: Amtsavisen har stillet en række toneangivende lokale borgere de 10 samme spørgsmål om, hvordan corona-epidemien har påvirket dem, og hvordan de ser på fremtiden.

Kurt Bremerstent kommer fra den lokale teaterscene. Han har de seneste syv været knyttet til Randers Teater som både skuespiller og instruktør, ligesom han giver en hånd med i teaterværkstedet, når der skal bygges scenografi til de store teaterproduktioner. Han bor i Randers med sin kone, Tine Eibye, der er souschef på teatret, og sønnen Jakob på 16 år.

1. Har du eller dine nærmeste været smittet?

Ingen i min omgangskreds har været smittet. Men man kan jo ha’ været smittet uden at vide det, og måske kun reageret som på en kraftig forkølelse. Fik selv en test på et tidspunkt, da jeg ikke følte mig rigtig frisk. Lægen foreslog en test, som jo heldigvis var negativ.

2. Hvordan har dit arbejde og dit familieliv fungeret undervejs?

Min egen arbejdsplads har været lukket ned. Aflysning af forestillinger på teatret. Aflysning af turneer, blandt andet vores vintercabaret som lige nåede at spille én forestilling på vores forsamlingsturné samt turneerne med vores børne- og ungdomsforestillinger. Jeg har kunnet arbejde under hele forløbet, da der har været en masse praktiske opgaver, der skulle løses – opgaver hvor jeg kunne gå alene. Så der kunne jeg næsten glemme, at landet mere eller mindre var lukket ned.

På familiefronten har vi mest mærket det i forhold til vores søn, da både idrætsaktiviteter og skole var lukket ned. Han har klaret det flot, men det har indimellem været nogle lange dage. Min kone har også kunnet arbejde, en del hjemmefra og på skift på arbejdspladsen. Men som helhed har dagligdagen fungeret fint - vi har haft hinanden.

3. Hvad har været hårdest under krisen?

At vi ikke har kunnet besøge bedsteforældre. Og så den usikkerhed covid-19 har bragt. Er det under kontrol?Eksploderer det hele lige pludselig? Hvad med tredje verdenslande, som ikke har de samme muligheder som os? Hvad med flygtningelejre og slumbyer?

4. Hvad har du savnet mest?

Dagligdagen har egentlig fungeret fint, men jeg har da savnet det at kunne være tæt sammen med mennesker. Gi’ hånd, gi’ et knus og savnet af samvær med familie og venner.

5. Har der været positive oplevelser undervejs?

Ja. At verden kan handle her og nu, når det kræves. Man kunne ønske sig, at vi var lige så parate og hurtige til at handle, når det gælder vores jord – vores miljø. Der bliver talt og talt på toplederplan, men det kniber med handling.

I det små synes jeg, at krisen har gjort, at der er blevet vist samfundssind. Vi har været mere opmærksomme på hinanden - lidt mere overskud til at se længere end sin egen næse.

6. Har du fået nye vaner?

Jeg tror ikke, jeg har fået nye vaner, men er spændt på at se, om det at holde afstand sidder så fast i en, at det vil fortsætte i lang tid i butikker, biografer, festivaler og andre sammenhænge med mange mennesker.

7. Hvordan synes du, politikerne har håndteret krisen?

Regering og politikerne har håndteret coronakrisen rigtig flot. Der skulle handles, og der skulle handles hurtigt, velvidende at det ville få rigtig store konsekvenser. Man var oppe mod en usynlig fjende, hvor man reelt vidste meget lidt og skulle derfor handle ud fra forskellige modeller og beregninger. Jeg synes de har gjort det flot, men nu kommer selvfølgelig alle meninger om, hvad man måske kunne ha’ gjort i stedet. Det er nemt, set i bagklogskabens lys.

8. Har du ændret holdning til nogle ting undervejs?

Jeg har måske lært, at vi skal passe på med at ta’ alting for givet. Vi er uhyre sårbare, og jeg kan ikke lade være med at tænke på, at vi måske skal vænne os til en ny "coronakrise” om x antal år. At det er et globalt problem, som har store omkostninger lokalt.

9. Hvad har du af planer for din sommerferie i år?

Vi holder nok sommerferie herhjemme, måske en tur til Norge hvis vi må. Hvis man ser bort fra, at turismen er en stor industri og en stor arbejdsplads, har vi måske meget godt af at tænke anderledes. Vi er så forvænte med at rejse udenlands to-tre gange om året med fly. Måske er tog og cykelferie fremtiden.

10. Hvad glæder du sig mest til nu, hvor verden åbner sig igen?

Når det hele åbner igen. At gi' min mor, mine svigerforældre og mine søskende en ordentlig krammer.

Kurt Bremerstent

Skuespiller, instruktør og scenograf.

Bor i Randers med sin kone, Tine Eibye, og parrets søn Jakob på 16 år.

Er født og opvokset på Djursland.

Var i 1982 med til at stifte Teatret Ravnen, der havde fast tilholdssted i Grenaa. Her var han i seks år.

Derefter gik turen til Fair Play på Sjælland.

Var ansat på Teatret Møllen i 15 år. Efter hans eget udsagn har Møllen formet ham som teatermenneske.

Har de seneste syv år været ansat på Randers Teater, hvor han startede sin karriere som instruktør. Han har stået bag flere af Nanni Lorenzens småbørnsforestillinger. Blandt andre "En lille ny" og "Væk".

Bremerstent har også instrueret teatrets meget roste forestillinger "Muren" og "Elefantmanden".

Kurt Bremerstent er skuespiller, instruktør og scenograf. har været knyttet til Randers Teater de seneste syv år. Foto: Anne Myrup Pedersen
Vi har alle været en del af corona-krisen. Nu, hvor det går den rigtige vej, har avisen stillet 10 spørgsmål til en række lokale ansigter om deres oplevelse af krisen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Dét lærte vi af sejren mod Esbjerg: Sløjt fremmøde, minutter til glemmebogen og et taktisk svinkeærinde

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra Vito-show på Cepheus Park: En hård aften for et par unge knægte

Randers FC For abonnenter

Reaktioner efter sejren: Vito viste vejen - men kun til andenpladsen

Annonce