Annonce
Østjylland

Det hele så godt ud, men så kom corona: Dagbog fra de vildeste uger i mange år

Uvirkeligt. Surrealistisk. Svært at kapere. Er bare nogle af de ord, vi bruger om den historieskrivning, vi alle sammen står midt i. Coronakrisen ramte Danmark, og de seneste to uger bliver to uger, vi aldrig vil glemme. Foto: Martin Sylvest, Axel Schütt, Jens Thaysen og Dr/Ritzau Scanpix
Coronakrisen er på vej ind i sin tredje uge her i Danmark. Avisen ser tilbage på de første to. På en hverdag og verden, der ændrede sig hurtigere, end vi kunne følge med.
Annonce

AARHUS: Med verdens fedeste udsigt over Costa Adeje og Atlanterhavet sad jeg for to måneder siden med min familie og nød en længe ventet ferie på Tenerife.

Min 14-årige nevø trænede armmuskler som bare pokker i hotellets fitnessrum. Min svoger havde skiftet fast arbejde ud med livet som selvstændig og skulle nu til at brage derudaf. Og min far havde netop afsluttet et intensivt kræftforløb i samarbejde med knusende dygtige læger og sygeplejersker på Aarhus Universitetshospital.

Det hele så ret så godt ud. Og der blev skålet i gin & tonic.

Så gik der 8 uger. Vi tog corona ind i vores ordforråd. Og verden ændrede sig.

I dag hænger min nevø i træerne i skoven og forsøger at løfte egen kropsvægt for at bevare muskelmassen. Vi har lukket ned for fysisk kontakt med mine forældre og må nøjes med telefonsamtaler, vitser på sms eller mail. Og en kasse med overraskelser fra Lagkagehuset, som bliver sat ved døren.

Min svoger har accepteret, at det var verdens dårligste timing at blive selvstændig. Men hans allerstørste bekymring lige nu er, at i et hus i Macclesfield udenfor Manchester sidder hans forældre, som han ikke aner, hvornår han igen kan rejse hjem og besøge.

Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Det er tankeløst. Og det er først og fremmest hensynsløst.

Annonce

Historieskrivning

Uvirkeligt. Surrealistisk. Svært at kapere. Er bare nogle af de ord, vi bruger om den historieskrivning, vi alle sammen står midt i, og som påvirker familier landet over.

Og med det informations-tryk, der har været fra myndighederne de seneste 14 dage, så er der ikke noget at sige til, at den menneskelige harddisk ind i mellem lukker ned og går på pauseskærm.

Vi har ganske enkelt svært ved at følge med.

Avisen forsøger her at give et overblik over de to vildeste uger i mange år, som har påvirket os alle - i vores hverdag, i vores relationer og vores fremtid.

Annonce

Fredag 28. februar

Corona er nu i Danmark.

En lille frise øverst i venstre hjørne på Århus Stiftstidendes forside var første lille pip om et smitsomt sygdomsudbrud, kaldet COVID-19, der startede i Wuhan i Kina i slutningen af 2019.

Første smittede dansker var en TV2-journalist, der havde været på skiferie i Norditalien, og da han blev testet positiv, sendte TV2 en række medarbejdere i hjemmekarantæne. Siden kom det frem, at også en læge på AUH var smittet, og en række af hans kolleger måtte derfor ligeledes i hjemmekarantæne i to uger.

I Aarhus var det nu noget helt andet, vi gik op i på det tidspunkt. Der var nemlig kommet rekordmeget regnvand i februar. Det betød oversvømmede veje, engsøer gik over deres bredder, og Stiften-journalist, Ole Christensen, måtte låne et par af sine vaders ud til Susanne, der netop havde købt kolonihavehus i Brabrand. Et hus, hun nu viste rundt i med vand til knæene.

Udvikler sig time for time

Som vi har set de seneste uger, udvikler situationen sig ind i mellem fra time til time.

Denne artikel er afsluttet fredag aften, den 20. marts.

Derfor tages der forbehold for, at der allerede er sket nyt, når den læses.

Annonce

Fredag 6. marts

En uge senere indkaldte statsminister Mette Frederiksen til pressemøde i Spejlsalen i Statsministeriet kl. 11.30. Og det skulle vise sig at blive første pressemøde i en række, vi ikke på daværende tidspunkt anede, ville blive så lang.

I den forgange uge havde vi diskuteret manglende idrætsfaciliteter i kommunen, været på jagt efter en “sildepisker” i vandet ud for Aarhus Ø, og haft et skuddrab i Tilst. Men stadig ikke helt forstået, at corona ville overtage dagsordenen den dag, da klokken slog halv tolv.

I mørk habitjakke, lys skjorte og med ansigtet i alvorlige folder skridtede Mette Frederiksen ind i Spejlsalen med et budskab til alle os danskere. Smittespredningen af coronavirus var bekymrende, og derfor opfordrede hun og Sundhedstyrelsen til at aflyse eller udskyde alle offentlige arrangementer med over 1.000 deltagere.

Det gik der hurtigt ged i. For arrangementer som en stor ungdomsfest i Ridehuset samme aften trak lige 50 fra det oprindelige antal billetter, så man sneg sig ned under 1.000 gæster. Og så var der jo ikke noget problem. Dansk Varmblods Hingstekåring i Messecenter Herning valgte også at fortsætte arrangementet for de knap 50.000 gæster fra ind- og udland.

Vi skulle forøvrigt også stoppe med kysse, kramme og give hånd, lød det fra statsministeren den dag.

Dronning Margrethe talte til nationen på en ganske almindelig tirsdag aften - og så kunne ingen vist længere være i tvivl om situationens alvor og bekymringen for "den farlige gæst". Vi fik en opsang, men følte os også mere samlet end længe. Foto: Dr/Ritzau Scanpix
Annonce

Lørdag 7. marts

Lærte vi, at McDonald’s ikke har eneret på drive-in. For at kunne imødekomme et forventet behov for at teste flere personer for coronavirus, valgte Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital at indføre en ny testmulighed: En såkaldt drive-in, hvor man kan komme kørende ind i et telt og få lavet en test af en medarbejder, mens man sidder i bilen.

Man skal dog henvises fra lægen og kan ikke bare selv køre hen til teltet ved AUH.

Udsigt over Costa Adeje på Tenerife. Sol, sommer og optimisme i januar. Blot otte uger senere havde hverdagen og verden ændret sig radikalt. Da coronakrisen ramte Europa var det netop i Costa Adeje, at danske turister blev sat i karantæne på deres hotelværelse, fordi en italiensk gæst på stedet var smittet. På billedet avisens journalist i midten, søster Malene og nevøen Frederik. Foto: privat
Annonce

Mandag 9. marts

Bekymringen blandt danskerne blev nu meget tydelig, og praktiserende læger og lægevagten i Region Midtjylland oplevede allerede her et massivt pres fra bekymrede borgere på grund af frygten for corona. Region Midtjylland opfordrede derfor alle bekymrede borgere til at ringe på corona-hotline i stedet for at spærre linjen til lægevagten.

14-årige Magnus Heegaard er én af de danskere, vi lukker samfundet ned for. Den 14-årige dreng har kun 23 procent af den lungefunktion, vi andre har, og han valgte derfor at gå i isolation sammen med sin mor i hjemmet i Egå, inden coronaviruset for alvor spredte sig. Foto: Jens Thaysen
Annonce

Tirsdag 10. marts

- Da vi stod på pressemødet i fredags, var antallet 21 smittede. Til formiddag har vi 156 smittede, og det udvikler sig time for time. Forventningen er fortsat, at tallene vil stige endnu mere, derfor understreger vi alvoren. Vi skal ikke gå i panik, men vi skal handle.

Sådan indledte statsminister Mette Frederiksen en nyt pressemøde i Spejlsalen.

Handle gjorde hun, og vi mærkede så småt, at corona ramte hverdagen.

Antallet af passagerer i den kollektive trafik skulle ned. Flere afgange, færre i busserne og en opfordring til at rejse udenfor myldretiden.

Udrejse til røde lande, forbudt. Og hvis man opholdt sig i et rødt land, skulle man se at komme hjem og gå direkte i 14 dages karantæne. Rejsende fra et rødt land, ville ikke længere komme ind i lufthavnen, men blive ført udenom den sædvanlige terminal.

Derudover fortalte Statsministeren, at hun havde mødtes med Folketingets partier, så de kunne hastebehandle love i forhold til sundhedsvæsenet og i forhold til hjælpepakker.

Planen var klar, vi skulle forsinke smitten mest muligt, så færrest muligt blev syge på samme tid.

Der kunne ikke være tvivl om, at Statsminister Mette Frederiksen ville komme med alvorlige tiltag, da hun kom ind i Spejlsalen onsdag 11. marts. Her kom meldingen om, at Danmark lukker ned i to uger. Alle offentlige ansatte uden kritiske funktioner sendes hjem. Skoler, daginstitutioner og uddannelsessteder lukker. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix
Annonce

Onsdag 11. marts

Om det var for at understrege sagens alvor, skal være usagt. Men statsminister Mette Frederiksen var klædt helt i sort, da hun blot et døgn senere indtog Spejlsalen igen. Og indtog er nøgleordet her. Kølig, skarp og urokkelig ledte hun vi danskere gennem et pressemøde, som gav et sug i nationen. En af de mest gennemgribende beslutninger i dansk historie så dagens lys.

Regeringen lukkede store dele af Danmark ned i to uger.

Statsministeren meddelte, at alle offentlige ansatte uden kritiske funktioner skulle sendes hjem, uddannelsesinstitutioner, offentlige folkeskoler og daginstitutioner lukkede, og forsamlinger med mere end 100 personer blev forbudt.

- Vi har bevæget os videre til næste fase, hvor smittede herhjemme også begynder at smitte hinanden, lød det fra Mette Frederiksen.

Derudover understregede hun, at det var vigtigt ikke at gå i panik og begynde at hamstre varer.

På det tidspunkt havde mange danskere åbenbart allerede slukket fjernsynet og fundet bilnøglen frem. I hvert fald gik der kun få timer efter talen, før de første billeder af hamstrende danskere dukkede op på nettet. Æg, toiletpapir, rugbrød og kød var i høj kurs.

Hov. Og så ændrede epidemien denne dag forøvrigt status til en pandemi. Altså var der smittespredning af et nyt virus på tre forskellige kontinenter.

Plejehjemmet Hørgården i Risskov oplevede værst tænkelige scenarie. En nattevagt blev testet positiv for coronavirus, men da havde vedkommende nået at smitte to beboere. Alle blev sat i hjemmekarantæne på deres værelser. Få dage senere døde en 92-årig mand, der var smittet. Foto: Ernst van Norde/Ritzau Scanpix

Torsdag 12. marts

Du må ikke besøge din ægtefælle eller din gamle far eller mor de næste mindst 14 dage.

Torsdag var det Magistratsafdelingen for Sundhed og Omsorg i Aarhus, som kom med et nyt forbud.

For at hindre smittespredning besluttede den at lukke ned for adgang til byens plejehjem. Det forbud stod på skuldrene af meldingen om det værst tænkelige scenarie - en nattevagt havde smittet to ældre beboere på Plejehjemmet Hørgården i Risskov, alle beboere blev sat i hjemmekarantæne på deres værelser, og 20 medarbejdere blev sendt hjem i 14 dages hjemmekarantæne.

En 92-årig mand, der blev smittet på Hørgården, døde få dage efter.

Torsdag blev også dagen, hvor Hendes Majestæt Dronning Margrethe aflyste alle planlagte aktiviteter og begivenheder i forbindelse med hendes 80-års fødselsdag i april.

Fredag eftermiddag på Ringgaden. Normalt myldretid, køkørsel i begge retninger og tålmodigheden sat på prøve. Aarhusianerne har forstået beskeden og bliver hjemme. Foto: Axel Schütt

Fredag 13. marts

Så blev det fredag den 13.

X Factor var aflyst og udskudt i flere uger, men vi kom nu ikke til at kede os af den grund.

Igen gik statsminister Mette Frederiksen på live pressemøde sendt i bedste sendetid. Kl. 19.00 lød det:

- Jeg har brug for jeres tålmodighed. Nye tiltag; Ikke nødvendige rejser til hele verden frarådes, og sidder du derude, så sørg for at finde hjem. For - ny melding; fra i morgen kl. 12.00 lukker de danske grænser midlertidigt.

Derudover meddelte statsministeren, at al normal aktivitet i sundhedsvæsenet lukkede, det vil sige massevis af aflyste operationer.

Alt sammen for at give tid til sidemandsoplæring, så det danske sundhedsvæsen ikke vil bukke under, når situationen bliver mere kritisk, lød det fra hende.

Og så holdt vi alle vejret, da statsministeren fortalte, at også hun var blevet testet efter at have udvist symptomer på coronavirus. Testen var negativ.

Inspireret af gadesang i Italien opfordrede facebook-gruppen "Aarhus Synger Fra Vinduer Og Altaner" til at synge i Aarhus. Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

Søndag 15. marts

Atter engang blev der indkaldt til pressemøde med statsminister Mette Frederiksen. Og de fleste var efterhånden nået til et tør/tør ikke åbne for fjernsynet og se, hvilke nye restriktioner, vil ville blive mødt med.

Et smugkig afslørede dog Mette Frederiksen i rød habitjakke. Ahh god farve; grund til en lille smule håb.

Og for en gang skyld kom der da også gode nyheder fra Spejlsalen, hvor Regeringen lancerede en af flere hjælpepakker til erhvervslivet.

Regeringen og arbejdsmarkedets parter havde indgået en trepartsaftale, der skulle hjælpe lønmodtagere, der var fyringstruede. Det var dog en betingelse for kompensation, at lønmodtagerne hjemsendtes midlertidigt, det vil sige, at de ikke blev fyret og dermed kan genoptage deres arbejde.

På få dage blev Søren Brostrøm landskendt. På pressemøde efter pressemøde fortalte direktøren for Sundhedsstyrelsen os danskere om coronaudviklingen, smittespredning, og hvordan vi undgår at blive syge. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix

Mandag 16. marts

Østjylland bløder.

Sådan lød meldingen fra hoteller, lufthavn, restauranter, små og store virksomheder.

Derfor meddelte Magistraten i Aarhus mandag, at man ville behandle en indstilling om en aktiv erhvervsindsats, der skulle bidrage til at afbøde de negative konsekvenser af coronavirus for byens virksomheder. Bag initiativet stod en samlet Magistrat.

Indstillingen lagde blandt andet op til at fremrykke kommunale investeringer i vedligeholdelse, renovering samt bygge og anlæg, så dele af aktiviteten i de private virksomheder kunne sikres gennem nybyggeri, tilpasninger og renoveringer af kommunale bygninger.

Derudover ville sagsbehandling af byggesager fortsætte.

Ikke mange var på gaden efter, at Statsminister Mette Fredeirksen havde lukket butikker, storcentre og restauranter. Foto: Flemming Krogh

Tirsdag 17. marts

Dronning Margrethe gav os alle en coronaopsang - og så gik hun viralt.

- Nogle holder endda stadig fester og runde fødselsdage. Det synes jeg ikke, man kan være bekendt. Det er tankeløst. Og det er først og fremmest hensynsløst, sagde Hendes Majestæt Dronningen.

Det var første gang siden slutningen på anden verdenskrig, at det danske kongehus talte til nationen, hvor det ikke var en nytårstale eller en tale ved et arrangement.

Mange havde åbnet en flaske champagne, for godt nok var det ikke nytårsaften, men når vores regent taler til os, hører der champagne til. Boblerne fusede dog ud. Der var ikke længere tvivl om, at det var dødeligt alvor.

For Dronning Margrethe var del af en tre-trinsraket den dag. Det hele startede med et pressemøde med fødevareminister Mogens Jensen og repræsentanter fra detailhandlen.

Budskabet var: Der er stadig varer nok på hylderne. Danskerne køber større ind, men de hamstrer ikke længere.

Men som en journalist ved pressemødet konstaterede, så havde vedkommende meget svært ved at forstå, hvorfor de indkaldte til pressemøde blot for at sige, at der er varer nok.

Derfor ventede alle på noget mere den dag.

Og det kom da også.

Igen fra Mette. Ja, efterhånden var vi kommet på fornavn med hende. Fra Spejlsalen meddelte hun, at regeringen endnu engang strammede skruen for at mindske smittespredning og forsinke bølgen af smittede, så det danske sundhedsvæsen ikke ville bryde sammen.

- Derfor - nye tiltag; Fra i morgen klokken 10.00 lukkes alle natklubber, fitnesscentre, frisører, solcentre, tatovører, frisører, vandpibecaféer og andre butikker, hvor personer kommer i tæt kontakt, lød det fra statsministeren, som ligeledes forklarede, at fra onsdag kl. 10.00 ville det midlertidigt være forbudt at være flere end ti personer samlet i offentligheden.

Den store, gule rumdragt blev symbolet på coronavirus. Her viser Lars Østergaard, ledende overlæge og professor ved AUH, dragten frem, før corona ramte Danmark. Foto: Michael Svenningsen/Jysk Fynske Medier/Ritzau Scanpix

Onsdag 18. marts

For at holde styr på om vi alle overholdt de mange nye forbud og tvangslukninger, kom Østjyllands Politi på banen. Fra politidirektør Helle Kyndesen lød det:

- Vi vil i den kommende tid have ekstra betjente på gaderne i Østjylland, der er klar til at tage en snak med alle dem, der er i tvivl om, hvordan de skal forholde sig i forhold til de nye regler. Det er vores indtryk, at borgere og forretningsdrivende er meget ansvarlige, og vores udgangspunkt er dialog.

Et døgn senere havde der været 23 henvendelser, hvor 19 af dem var fra Aarhus. Tre var fra Randers og en enkelt i Grenaa. De fleste drejede sig dog om misforståelser, lød det fra Østjyllands Politi.

Østjyllands Politi gik på gaden ligesom politiet gjorde i resten af landet. Med budskabet: Spred jer - i stedet for at sprede smitte. Om nødvendigt må politet udskrive bøder, hvis ikke reglerne overholdes, mens Danmark er lukket ned. Foto: Flemming Krogh

Torsdag 19. marts

Endnu engang kunne vi skrive historie.

- Dette er et øjeblik, som jeg ikke kan mindes at have set før, sagde finansminister Nicolai Wammen.

Efter maratonforhandlinger natten til torsdag kunne Wammen lukke forhandlingerne klokken fire om morgenen. Et samlet Folketing var blevet enige om en hjælpepakke til 100 milliarder kroner.

- Sådan må politik gerne blive fremover, lød det fra diverse partiledere.

Blandt initiativerne i hjælpepakken var; Øget adgang til eksportkredit, en forhøjet ramme til statsgaranterede låneordninger, offentlige indkøb skal understøtte virksomhederne, en statslig garanti til Rejsegarantifonden, øget adgang til dagpenge og sygedagpenge. Og øgede lånemuligheder for elever og studerende.

Onsdag 18. marts klokken 10.00 blev blandt andre storcentre, frisører, natklubber, restauranter, caféer og tatovører tvangslukket for at mindske smittespredning mellem os. Foto: Flemming Krogh

Fredag 20. marts

Med blå himmel og høj sol var Rigspolitiet nødt til at skærpe retorikken.

- Vi kommer til at tage bødeblokken frem nu, lød det fra rigspolitichef Thorkild Fogde.

Det kom ovenpå en dag, hvor folk gik i pølser rundt om søerne i København, otte voksne klemte sig ned på udendørs bænke. Og unge samledes for at spille guitar og hygge i forårssolen - på trods af forbuddet om at holde en afstand på cirka to meter og ikke at være flere end ti personer samlet i offentligheden.

“Skideballen” fra politichefen skulle ses i et større perspektiv. For næste skridt fra regeringen i kampen for at stoppe smittekæderne er et decideret udgangsforbud. Så mon ikke statsministeren følger med i bødeudskrivningen i de kommende dage.

Det koster 1.500 kroner pr person for at overtræde forbuddet.

Stolene er stablet indefor, og en seddel i vinduet fortæller, at Tir Na Noq i Frederiksgade er lukket. Det er en mennesketom by efter, at også butikker, cafeéer og natklubber skulle lukke. Foto: Axel Schütt

Fremtiden

Hvad kigger vi ind i?

Ja, for vi lærte også et nyt udtryk som lå løst på læberne af politikere, erhvervschefer, hoteldirektører, sundheddirektører og ministre. Og det endte med, at vi selv begyndte at bruge det.

Men helt ærligt, hvad kigger vi ind i?

Det eneste vi kan sige med sikkerhed, er, at vi ved det ikke. De seneste 14 dage har vist, at situationen ændrer sig fra time til time, og det, der var planlagt i morges, allerede forældet i løbet af eftermiddagen.

Vi kigger sandsynligvis ind i en længere periode end det udmeldte men også i en verden og en hverdag, som igen vil vende tilbage til normalen.

Der vil nok for altid være et før-og-efter-coronaen i os alle, ligesom der kom et før-og-efter 9/11.

Men vi kan vælge at tage det gode med os. Samfundssindet. De mange kreative måder at være sammen på - uden at være sammen. En massiv frivillig opbakning og hjælp til de ældre og svage, som ikke kan forlade deres hjem og har brug for varer og medicin.

Og så har vi forhåbentlig lært en masse af første bølge. For ifølge en række eksperter kan vi risikere en ny bølge i efteråret - så lad os håbe på, at indkalder statsministeren til pressemøde igen om fem, seks måneder, så retter alle ind og følger både opfordringer og forbud første gang, hun taler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce