Annonce
Livsstil

Det indre er vigtigere end det ydre i børnefamiliens nybyggeri

Camilla Lykke Jensen og Troels Bundgaard Jensen har bygget hus i et nybygger-kvarter i Odense. De ville ikke købe noget, der ikke var helt rigtig, derfor byggede de selv den perfekte ramme om familielivet. Foto: Birgitte Carol Heiberg

For anden gang på få år har den unge børnefamilie Jensen bygget nyt hus. De lærte meget af den første byggeproces, hvilket gjorde resultatet endnu bedre anden gang

Hækkene er lave og nyplantede. Der er heller ingen træer, der stikker op over husenes tage. For nogle år siden var området en mark, der hørte til en bondegård. Men nu er grunden i udkanten af Odense udstykket til nybyggerkvarter, og husene er skudt op på hver matrikel.

18. august sidste år kunne Camilla Lykke Jensen og Troels Bundgaard Jensen flytte ind i deres nybyggede hus sammen med drengene Anton og Oscar, der tager imod på en trampolinen forsvarligt nedgravet i græsplænen. Selv om familien er ung, er det anden gang, de bygger hus. Og erfaringerne fra det første hus er kommet dem til gode denne gang.

- Vi vidste ikke, hvad vi gik ind til dengang. Anden gang var vi forberedte og havde diskuteret det hele igennem på forhånd. Og så er vi ikke gået så meget på kompromis denne gang, fortæller Troels Bundgaard Jensen.

Efter at have bygget første hus var de ikke i tvivl om, at det var sådan, de ville gøre igen, da de var nødt til at flytte fra Holstebro til Odense på grund af nye job. Men inden de byggede første hus, brugte de tid på at kigge på huse til salg.

- Vi havde besluttet os for et forstadsområde, vi gerne ville bo i. Og vi kiggede på nybyggede huse, men vi havde ikke lyst til at købe noget, som ikke var helt rigtigt, siger Camilla Lykke Jensen.

- Vi var nok for kræsne, tilføjer Troels Bundgaard Jensen.

Til gengæld var der ledige byggegrunde, der hvor de ville bo, og med lidt overtalelse af sin hustru fik Troels Bundgaard Jensen sit ønske om at bygge nyt opfyldt.

- Denne gang kiggede vi slet ikke seriøst på huse, men fandt nogle byggegrunde med det samme, siger Camilla Lykke Jensen.

Annonce

Gode råd fra nybyggerne

1) Diskuter jer grundigt frem til drømmehuset. Find ud af, hvad I hver især har af behov og ønsker, og så kan man altid fjerne i prioriteret rækkefølge bagefter til budgettet passer.2) Tag jer god tid til processen. Når man har god tid, opdager man ting, som man ville have ærgret sig over efterfølgende. Camilla og Troels Jensen fik flyttet vinduerne, så de har udsigt over søen og naturen, fordi de tog sig tid til at besøge byggegrunden med tegningerne.

3) Vælg ikke det første byggefirma. Nogle byggefirmaer virker på papiret billigere, men vil man ændre på noget, tager det ved prisen. Undersøg markedet grundigt. Selv ventede familien et halvt år på, at deres udvalgte firma havde tid til at bygge huset.

4) Hold øje med budgettet. Det bliver dyrere, end man tror. Prisen fra byggefirmaet holder sjældent, da der er afsat en hvis portion penge til inventar, som for det meste ikke rækker.

Et stort køkken-alrum i forbindelse med opholdsstue var udgangspunktet for Camilla Lykke Jensens og Troels Bundgaard Jensens nybyggede hus. Derudover er huset delt op i en voksen- og en børneafdeling. Foto: Birgitte Carol Heiberg

Husets samlingspunkt

Kernen i familiens hus er et stort, højloftet køkken-alrum, hvor der er udsigt over en lille sø og et uberørt naturområde. Fra det store spisebord under Secto-pendlerne kan man kigge ind i sofastuen, hvor et familieportræt hænger på væggen. I sofaen hænger de to drenge med dinosaur i hånden og øjnene på fjernsynet.

Ud fra husets samlingspunkt er forældrenes værelse til den ene side, og en gang med børneafdeling til en anden.

- Det er tegnet efter vores behov. Men samtidig er det ikke bygget så specielt op, at det ikke kan sælges igen engang, siger Camilla Lykke Jensen.

Hun fortæller, at de har lært en masse praktisk fra det første byggeprojekt, som at få indbygget spots i loftet, at planlægge, hvor stikkontakterne skal sidde, og at opbevaring til både tøj, ting og biler er et must for en børnefamilie. Og som ung familie er budgettet ikke uendeligt til et nyt hus. Derfor har familien prioriteret skarpt, hvad der er vigtigt for dem.

- Mit drømmehuset er et i funkis-stil med fladt tag og grå sten, og Troels ville gerne have højere til loftet i hele huset, siger Camilla Lykke Jensen.

- Men det er kosmetik. Og bare at skifte til grå sten ville have kostet 150.000 kroner mere, forklarer Troels Bundgaard Jensen.

- Vi vil ikke hælde penge i det ydre, og gå på kompromis med det indre, siger Camilla Lykke Jensen.

Selv om de har bygget to huse på få år, er det ikke noget, de vil blive ved med.

- Vi skal ikke bygge hus igen, mens børnene bor hjemme, siger Troels Bundgaard Jensen.

Et stort køkken-alrum i forbindelse med opholdsstue var udgangspunktet for Camilla Lykke Jensens og Troels Bundgaard Jensens nybyggede hus. Derudover er huset delt op i en voksen- og en børneafdeling. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Fra det store spisebord er der kig ind til fjernsynsstuen, hvor drengene Anton og Oscar er optaget af tv'et. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Hækkene er endnu lave, og der er masser af børnefamilier i nybyggerkvarteret, hvor Camilla Lykke Jensen og Troels Bundgaard Jensen bor med deres to drenge Anton og Oscar. Foto: Birgitte Carol Heiberg
Et hjem er under tilblivelse. Camilla Lykke Jensen og Troels Bundgaard Jensen havde hyret et byggefirma, de tidligere havde brugt til at stå for byggeprocessen. Privatfoto
Huset er tegnet i sektioner: En til garagen, en til børneafdeling og en til køkken, stue og voksen-afdeling. Og så er det skabt til grunden, så de store vinduer vender ud mod udsigten ned til en lille sø og et uberørt naturområde. Privatfoto
Et hjem er under tilblivelse. Camilla Lykke Jensen og Troels Bundgaard Jensen havde hyret et byggefirma, de tidligere havde brugt til at stå for byggeprocessen. Privatfoto
Huset tager form - også indeni, hvor køkkenet er ved at blive sat op. Der er afsat en bestemt bunke penge til inventar som køkken i kontrakten med byggefirmaet, og man skal være opmærksom på, at det bliver dyrere hver gang, man vælger noget anderledes til. Privatfoto
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce