Annonce
Erhverv

Det kniber stadig lidt med erhvervsvenligheden

Der er plads til forbedringer, når det gælder infrastrukturen i Randers, er en af hovedkonklusionerne i erhvervsklimaundersøgelsen. Arkivfoto: Annelene Petersen

Randers er gået en smule tilbage og ligger nummer 56i DI's årlige måling af erhvervsklimaet i 96 af landets 98 kommuner.

Randers: Randers er placeret som nummer 56 i Dansk Industris (DIs) nye måling af erhvervsklimaet i 96 af landets 98 kommuner. Kun Fanø og Læsø er - på grund af deres ringe størrelser - ikke med i undersøgelsen.

Selv om der er tale om en lille tilbagegang fra sidste år, er den ikke større, end at den kan skyldes små tilfældigheder, og formanden for DI Randers-Norddjurs, Per Hastrup, som også er administrerende direktør for en af kommunens større virksomheder, Prodan, kan også godt få øje på positive ting i årets klimamåling.

Blandt andet fremgår det nemlig, at man i virksomhederne mener, at Randers siden målingen for et år siden har fået et bedre ry som erhvervskommune.

- Når man som Randers nærmest ligger placeret med Aarhus som skarp konkurrent, er det vigtigt, at kommunen har et godt fokus på imagepleje. For er der noget, kommunen skal leve af, så er det, at der hele tiden kommer nye virksomheder og også gerne borgere til området, og at de bliver her, siger Per Hastrup.

Fakta

DI's undersøgelse Lokalt Erhvervsklima 2017 er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er ottende år i træk, at DI laver undersøgelsen.7600 virksomheder inden for Dansk Industris brancher, bl.a. produktion, transport, fødevarer, engroshandel og service har svaret på undersøgelsen i 2017. De har blandt andet vurderet kommunernes overordnede erhvervsvenlighed og helt specifikke erhvervsvilkår som f.eks. skattetryk, kommunal sagsbehandling, adgang til arbejdskraft, infrastruktur og kommunernes image mv.

Virksomhedsledernes bedømmelser vejer to tredjedele af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.

96 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. To mindre kommuner Læsø og Fanø deltager ikke.

Læs mere på http://www.di.dk/le

Servicen hos det lokale jobcenter har fået et løft, fortæller erhvervsklima- undersøgelsen. Arkivfoto
Annonce

Watermusic

Han peger på, at kommunen gennem de seneste par år har arbejdet meget med branding af kommunen. Brandingprocessen har undervejs fået input fra flere end 700 randersborgere og har herudover involveret græsrødder, foreninger og virksomheder.

- Vi har længe sloges med en landsdækkende tendens til at gøre grin med Randers. Men vi er stærkt på vej til at ændre byens og kommunens image til det bedre. Og en kulturbegivenhed som Watermusic i den forgangne weekend gør, at man i den grad føler stolthed over at være fra Randers, siger Per Hastrup.

Et andet felt, hvorpå Randers har forbedret sig, og hvor tilfredsheden blandt virksomhederne er vokset, er det lokale jobcenters service overfor virksomhederne. Her er Randers hoppet fra en 25. til en 16. plads.

Annonce

Infrastrukturen

Et af de områder, hvor der ifølge undersøgelsens resultat imidlertid er rigelig plads til forbedring, er de kommunale veje og den kollektive trafik. Det er ubetinget det område, som flest af de lokale virksomheder ønsker, at kommunen gør noget ved. Og her er Randers altså gået 10 pladser tilbage i undersøgelsen.

- Man kan sige, at kommunen her får klart svar fra virksomhederne. Hvis de skal kunne vokse og skabe flere arbejdspladser, er der behov for at se på, om det lokale vejnet kan udbygges bedre. For medarbejdere skaber ikke megen værdi i de timer, de spilder i en trafikprop. Virksomhederne har brug for god adgang til både kunder, leverandører og medarbejdere, og vi har altså store udfordringer med trængslen i byen, siger Per Hastrup.

Annonce

Service

Per Hastrup er i øvrigt enig med professor Per Nikolaj Bukh, som andet steds her på siderne påpeger vigtigheden af at fokusere på det generelle kommunale serviceniveau, herunder skoler og daginstitutioner.

- Det er helt korrekt, at det ikke er nok at sørge for, at virksomhederne får den bedste service. Deres medarbejdere skal også have en klar fornemmelse af, at Randers er et godt sted at bosætte sig, siger Per Hastrup, som tidligere selv har angrebet politikerne for selv at være skyld i kommunens dårlige ry med deres evindelige skænderier og mudderkastning.

- Jeg mener nu, at man blandt borgere og virksomheder er lært at abstrahere fra det dårlige klima i byrådet og således ikke lade det påvirke negativt i dagligdagen. Men det da ikke befordrende for det generelle indtryk af kommunen, siger Per Hastrup.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Randers FC jubler over fans til pokalfinalen: Flere grupper står forrest i billetkøen

Annonce