Annonce
Erhverv

Det kniber stadig lidt med erhvervsvenligheden

Der er plads til forbedringer, når det gælder infrastrukturen i Randers, er en af hovedkonklusionerne i erhvervsklimaundersøgelsen. Arkivfoto: Annelene Petersen

Randers er gået en smule tilbage og ligger nummer 56i DI's årlige måling af erhvervsklimaet i 96 af landets 98 kommuner.

Randers: Randers er placeret som nummer 56 i Dansk Industris (DIs) nye måling af erhvervsklimaet i 96 af landets 98 kommuner. Kun Fanø og Læsø er - på grund af deres ringe størrelser - ikke med i undersøgelsen.

Selv om der er tale om en lille tilbagegang fra sidste år, er den ikke større, end at den kan skyldes små tilfældigheder, og formanden for DI Randers-Norddjurs, Per Hastrup, som også er administrerende direktør for en af kommunens større virksomheder, Prodan, kan også godt få øje på positive ting i årets klimamåling.

Blandt andet fremgår det nemlig, at man i virksomhederne mener, at Randers siden målingen for et år siden har fået et bedre ry som erhvervskommune.

- Når man som Randers nærmest ligger placeret med Aarhus som skarp konkurrent, er det vigtigt, at kommunen har et godt fokus på imagepleje. For er der noget, kommunen skal leve af, så er det, at der hele tiden kommer nye virksomheder og også gerne borgere til området, og at de bliver her, siger Per Hastrup.

Fakta

DI's undersøgelse Lokalt Erhvervsklima 2017 er Danmarks største undersøgelse af kommunernes erhvervsklima. Det er ottende år i træk, at DI laver undersøgelsen.7600 virksomheder inden for Dansk Industris brancher, bl.a. produktion, transport, fødevarer, engroshandel og service har svaret på undersøgelsen i 2017. De har blandt andet vurderet kommunernes overordnede erhvervsvenlighed og helt specifikke erhvervsvilkår som f.eks. skattetryk, kommunal sagsbehandling, adgang til arbejdskraft, infrastruktur og kommunernes image mv.

Virksomhedsledernes bedømmelser vejer to tredjedele af undersøgelsens resultat, mens den sidste tredjedel afgøres af statistiske faktorer som skat, grundskyldspromille, privat beskæftigelse, antal nystartede virksomheder og erhvervsfrekvens mv.

96 ud af landets 98 kommuner er blevet bedømt. To mindre kommuner Læsø og Fanø deltager ikke.

Læs mere på http://www.di.dk/le

Servicen hos det lokale jobcenter har fået et løft, fortæller erhvervsklima- undersøgelsen. Arkivfoto

Watermusic

Han peger på, at kommunen gennem de seneste par år har arbejdet meget med branding af kommunen. Brandingprocessen har undervejs fået input fra flere end 700 randersborgere og har herudover involveret græsrødder, foreninger og virksomheder.

- Vi har længe sloges med en landsdækkende tendens til at gøre grin med Randers. Men vi er stærkt på vej til at ændre byens og kommunens image til det bedre. Og en kulturbegivenhed som Watermusic i den forgangne weekend gør, at man i den grad føler stolthed over at være fra Randers, siger Per Hastrup.

Et andet felt, hvorpå Randers har forbedret sig, og hvor tilfredsheden blandt virksomhederne er vokset, er det lokale jobcenters service overfor virksomhederne. Her er Randers hoppet fra en 25. til en 16. plads.

Annonce

Infrastrukturen

Et af de områder, hvor der ifølge undersøgelsens resultat imidlertid er rigelig plads til forbedring, er de kommunale veje og den kollektive trafik. Det er ubetinget det område, som flest af de lokale virksomheder ønsker, at kommunen gør noget ved. Og her er Randers altså gået 10 pladser tilbage i undersøgelsen.

- Man kan sige, at kommunen her får klart svar fra virksomhederne. Hvis de skal kunne vokse og skabe flere arbejdspladser, er der behov for at se på, om det lokale vejnet kan udbygges bedre. For medarbejdere skaber ikke megen værdi i de timer, de spilder i en trafikprop. Virksomhederne har brug for god adgang til både kunder, leverandører og medarbejdere, og vi har altså store udfordringer med trængslen i byen, siger Per Hastrup.

Annonce

Service

Per Hastrup er i øvrigt enig med professor Per Nikolaj Bukh, som andet steds her på siderne påpeger vigtigheden af at fokusere på det generelle kommunale serviceniveau, herunder skoler og daginstitutioner.

- Det er helt korrekt, at det ikke er nok at sørge for, at virksomhederne får den bedste service. Deres medarbejdere skal også have en klar fornemmelse af, at Randers er et godt sted at bosætte sig, siger Per Hastrup, som tidligere selv har angrebet politikerne for selv at være skyld i kommunens dårlige ry med deres evindelige skænderier og mudderkastning.

- Jeg mener nu, at man blandt borgere og virksomheder er lært at abstrahere fra det dårlige klima i byrådet og således ikke lade det påvirke negativt i dagligdagen. Men det da ikke befordrende for det generelle indtryk af kommunen, siger Per Hastrup.

Annonce
Randers For abonnenter

Efter sag om facebook-opslag om mandestrip: Randers Kommune meldt til Arbejdstilsynet for dårligt psykisk arbejdsmiljø

Danmark

Lørdagens coronatal: Antal indlagte når højeste niveau i en måned

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Akut mangel på vuggestuepladser presser kommunen til at gå med plan B: Men måske kræver det en plan C at nå i mål

Danmark For abonnenter

Kendisser på stemmesedlen har en fordel, men ingen nem genvej til valg

Randers FC

5 ting, der er værd at vide før OB-Randers FC: Begge hold må undvære en profil i offensiven

Randers FC For abonnenter

Højt tempo og urolig fodboldkamp: Flere talenter satte sig igennem i sæsonens første sejr

Kultur

Anbefaling: Fem forrygende serier til sofa og regnvejr

Debat For abonnenter

Vi skal da forlange at få mest muligt for pengene: Skørt at køre milliarderne ind på en palle

Erhverv

Det bliver ikke sagt med blomster: Derfor flygter blomsterhandlerne fra Interflora

Randers FC

Quiztid om topscorer, tilskuersnit og obskure fakta: Hvor meget ved du egentlig om Randers FC’s start på sæsonen?

Sport

Michael Laudrup løber med hæderen: Kåret som det største danske sportsnavn i 125 år

Randers

Hungry Dane åbner i nye lokaler: Lægger hårdt ud med første udkast til sit bud på Danmarks Bedste Burger 2022

Erhverv For abonnenter

Fiskenet fra Det Indiske Ocean på lang rejse: Erhvervsfolk fra Randers vil omdanne det til kvalitets genbrugsplast på ny fabrik

Randers

Kom og smag på Danmarks bedste: Fritidsmejerister laver nougatis i gourmet-særklasse - som i de gode gamle dage

Annonce