Annonce
Randers

- Det kommer til at ligne et blodbad

Beskæringen af de gamle lindetræer i Gammelhaven ser voldsom ud. Men bare rolig. Træerne skal nok blive pæne igen, lover biolog fra Naturstyrelsen. Foto: Steffen Michael Thomsen, Naturstyrelsen

Den ældgamle lindetræsallé i Gammelhaven i Fussingø skal have kronen kraftigt beskåret, ellers vil den vælte i førstkommende storm. Det ser barsk ud, men er egentlig en fremtidssikring af den cirka 175 år gamle allé og fortidsminde.

Fussingø: 30-40 meget gamle lindetræer i alleen i Gammelhaven i Fussingø skal have stynet, det vil sige beskåret, kronerne, for ellers vil de med garanti vælte næste gang, en storm melder sin ankomst ved Fussingø. Det oplyser biolog Jan Grundtvig Højland, Naturstyrelsen.

- Vi holdt alle vejret her under stormen Ingolf, for to af træerne var allerede begyndt at hælde og læne sig ind over nabotræerne. Men heldigvis blev de stående. Men det er af afgørende betydning, at de får beskåret kronerne, ellers går de til. Det kommer til at se forfærdeligt ud, det vil nærmest ligne et blodbad, men om et til to år, vil træerne allerede være pæne at se på igen, siger Jan Grundtvig Højland.

Gammelhaven i Fussingø

På den lille halvø i den vestlige del af Fussing Sø ligger Gammelhave med resterne af et 350 år gammelt fransk parkanlæg med tre parallelle lindealléer og en spejldam. Historien går, at når lindetræerne blomstrer, danser damer og herrer med overdådige parykker og i barokdragter menuetter og gavotter i haven ved midnatstid.Midt i den ene allé har man bevaret fundamentet af Skeels herreborg, der blev opført 1555. Borgen hvilede på et massivt kampestensfundament, og over fundamentet er der bevaret rester af en granitsokkel af romanske kirkekvadre samt spor efter murværk af røde munkesten. Man ved, at bygningen målte 35 meter x 12 meter og havde to runde hjørnetårne mod øst. På vestsiden fandtes et kvadratisk trappetårn midt på langsiden, og der blev senere tilføjet et ottekantet tårn på bygningens sydvesthjørne.

I Gammelhave står der desuden en obelisk, der blev rejst i 1875 af bønder som tak for, at godsejer Christian Ludvig Scheel von Plessen 100 år tidligere havde givet bønderne deres gårde i arvefæste.

Kilde: Miljø- og fødevareministeriet, Naturstyrelsen

Lindetræerne er nok 175 år gamle, men nu er kronerne blevet så store og tunge, at træerne er i fare for at vælte i storme. Derfor mindskes kronerne, men de vokser ud igen. Foto: Steffen Michael Thomsen, Naturstyrelsen

Populært udflugtssted

Fortidsmindet Gammelhaven i Fussingø er et populært udflugtssted for randersborgere. Kærestepar kommer for at gå hånd i hånd, naturelskere kommer for at nyde det grønne, og mange kender derfor de gamle træer, der udgør alleen ved borgruinen.

- Og vi vil gerne fortælle, hvad det er der sker herude, netop fordi det ser så dramatisk ud, når man beskærer træerne. Man kan godt forestille sig, at folk vil blive forskrækkede over det. Men altså, det er nødvendigt, for ellers mister vi alleen, og træerne skal nok blive pæne igen. Lindetræer har en formidabel evne til at vokse ud igen, siger Jan Grundtvig Højland.

Naturstyrelsen fortæller gerne, hvad der sker og hvorfor, så folk ikke undrer sig obver det, der mest af alt ligner en massakre på lindetræer. Foto: Steffen Michael Thomsen, Naturstyrelsen
Annonce

Bliver passet godt på

At der bliver passet godt på fortidsmindet og de gamle træer, er der ingen tvivl om. For fem-seks år siden blev seks træer fældet, fordi de var for dårlige, men den gang skulle det både gennem Kulturarvsstyrelsen og Fredningsnævnet, før det kunne ske, oplyser biologen.

Han talte selv årringene på de fældede træer og mener at kunne regne sig frem til at de er cirka 175 år gamle.

Skovfolkene arbejder lige nu og et stykke tid med at styne træerne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Live: Marvin Egho står til karantæne i næste kamp efter gult kort

Annonce