Annonce
Læserbrev

Det lokale selvstyre i Randers

Læserbrev: Tidligere var det kongen, der udnævnte eller godkendte borgmesteren i Randers. Borgmesteren var formand i byens råd. Randers blev styret af en magistrat. Lille og nem at håndtere. Sommetider gik det godt, sommetider skidt. Senere, da byrådet skulle vælges hvert fjerde år, kunne man vælge at gøre det politisk eller upolitisk. Der skulle være 19 eller 31 byrådsmedlemmer. Randers har i øjeblikket et politisk byråd med 31 byrådsmedlemmer. Det var nemmere med blot 19 og upolitisk. I byrådet drejer det sig om borgernes og byens vel. Sjældent at høre de menige medlemmer i byrådet ytre sig. Janteloven gælder til fulde. Du skal ikke tro, du er noget. Du skal ikke tro, du er bedre end mig. Skakmat i mange situationer. Og borgmesteren kan ikke lide at stemme tingene igennem, så hans stemme alene er afgørende. Så får byen hjælp udefra. Østervold skulle være en Rambla, og byen skulle fjerne biler og busser fra centrum, forvirringen var total. Først laver vi det gamle hovedstrøg om til en beværtergade, a la Aalborg, her er det godt nok en sidegade. Det nye hovedstrøg, Østervold, skal være gågade.

Hug en hæl og klip en tå, sagde stedmoren i Askepot. Lidt blodigt og smertefuldt, men intet i sammenligning.

Med den rundbarbering og amputation, som gik ud over Randers.

I 1970 blev Randers Amt lagt under Aarhus og administrationen lagt derud. I skal ikke blive snydt, men det blev vi. I 2007, da regionerne blev dannet, delte Viborg og Randers administrationen. Snydt igen.

Kronjyderne er ægte jyder. Ægte jyder elsker at handle, men i Randers er handlekraften sivet ud af byrådet.

Den store magnet, der skal suge nye borgere til, er Byen til Vandet.

Men mange andre købstæder har allerede byen til vandet og lidt mere vand at byde på.

For sent ude. Grundlæggende mangler der noget i Randers.

Noget at holde fast i.

Vestas flytter, kunne ikke tiltrække medarbejdere. Slagteriet flytter, TV2 flytter, politiet flytter, NOPA flytter

Randers Reb flytter. Noget grundlæggende galt. Men hvad? Tør vi spørge ind til det?

Tidligere vidste alle, at pigerne i Randers var kønne, Randers-laksen var god, Randers Handsker var flotte og dyre. Randers - hvor søvejen møder 13 landeveje, det var dengang, Randers også havde fem jernbanelinjer. Byen har i dag ikke engang fem offentlige toiletter. Bybusserne mod nord og nordvest kører i dag omkring rundkørslen i stedet for ad Østervold. En dille, fra dengang det var moderne med et bilfrit centrum. Måske kan belægningen på Østervold ikke længere bære.

Er der nogen, der vil danne et nyt parti, Fornuftspartiet, der kan have som første prioritering at skære byrådet ned til 19 byrådsmedlemmer?

Lille og arbejdsdygtig uden fnidderfnadder.

Annonce
Forsiden netop nu
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Hvad kan Aarhus? Hvad vil de?

Skal Visit Randers lukke kontoret i midtbyen efter 113 års tjeneste og i stedet lade sig opsluge af Visit Aarhus? Den beslutning valgte udviklingsudvalget torsdag aften at sende videre til byrådet uden indstilling. Det er et spørgsmål, der på forhånd kalder på de store følelser, og den undren, der melder sig omkring timingen hos både Visit Randers, erhvervslivet og samarbejdspartnere om diskussionen af den videre skæbne for byens turistkontor, er yderst berettiget. Vi har de senere år været vidne til en rivende udvikling i turismesektoren, som er bydende nødvendig at bide sig fast i, og vi ved fra kommunens egne beregninger, at den lokale turistbranche sikrer et årligt skatteprovenu på knap 200 millioner kroner. Et af argumenterne for at lade indsatsen varetage af kontoret i Aarhus, er, at det dermed bliver muligt at få del i en national pulje på i alt 40 millioner kroner, som man ellers ville gå glip af. Men hvor stor en andel vil Visit Aarhus overhovedet kunne tiltrække, og hvordan vil det komme Randers og den lokale turisme til gode? Vil midlerne, store eller små, overhovedet blive brugt tilstrækkeligt hensigtsmæssigt? Ingen ved det. Vi ved, hvad vi har, men ikke hvad vi får. Vi har et Visit Randers, der hver dag gør en forbilledlig indsats for at sikre overnatninger, bordreservationer og som sikrer gang i tælleapparaterne hos museer og attraktioner. En indsats, der kommer os alle til gode, som skaber omsætning og sikrer arbejdspladser. Hvorfor så skifte hest midt i det vadested, der hedder vækst og vigtig synergi mellem nuværende samarbejdspartnere? Vil et Visit Aarhus på et acceptabelt niveau kunne løfte opgaven med at sende besøgende mod Randers og skabe begejstring for seværdighederne i kommunen? Det er der bestemt ingen garantier for. Lad os derfor håbe, at byrådsmedlemmerne på skæbnemødet 7. oktober vil holde fast i det sikre kort ved at beholde byens turistkontor og stemme efter deres egen overbevisning.

Annonce