Annonce
Randers

Det rigtige afsæt: Fra STX-student til SOSU-assistent

Studenterfesternes tid er over os. Tre år med fagbøger, skriftlige opgaver og mundtlige eksamener bliver fejret over hele landet. Men hvad så nu? Det spørgsmål stillede Cecilie Øls-Andersen også sig selv som nyudklækket STX-student. Og først da hun mere eller mindre tilfældigt landede i et afløserjob i hjemmeplejen, fandt hun ud af, at en SOSU-uddannelse var vejen frem for hende.
Annonce

Randers: - Jeg var helt vildt glad, da jeg fik min studenterhue. Men jeg var stadig meget uafklaret omkring mine karrieredrømme. Derfor besluttede jeg mig for at tage et par sabbatår, fortæller Cecilie, der nu er 23 år og SOSU-assistentelev på Randers Social- og Sundhedsskole.

- Jeg var omkring dyrepasseruddannelsen, og jeg arbejdede som medhjælper i en børnehave. Men der var ikke rigtig noget af det, jeg havde lyst til for alvor at gøre til en karrierevej. Så fik jeg helt tilfældigt et ferieafløserjob i hjemmeplejen, og jeg blev med det samme klar over, at jeg gerne ville arbejde med mennesker.

Cecilie startede som afløser i hjemmeplejen i sommerferien 2018. I oktober samme år havde hun første skoledag på grundforløb 2 til SOSU-uddannelsen. Og siden da er hun kun blevet bekræftet i, at det er det helt rigtige valg, fordi SOSU-assistentuddannelsen åbner mange døre og giver et solidt afsæt for en karriere, der drejer sig om mennesker.

Mange studenter tager en erhvervsuddannelse

Ifølge Danmarks Evalueringsinstitut (EVA) vælger 13 procent af studenterne på de treårige gymnasieuddannelser at tage en erhvervsuddannelse.

På HF er det 23 procent af studenterne, der tager en erhvervsuddannelse efter studentereksamen.

Med en SOSU-uddannelse efter gymnasiet får studenterne mulighed for at komme tættere på sundhedssektoren og tilegne sig teoretiske og praktiske færdigheder til en sundhedsfaglig karriere.

En SOSU-assistent kan få job i hjemmeplejen, på sygehus, i psykiatrien eller på bosteder.

Det tager cirka tre år at uddanne sig til SOSU-assistent.

Man kan tage en SOSU-uddannelse direkte efter 9. klasse eller senere i livet

Annonce

STX er et godt afsæt

Man kunne måske fristes til at tro, at Cecilies tre år på STX var spildte, når hun efterfølgende vælger at tage en anden ungdomsuddannelse. Men ifølge Cecilie selv er det på ingen måde tilfældet:

- Jeg er blevet mere moden under min STX-uddannelse. Jeg er faktisk slet ikke sikker på, at jeg ville have kunnet klare SOSU-faget lige efter grundskolen. Og fagligt har jeg jo et godt teoretisk afsæt fra gymnasiet, som jeg nu kan bygge videre på med mere specialiserede sundhedsfaglige kompetencer og en masse praktiske færdigheder, forklarer hun og uddyber:

- Man føler virkelig, at der er plads til alle på skolen, uanset om du kommer direkte fra 9. klasse, eller om du er 50 år. Det er spændende og meget lærerigt at møde klassekammerater i forskellige aldersgrupper.

Annonce

Vejen til en sundhedsfaglig karriere

Cecilie er stadig ikke helt sikker på, hvad hendes fremtidige drømmejob bliver. Hun har mange år foran sig, og det er vigtigt for hende at holde alle muligheder åbne. Men hun brænder for at arbejde med mennesker og gøre en forskel for andre, og derfor er det sundhedsfaglige område det helt rigtige for hende.

- Om det bliver SOSU-vejen, sygeplejerskestudiet eller måske ergoterapeutuddannelsen, ved jeg ikke helt endnu. Med min SOSU-assistentuddannelse får jeg en masse praktiske erfaringer, mens jeg kommer til at arbejde tæt sammen med både borgere, patienter og andet sundhedsfagligt personale. Jeg er sikker på, at det er den bedste måde for mig at bygge min karriere op på, siger hun og supplerer med et smil:

- Og så gør det da heller ikke noget, at jeg får elevløn. Og at jeg efter godt tre år bliver SOSU-assistent og kan få job som faglært med en fin løn. Uanset om jeg vælger at læse videre eller ej.

Randers Social- og Sundhedsskole

Uddanner SOSU-hjælpere, SOSU-assistenter, pædagogiske assistenter og EUX Velfærdsstudenter.

Har før-uddannelsesforløb samt efteruddannelse.

Arbejder ud fra værdierne rummelighed, bevægelighed, engagement og professionalisme.

Optager cirka 800 elever og 1000 kursister årligt.

Har cirka 100 medarbejdere.

Har en afdeling i Randers og en i Grenaa.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Kragballe efter overlegent pokalavancement: - Det ligger lunt i svinget at få den her sejr

Annonce