Annonce
Randers

Det ser ud til at være en god forretning, at Region Midtjylland har valgt selv at køre ambulancer

60 procent af ambulancerne i Region Midtjylland vil fra december i år blive kørt af regionens egne reddere. Foto: Kim Haugaard
Et første kig på økonomien, efter at Region Midtjylland selv har overtaget 60 procent af alle ambulancer, viser, at det økonomisk set var en god idé. Hjemtagelsen af ambulancedriften skulle forventeligt give en besparelse på årligt 11,6 millioner kroner de første 10 år, og det ser ud til at holde.

Regionen: Der har, som det udtrykkes af Præhospitalet, været fordyrende sving på vejen, men besparelsen på 116 millioner kroner over de næste 10 år ser ud til at holde.

Det er konklusionen i en test af økonomien i ambulancedriften, efter at Region Midtjylland har hjemtaget 60 procent af den. Beslutningen blev taget dels for at sikre fortsat konkurrence på området, hvor Falck hidtil har været dominerende, dels for at spare penge.

Og økonomer fra Præhospitalet vurderer altså, at man på sigt vil opnå den forventede besparelse på årligt 11,6 millioner kroner i gennemsnit i løbet af de første 10 år.

Annonce

Økonomitjekket og dets resultat vil blive præsenteret for medlemmerne af hospitalsudvalget ved dets næste ordinære møde mandag 13. september.

Armene nede lidt endnu

Allerede i 2018 og 2019 hjemtog regionen fem akutlægebiler og tre ambulancer. Men i 2020 besluttede regionsrådet den store hjemtagelse. De første beredskaber i den sammenhæng blev taget hjem i begyndelsen af 2021, og det er kun denne spæde start, der er kigget på. Datagrundlaget er således spinkelt, men efter administrationens bedste skøn kommer besparelsen til at holde.

- Vi har været spændt på at få en status. Selvom vi kun har været i gang i kort tid, er det vigtigt for os at følge det tæt. Det er jo en ny og stor opgave for os med mange usikkerheder, siger formand for hospitalsudvalget, Henrik Gottlieb Hansen (S).

Selv om alt foreløbig altså tyder på, at forventningerne til besbesparelser vil holde stik, vil udvalgsformanden vente med at stikke armene i vejret i begejstring, indtil hjemtagelsen har stået på i længere tid, og der er mere erfaring at bygge på.

Annonce

Den snoede vej

De fordyrende sving, som er nævnt i indledningen, tæller både etableringsomkostninger og driftsomkostninger på nogle områder.

Vi har været spændt på at få en status. Selvom vi kun har været i gang i kort tid, er det vigtigt for os at følge det tæt. Det er jo en ny og stor opgave for os med mange usikkerheder.

Henrik Gottlieb Hansen, formand for hospitalsudvalget (S)

Først og fremmest en ny base for ambulancepersonalet i Herning har været dyrere end forventet. Derudover er der ansat flere ambulancereddere i opstarten end forudsat.

- Vi har villet være 110 pct. sikre på, at vi havde mandskab nok til at køre ambulancerne i opstartsperioden, hvor også corona spillede ind med øget risiko for sygefravær. Vi er allerede blevet meget bedre, og regner med, vi finder den rigtige balance for det nødvendige mandskab inden for det næste halve år, siger direktør i Præhospitalet, Henning Voss.

Ambulancedrift i Region Midt

• Frem til 2018 blev al ambulancekørsel, akutlægebiler og sygetransport udført af private leverandører, først og fremmest Falck, Responce og Samsø Redningskorps.

• Frem til foråret 2021 har Region Midtjylland kun hjemtaget få beredskaber. Men i 2020 vedtog regionsrådet ad to omgange at hjemtage i alt 60 procent af ambulancedriften, alle akutlægebiler samt fem liggende/hvilende sygetransporter i løbet af 2021.

• Hjemtagelsen i 2021 kører ad to omgange:  Første halvdel blev hjemtaget i februar, marts og april 2021

• Sidste halvdel bliver hjemtaget til december 2021

Når det gælder driften, forventes udgiften til paramedicinere og uddannelse af ambulancepersonalet at koste mere i de første år end beregnet. Blandt andet fordi Præhospitalet har valgt at satse på en hurtigere kompetenceudvikling og uddannelse af personalet, end det var forudsat.

Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Tomt Kongens Ege udsættes for hærværk: Nu griber bygherre ind med modforanstaltninger

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce