Annonce
Erhverv

Brian Mikkelsen: Det starter med erhvervslivets rammevilkår

Høj stemning, da kronprins Frederik onsdag blev modtaget af Brian Mikkelsen (t.h.) til Dansk Erhvervs Årsdag, men mødet blev også brugt til alvorlig snak om erhvervslivets rammevilkår. Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix

I Danmark mangler vi ikke udfordringer. Vi mangler løsninger. Konkrete, politiske løsninger. Heldigvis er vi et folk, der altid har været gode til at finde de rigtige løsninger på de rigtige tidspunkter. Det har allerede bragt os langt som nation, og det skal vi så absolut fortsætte med.

Netop konkrete løsninger var i fokus, da Dansk Erhverv i onsdags holdt årsmøde. Blandt mange andre leverede statsminister Mette Frederiksen, Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen, erhvervsminister Simon Kollerup og adm. direktør i Novozymes Ester Baiget bidrag til svaret på spørgsmålet om, hvordan vi sikrer, at Danmark bliver verdens bedste land at drive virksomhed i.

For skal vi som nation imødegå de udfordringer, som Danmark står over for, så er et stærkt og sundt erhvervsliv alfa og omega. Erhvervslivet skal have de bedste forudsætninger for at virke, innovere og udvikle. Og det skal ikke ske sideløbende med det offentlige. Det skal ske i et nært samarbejde. Kun sådan får vi det meste ud af de gode kort, som Danmark har på hånden.

Annonce

Det private, det offentlige og civilsamfundet er hinandens forudsætninger - ikke modsætninger. Tilsammen er de en forudsætning for, at vi kan blive verdens bedste - til både velfærd og virksomhed. Hvis vi gør det nemmere for offentlige og private virksomheder at arbejde sammen, vil vi skabe flere virksomheder, arbejdspladser og udvikling.

Et eksempel: Det offentlige køber ind for godt 355 milliarder kroner hvert eneste år. Det giver en unik mulighed for gennem et offentlig-privat samarbejde at skabe en reel og efterspørgselsbaseret grøn omstilling. Populært sagt kan offentlige indkøb virke som katalysator for grøn innovation til gavn for danske arbejdspladser og en styrkelse af virksomhedernes internationale konkurrenceevne. Og erhvervslivet er så absolut klar til grønne udbudskrav. For her vinder alle involverede.

Hvis vi gør det nemmere for offentlige og private virksomheder at arbejde sammen, vil vi skabe flere virksomheder, arbejdspladser og udvikling.

Der er dog et stykke vej, før vi er der, hvor vi skal være. Derfor foreslår Dansk Erhverv, at grønne krav skal indgå som konkurrenceparameter i alle offentlige udbud. Fraviges dette, skal der være en fornuftig forklaring. Vi anbefaler desuden som målsætning, at mindst halvdelen af de konkurrenceegnede opgaver bliver markedsprøvet.

Hvis vi skal nå målet om at være verdens bedste land at drive virksomhed i, kræver det et dybdegående politisk arbejde med at styrke erhvervslivets rammevilkår. At erhvervslivets rammevilkår er konkurrencedygtige sammenlignet med andre lande, når det for eksempel gælder rammevilkårene for skatter og byrder, viden og forskning, indre marked og frihandel og infrastruktur og mobilitet. 

For at sikre, at vi har fuldt fokus på arbejdet med rammevilkårene, har Dansk Erhverv i forbindelse med vores årsdag lanceret et Konkurrencebarometer. Barometret giver et indblik i erhvervslivets generelle rammevilkår og konkurrenceevne - i et internationalt perspektiv - på over 50 indikatorer.

Jeg kan roligt sige, at barometret fik en varm velkomst på vores årsdag, og Dansk Erhverv ser frem til at bruge det til igen og igen at tage pulsen på vores konkurrenceevne og sikre, at vi sammen går i den rigtige retning og iværksætter de nødvendige tiltag, der sikrer, at Danmark bliver verdens bedste land at drive virksomhed i - et vilkår ad gangen.

De skriver Erhvervsklummen

Erhvervsklummen skrives på skift af:

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv

Mira Lie Nielsen, bolig- og formueøkonom, Nykredit

Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation

Søren Søndergaard, formand, Landbrug & Fødevarer

Lars Sandahl Sørensen, direktør, Dansk Industri

Lars Aagaard, direktør, Dansk Energi

Brian Mikkelsen, direktør, Dansk Erhverv. Pr-foto
Annonce
Randers FC For abonnenter

Odey gjorde sig til darling i Randers FC-triumf: Reaktioner fra den nigerianske målmager og cheftræneren, der lod ham starte på banen for første gang

Danmark

Søndagens coronatal: Tre døde med Covid-19 det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Lise holdt sin mand og søn i hænderne, da de døde efter en trafikulykke - og oplevede den største lykke midt i sorgen over at kunne beholde sin anden søn

Randers For abonnenter

Naboer til byggeri fik et chok: Et brev i e-boksen kastede Karin og Maryann ud i mere end to års pinefuld uvished

Randers

Jeanette er madnørd og elsker at være kreativ i køkkenet: - Man bliver glad, når gæsterne er tilfredse

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra vendepunktet i Superligaen: Glæd jer til mere fra ham, Kronjylland!

Randers

Ubudne gæster i lokal delikatesseforretning: Ejer efterlyser gerningsmænd på Facebook

Randers For abonnenter

Investoren er væk og ejendommen skal sælges - men nu er lokalplanen for Niels Brocks Gade 1 klar

Kultur For abonnenter

Tvivlen meldte sig, da kulturredaktøren så tv-dokumentar: Bør man filme sit dødssyge, grædende barn?

Randers

Nu kommer der flere busser mellem Randers og Aarhus: Midttrafik indrømmer urealistiske 118-køreplaner

Sport

Mindeord: Chris Anker Sørensen glemte aldrig sine rødder, og var ganske enkelt bare et ordentligt menneske

Danmark

Løvkvist til DF-årsmøde: Den weekend, Pia Kjærsgaard mistede sit parti

Randers For abonnenter

Tomt Kongens Ege udsættes for hærværk: Nu griber bygherre ind med modforanstaltninger

Randers FC

Genlæs livebloggen, se målene og hør videoanalysen: Angriberne førte an i tiltrængt Randers FC-triumf

Annonce