Annonce
Randers

Det væltede ind med gæster hos Leca - der kom over dobbelt så mange som forventet

Familien Skoven fra Viborg ville gerne lære noget mere om Leca. Her ses fra højre far Nicolai, Vilde på lidt over et år, Nora på tre år, Alfred på fem år og mor Sidsel. Foto: Lone Hammer Sørensen
Ledelsen hos Leca havde regnet med at cirka 300 gæster ville stikke hovedet ind, da der var åbent hus lørdag. Men over 650 gæster dukkede op for at stifte nærmere bekendtskab med virksomheden.

Hinge: Når en stor virksomhed i lokalområdet holder åben fabrik, så valfarter folk til. Det måtte Leca i Hinge konkludere efter åbent hus-arrangementet lørdag mellem klokken 10 og 16.

Men der har heller ikke været åbent for offentligheden i mands minde.

- Nej, vi har ikke holdt åbent hus før. Men det er faktisk ledelsens ønske, at det sker igen, om det bliver om et år eller to, kan jeg ikke sige. Men det kommer igen, måske når der er en anledning. Det kunne godt være, når det nye røggasvaskeanlæg står færdig. Vi har været overvældet over så mange, der gerne ville ind at se fabrikken, siger produktionsdirektør Susanne Bay Jensen, Leca, som kunne se, at der stadig var kødannelse på fabrikken klokken 15.50.

Derfor måtte der også sadles lidt om for at få folk gelinde gennem seværdighederne.

Selv havde ledelsen i Leca regnet med, at der ville dukke omkring 300 gæster op, men da klokken var 11.40 var de første 410 besøgende kørt ind på adressen Randersvej 75 i Hinge.

Og kort før lukketid var tallet nået op på 650 besøgende.

Om der var dukket borgere op, som var bekymrede over udsigten til at Leca snart skifter fra kulfyret produktion til at anvende biomasse, affaldstræ, kunne produktionsdirektøren ikke sige noget om.

- Jeg ved ikke, hvad det er for nogle bekymrede borgere, der henvises til. Jeg har ikke hørt en eneste kritisk bemærkning i dag. Tværtimod har folk været ekstremt positive og glade for at kunne komme ind at besøge et sted, som de har kørt forbi hundredevis af gange, siger Susanne Bay Jensen, der understreger, at virksomheden kører alt efter bogen og har tilladelser fra Miljøstyrelsen til alt, der brændes af.

Annonce
Leca-værket var godt besøgt lørdag. Selv havde Leca regnet med omkring 300 gæster mellem klokken 10-16, men allerede før klokken 12 var der kørt 410 gæster ind på virksomheden. Foto: Lone Hammer Sørensen

CO2-udledning halveres

Leca-fabrikken i Hinge har fået godkendt investeringen på 110 millioner kroner til et stort biomasseprojekt, der skal gøre fabrikken mere konkurrencedygtig og mere bæredygtig. Projektet vil betyde, at fossile brændstoffer i produktionen byttes ud med biomasse, hvilket vil sænke CO2-udledningen fra fabrikken med mere end 50 procent om året. Samtidig vil det på sigt være muligt at udnytte overskudsvarmen til fjernvarme.

Der har været møde på fabrikken med nærmeste naboer, som har været kede af udsigten til, at der skal fyres med det, der betegnes som farligt affald.

- Jamen, mon ikke det er noget, fabrikken har styr på? Det går vi da ud fra, så det bekymrer ikke, siger ægteparret Karen Lis og Finn Jensen fra Hadsten.

De har hørt, at noget af overskudsvarmen skal sendes til Hadsten. Selv bruger de fjernvarme.

Og selv om de har boet i Hadsten i 19 år, så har de aldrig været inde på fabrikken.

- Nej, der har vist heller ikke været åbent hus før. Vi har kørt forbi et hav af gange uden egentlig at kende til virksomheden, siger ægteparret, der dog kender produktet Leca særdeles godt.

- Vi har bygget tre huse, så vi har skam brugt Leca som isolering i gulve og fundament, siger Finn Jensen.

Da avisen fanger dem, har de endnu ikke været på rundtur, men er begyndt med kaffen og kagen.

Leca, ikke Lego

Også familien Skoven fra Viborg med mor og far, Sidsel og Nicolai, samt børnene Alfred på fem år, Nora på tre år og lille Vilde på lidt over et år, er kommet for at blive klogere på Leca.

- Det er jo et naturprodukt, som vi godt kender. Blandt andet for at være det, der lægges i bunden af potteplanter. Men nogle tror, at det er noget farligt stads, hvis de ser det ligge i vejkanten. Men det er jo slet ikke, siger Nicolai Skoven.

Børn vil måske kunne forveksle Leca med Lego, men nej, nej. Ikke hos den fem-årige.

For spørger man Alfred, hvad Leca er, har han også helt styr på det:

- Det er ler, svarer han.

Den lille familie kører gerne ud og ser sig om i samfundet for at lære lidt.

- Vi har været ude at se køerne blive sluppet fri og på gårdbesøg, hvor der blev produceret gulerødder og andre grøntsager. Vi gør det for at få en tur ud af det og samtidig lære vores børn, hvor tingene kommer fra, siger Sidsel Skoven.

Fabrikken fremstod pinlig ren og ryddet for rod. Og man spekulerede på, om der havde været rengøringspatrulje på i anledning af de åbne døre.

- Du er velkommen til at komme på uanmeldt besøg. For sådan ser her altid ud. Det ligger ledelsen i Saint-Gobain og mig selv på sinde, at der er pænt og rent her. Det mindsker risikoen for uheld, og vi har i halvandet år ikke haft en skade hos medarbejderne, der har betydet sygemelding. Heller ikke småskader. Og sådan var det ikke for ti-15 år siden, der kunne der godt være fem-ti skader om året, siger Susanne Bay Jensen.

Selv om Karen Lis og Finn Jensen har boet i Hadsten i 19 år, har de aldrig været inde på Leca-værket før. Foto: Lone Hammer Sørensen

Lugtede lidt af kloak

På rundturen bemærkede flere en lugt som af kloak, men det kan produktionsdirektøren ikke forstå.

- Jeg ville ønske, at jeg havde taget turen med dig, for jeg tog togturen fem gange, hvor der ikke lugtede af noget. Men jeg kan ikke afvise, at det har lugtet, men sige, at hvis det lugter, så er det noget, der bliver her på fabrikken. Det kommer ikke længere ud i omgivelserne, siger Susanne Bay Jensen.

På et bord udenfor det store telt, hvor folk kunne sidde og nyde en kop kaffe med kage eller noget helstegt pattegris til frokost, stod der forskellige produkter, der blev brugt i produktionen af Leca-nødder eller letklinker, som de kaldes.

Og her kunne forklaringen på kloaklugten måske forklares, idet der bruges forbrændt spildevandsslam, slamaske i produktionen. Der anvendes også metalslam fra affald fra blandt andre B&O og Grundfos, primært oxideret aluminium. Også valseslam fra stålpladevalsning, tangslam, mineraluld og bioaske fra Studstrupværket benyttes i produktionen.

Ud over gæsterne kunne spørge ind til det nye forbrændings-projekt, så blev der budt på en masse aktiviteter for hele familien. Der var et kig på lergraven, som sagt togtur rundt på fabriksområdet, så gæsterne kunne få mere at vide om leca-produktionen, leg i leca og på hoppeborg, kreationer med Leca og gris på grillen.

Der bliver kigget ind i ovnen, der bager ler til Leca-nødder ved 1100 grader. Foto: Lone Hammer Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce