Annonce
Randers

DF: Flere flygtninge og indvandrere i Randers skal sendes i aktivering

Randers Kommune vil gerne have flere flygtninge og indvandrere i job. Men der er politisk uenighed om, hvilken indsats kommunen skal gøre for at få flere i gang. Arkivfoto: Sugi Thiru
I stedet for dyre forløb, skal flygtninge og indvandrere i Randers sendes i nytte-aktivering. Det mener DF's Nick Zimmermann, der på byrådsmødet mandag vil forsøge at skaffe flertal for at ændre på de tiltag, der gøres for at få flere i denne gruppe i arbejde.

Randers: I begyndelsen af 2019 satte Randers Kommune gang i en plan med seks punkter, med det formål at få flere af de flygtninge og indvandrere, der bor i kommunen, i gang med at arbejde eller uddanne sig.

Planen går blandt andet ud på, at op til 25 flygtninge/indvandrere får et tilbud om et særligt forløb hos Randers FC Academy, med fokus på praktikforløb og skoleophold. Desuden arbejdes der med, at især unge hurtigt skal i gang med arbejde eller uddannelse. Virksomhedspraktik og forløb rettet mod brancher, hvor der er særligt gode muligheder for job, er også blandt tilbuddene.

Endnu har det ikke været muligt at vurdere, om seks-punkt planen har en effekt, så flere er kommet i beskæftigelse.

Men Nick Zimmermann (DF) mener, at det er på tide at lave en helt ny type indsats, og i stedet droppe for eksempel aftalen med Randers FC, der koster kommunen en halv millioner kroner.

På byrådsmødet mandag 9. december er sagen på dagsordenen.

- Grundet den høje arbejdsløshed blandt flygtninge og familiesammenførte, der har været i Danmark i mere end tre år, foreslår vi i Dansk Folkepartis byrådsgruppe, at indføre aktivering for denne gruppe, siger han.

63 procent af 21-64-årige flygtninge og familiesammenførte til flygtninge i Randers, med mindst tre års ophold i Danmark, er ikke i lønmodtagerbeskæftigelse, mens 37 procent har et job. På landsplan er 42 procent i beskæftigelse.

- Vores forslag går helt konkret ud på, at flygtninge og familiesammenførte, bosat i Randers Kommune, der har været i Danmark i mere end tre år, skal i aktivering. Vi foreslår i første omgang en prøveperiode på et år, påpeger Nick Zimmermann.

Nytte-aktiveringen kan blandt andet bestå i oprydning i kommunale anlæg, rengøring af bænke og lignende. Det vigtigste for forslagsstilleren er, at deltagerne i aktiveringen får noget at stå op til og en hverdag med beskæftigelse. Målet er at det skal føre til et almindeligt job, understreger Nick Zimmermann.

En plan med seks punkter

Randers Kommune har siden begyndelsen af 2019 arbejdet med en seks-punkts plan for, hvordan flygtninge og indvandrere kommer i gang med ordinært job eller uddannelse.

Planen ser således ud:

1.Flere i integrationsuddannelsen (IGU), herunder samarbejde med Randers FC Jobakademi.

2. Mere målrettet virksomhedspraktik og løntilskud.

3. Øget fokus på beskæftigelse hos de unge.

4. Løbende aktivering.

5. Branche-rettede forløb.

6. Opfølgning på borgere, som er kommet i beskæftigelse.

Mange er uden job

Ellen Petersen (S), der er formand for beskæftigelsesudvalget, peger på at hele udvalget, med undtagelse af Nick Zimmermann, har taget en orientering om arbejdet med seks-punkts planen til efterretning.

Hun oplever, at planen indeholder en række gode tiltag, som der ikke er grund til at lave om på lige nu.

- Det kan godt være, at vi skal ændre på noget på et tidspunkt, for verden forandrer sig. Og vi skal være fleksible og lytte til forslag og gode ideer, siger Ellen Petersen. Hun har endnu ikke set forslaget fra DF, men tror som udgangspunkt ikke, at det vil vinde gehør i den socialdemokratiske gruppe.

425 personer er i målgruppen til at deltage i tilbuddene i seks-punkts planen.

I år er der kommet 17 nye flygtninge til kommunen.

Nick Zimmermann (DF) vil sende flygtninge og indvandere i nytte-aktivering frem for på kurser og i praktik. Arkivfoto: Annelene Petersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Skal byrådet have nyt navn? To partier er klar til at ændre titlen på Randers Byråd

Randers FC

Pokalfinale er mere end hæder og ære: Europæisk millionregn kan vente Randers FC

Randers FC

Nedtælling til pokalfinale: Husk at følge med, når vi går live med Ralf Pedersen

Annonce