Annonce
Debat

DF svigter danske arbejdstagere i kampen mod social dumping

Dumping: Vi er gået ind i slutspurten af valgkampen til Europa-Parlamentsvalget 26. maj. Det har Dansk Folkeparti opdaget, og de er kommet med en række tiltag, der eftersigende skal ’gå til kamp mod social dumping.’ Jeg kan kun bifalde, hvis Dansk Folkeparti helt reelt er begyndt at interessere sig for ordentlige løn- og arbejdsvilkår.

Jeg mere end tvivler dog på, at det er meget andet end valgkampssnak. For Dansk Folkepartis tre medlemmer af Europa-Parlamentet, Anders Vistisen, Jørn Dohrmann og Morten Messerschmidt, har de seneste fem år den ene gang efter den anden stemt imod slagkraftige redskaber til kampen mod social dumping.

De stemte mod at stramme reglerne for køre- hviletid, de støttede ikke nye regler for cabotage. Og endelig stemte de, som de eneste danskere i Europa-Parlamentet, mod regler så vi kan kræve, at chauffører skal have dansk løn, når de kører i Danmark.

Jeg mener, at vognmænd skal konkurrere på kvalitet. Og ikke på, hvem der kan tilbyde sine chauffører de værste vilkår. Socialdemokratiet har i årevis gået forrest i kampen mod social dumping. Men der er brug for flere tiltag. Derfor har Socialdemokratiet foreslået en fælles EU-sortliste over social dumping-virksomheder og deres bagmænd.

Så vi kan straffe dem, der ikke overholder dansk lovgivning og overenskomster og så vi med ét slag kan stoppe deres svindelvirksomhed i hele EU. Endelig, vil vi have et fælleseuropæisk ID-kort for vandrende og udstationerede arbejdstagere, så vores myndigheder og fagforeninger kan holde bedre styr på hvem der er på en dansk arbejdsplads og om de er der på lovlig vis og under ordnede forhold.

Jeppe Kofod
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

I morgen slutter festen: Regeringen kan ikke undgå at skuffe

Det var godt, de hyggede sig på Socialdemokratiets kongres i Aalborg i weekenden, så håndfladerne blev røde og varme i ren begejstring over, hvor godt det går. Sejrsfesten var aldeles velfortjent. Partiet vandt jo kongeriget ved valget i juni. Siden er tiden, sådan lidt groft sagt, gået med at fordele posterne, holde ferie og købe fire cirkuselefanter fri af fangenskab. I morgen slutter festen. Hverdagen truer, når finansminister Nicolai Wammen giver sit bud på næste års finanslov. Så skal der føres konkret politik, og regeringen kan ikke undgå at skuffe. Måske ikke alle, men mange. Først og fremmest Arne, som Mette Frederiksen lovede en ret til tidlig tilbagetrækning sammen med andre nedslidte. Et forslag, hun måske vandt valget på, men som nu, 237 dage efter lanceringen, ikke er kommet en millimeter nærmere på at fortælle, hvem der kan glæde sig. Tværtimod har vi kun fået at vide, at problemet er så stort og vigtigt, at løsningen tager lang tid. Klart nok – men så lang tid? Svaret er, at det aldrig vil være muligt at lave en bare tilnærmelsesvist retfærdig løsning, fordi staten ikke ligger inde med registreringer af, hvem der har arbejdet hvor, hvornår og hvor længe. Arne er bare et af problemerne. Klimaet er et andet. Regeringen er på jagt efter 70 procents reduktion af CO2-udslippet, men aner med egne ord ikke, hvordan man skal nå målet. Bemærk, at socialdemokraterne er begyndt at sige ”hvis” om succes på klimaområdet. Ét er at have problemer med at levere, hvad man har lovet. Noget andet er at levere noget, man ikke har lovet. Også her kan torsdagen blive ubehagelig, for det er svært at forestille sig, at finanslov og klimaløfter kan blive opfyldt uden skattestigninger og højere afgifter. Alt dét er slemt nok. Det værste er dog, at vi næppe vil se udspil, som gør det nemmere for private virksomheder at skabe de job, der betaler hele festen. Det har aldrig været socialdemokraters topprioritet. Så jo – sejrsfesten slutter i morgen.

Annonce