Annonce
Randers

DI's årlige måling: Erhvervsklimaet er blevet mere lunkent i Randers

Hvad er det, vi skal gøre, må Randers Kommune spørge sig selv. For den fortsætter sin nedstigning på DI's rangliste over de mest erhvervsvenlige kommuner. Tegning: Jens Nex
Kommunen er i Dansk Industris årlige måling af erhvervklimaet dumpet seks pladser ned og ligger nu på en 65. plads. Omegnskommunerne Favrskov og Mariagerfjord er begge bedre placeret på henholdsvis plads nummer 17 og 58, mens Norddjurs ligger helt nede på en 86. plads.

Randers: Så har Dansk Industri, DI, for tiende gang undersøgt, hvordan det står til med erhvervsklimaet i 93 af landets 98 kommuner. Og endnu engang - sådan har det været de seneste fire-fem målinger - er det gået lidt tilbage for Randers. Eller også er det bare gået mere frem for en række andre kommuner. I hvert fald lander Randers i år på en 65. plads, og det er seks pladser dårligere end sidste år.

Det aktuelle erhvervsklima bliver målt ved hjælp af en spørgeskemaundersøgelse, hvor virksomhederne bliver bedt om at svare på spørgsmål inden for ni forskellige kategorier. De ni kategorier repræsenterer hver sit område, som kommunen har ansvaret for. Hvor mange point kommunen scorer i de enkelte kategorier afhænger dels af de deltagende virksomheders besparelser, dels af statistiske data, og svar og data vægter lige meget.

For Randers' vedkommende ser det da heller ikke lige skidt ud i alle kategorier. Således scorer den kronjyske kommune pænt på kategorien uddannelse, hvor Randers ligger på en 31. plads og altså i den gode tredjedel af samtlige kommuner. Men andre kategorier trækker ned. Ikke mindst er det iøjnefaldene, at Randers lander helt nede på en 86. plads, når der spørges til kommunens image, og spørger man til, hvor god kommunen er til at bruge lokale leverandører, ser det endnu værre ud. Her havner Randers på plads nummer 90.

Et enkelt spørgsmål i undersøgelsen går på en samlet, overordnet vurdering af kommunens erhvervsvenlighed, og her ligger Randers på en 61. plads. Netop det spørgsmål er vigtigt, fordi det faktisk tæller en tredjedel i den samlede vurdering af erhvervsklimaet i kommunen.

Kig til Favrskov

Noget tyder altså på, at Randers godt kunne oppe sig lidt, når det handler om at være der for de lokale virksomheder. Og har man ikke lige selv en idé til, hvad man kan gøre for at blive mere populær blandt sine erhvervsledere, så kan man jo kigge lidt på, hvad de gør i kommuner, som ligger højere på hitlisten.

Og faktisk behøver man ikke kigge længere end til en af nabokommunerne, nemlig Favrskov, som godt nok også er gået syv pladser tilbage sammenlignet med sidste år, men dog stadig ligger på en flot 17. plads. Og bortset fra i kategorien Infrastruktur og Transport, hvor kommunen ligger på en 58. plads, så ligger Favrskov i samtlige andre kategorier i den bedste tredjedel af Danmarks kommuner.

Mariagerfjord er placeret på en samlet 58. plads, mens Norddjurs må leve med - efter egne virksomheders opfattelse - at være den mindst erhvervsvenlige kommune i Randers Amtsavis' dækningsområde. En plads som nummer 86 er det blevet til for Norddjurs.

I to kategorier er Norddjurs endt på en absolut bundplacering – 93. plads både i såvel kategorien Infrastruktur og transport som i Kommunens image.

DI skriver selv i en pressemeddelelse, at sidste års økonomiske deroute for kommunen givetvis ikke har hjulpet Norddjurs på vej i den rigtige retning i og med, at det har ført til både besparelser og skattestigninger.

Svarprocent højest i Randers

I alt har 7332 virksomheder fra hele landet svaret på det omfattende spørgeskema, som sammenholdt med cirka 50 kommunale statistikker har udmøntet sig i de endelige ranglister.

I Randers har 125 virksomheder svaret på undersøgelsen. Virksomhederne er inden for DI’s brancher, blandt andet produktion, transport, fødevarer, engroshandel, rådgivning og service. Besvarelserne repræsenterer 7238 arbejdspladser, hvilket igen svarer til cirka 29 procent af de privat beskæftigede i kommunen.

Til sammenligning repræsenterer besvarelserne i Favrskov, Mariagerfjord og Norddjurs henholdsvis 20, 17 og 12 procent af de privat ansatte i de respektive kommuner.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Beredskabet bad om politi-assistance til at dæmpe unge bilister: - De ræsede om ørerne på os

Annonce