Annonce
Navne

Digterpræsten fra Spentrup er stadig højaktuel

St. St. Blicher, som han oftest er set gengivet. Naturligvis på heden, hvor han befandt sig bedst.
Blicher-Selskabet fylder 70 år, og St. St. Blicher har tidligere i år fået sin egen rute.

Som bekendt boede og virkede St. St. Blicher fra 1825 og til sin død i 1848 i Spentrup Præstegård og var i næsten alle årene i nær kontakt med de daværende udgivere af Randers Amtsavis.

Selv om Blicher således skrev sine mange værker for adskillige årtier siden, er han aktuel den dag i dag.

Tidligere i år kunne der således føjes endnu en rute til Danske Digterruter, nemlig Blicher-ruten. Her i 2021 markerer Blicher-Selskabet sit 70 års jubilæum, og af lokal interesse kan yderligere tilføjes, at den tidligere randrusianer Lars Ulrik Thomsen i sit program for 2022 har en bog med titlen "I Blichers fodspor".

Annonce

Det er Blicheregnens Museum i Thorning, der har stået for udarbejdelsen af Blicher-ruten. Den forløber på den egn, hvor Blicher blev født, og hvor han en tid var præst. Ruten begynder ved museet i Thorning, for her lå Blichers præstegård i sin tid. Lige over for ligger kirken og kirkegården, hvor Mads Doss ligger begravet, og så går det ellers videre mod lokaliteter som herregården Aunsbjerg , Grathe-monumentet, Grathe Hede og Kompedal Plantage. Hele tiden med relation til værker af Blicher.

I en artikel i bladet Blicher-noter beklages, at man ikke har kunnet forlænge ruten til for eksempel Vejlby ved Grenaa med relation til novellen "Præsten i Vejlbye", men det har afstanden gjort umulig. Derfor er området ved Spentrup heller ikke med.

Aktuelle aktiviteter

I anledning af 70-års jubilæet har Blicher-Selskabet udsendt et hæfte med titlen "Steen Steensen Blicher Sange" med 17 udvalgte. Hæftet er sendt ud til selskabets medlemmer.

I weekenden 18. og 19. september er Blicher-Selskabet arrangør af "Blicherdage på Skærum Mølle". Blandt programpunkterne her bliver en indslag om filmen "Præsten i Vejlbye" i anledning af, at Filmmuseet har restaureret filmen fra 1922.

Af programmet kan yderligere nævnes foredrag ved tidligere Gyldendal-direktør Johannes Riis og formanden for Blicher-Selskabet, operasanger Erik Harbo.

Selskabets årsfest holdes lørdag 16. oktober i København. Her medvirker blandt andre tidligere minister Bertel Haarder (V) og skuespiller Paul Hüttel, der i øvrigt er medlem af Blicher-Selskabets bestyrelse.

Aktuelt kan yderligere nævnes, at Blicher-Selskabets bog fra 2016 med titlen "Blichers Jylland" er genoptrykt. Den vil blandt andet kunne købes i Malvinas Hus i Spentrup.

Annonce

Kendte stiftere

Blicher-Selskabet er stiftet i 1951 af en hel række kendte personligheder.

I en artikel har formanden siden 1989, Erik Harbo, beskrevet, hvordan selskabets første formand, programredaktør Felix Nørgaard, Statsradiofonien, en dag på sit kontor fik besøg af direktør Thomas P. Hejle, Dansk Skolescene, der sagde:

- Hør mester - jeg har gået og tænkt på, om det var en idé at stifte et Blicher-Selskab.

Hvortil Felix Nørgaard svarede:

- Naturligvis skal vi have et Blicher-Selskab!

Stiftelsesdagen er 11. oktober 1951, Blichers fødselsdato, og med til at sætte selskabet i gang var skuespillere som Kai Holm Thorkild Roose og Albert Luther.

Senere kom andre kendte navne til som Københavns overborgmester H.P. Sørensen, landsretssagfører Jon Palle Buhl og professor Hans Brix.

Felix Nørgaard blev formand, Svend Aakjær næstformand.

Felix Nørgaard var formand i 38 år, indtil Erik Harbo kom til i 1989. Selv skriver Erik Harbo:

- Måske lidt ufrivilligt, men der var ikke andre, der ville. Jeg hørte radiodirektør Laurits Bindslev sige. "Ja, du synger da i hvert fald bedre end Felix".

Blandt meget andet er der siden kommet tre Blicher-museer i Jylland til. Først Blicheregnens Museum i Thorning, derpå Blichermuseet på Herningsholm i Herning og senest Malvinas Hus i Spentrup.

Blandt opgaverne er at uddele en Blicher-pris. Det sker ved de årsfester, som normalt holdes i Hofteatret i København. I år kan det dog ikke lade sig gøre, fordi teatret er under restaurering. I stedet holdes festen i lokaler på Blegdamsvej.

Gennem årene er udgivet et væld af bøger og cd´er.

Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Monsterkø på motorvejen: Trafikken lammet ved Skanderborg

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Randers

Mand gjorde beboere utrygge i boligområde: Spyttede efterfølgende betjent i ansigtet og slog ham i hovedet med en sko

Randers FC For abonnenter

Det er muligt, tv ikke ville sende, men i Randers elsker vi pokalen af en grund

Navne

25 års jubilæum: Arkivets materiale er der for at blive brugt

Østjylland

Monsterkø på motorvejen: Trafikken lammet ved Skanderborg

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Randers

Næsten alle partier står bag: 50 millioner kroner ekstra til børneområdet hvert år

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Østjylland

Kandidat til HK's ledelse krænkede medarbejder verbalt til julefrokost

Annonce