x
Annonce
Læserbrev

Djursland skal være udgangspunkt for en fast Kattegat-forbindelse

Læserbrev: Udgangspunktet for en fast Kattegat-forbindelse bør blive det lille udskibningssted Glatved på Djursland. Samtidig kan etableres den store jyske container-, gods- og færgehavn i et samarbejde mellem Grenaa Havn og Aarhus Havn.

For Aarhus vil det betyde mange fordele. Dels kan man udvikle sit nuværende havneprojekt med mere plads langs kajarealerne til beboelse- og kontorbyggeri, og dels spare et par milliarder kroner til etableringen af den Marselis-tunnel, som skal lede tung trafik gennem Aarhus til havneområdet. Samtidig spares store mængder af CO2-udslip fra de store skibes sejlads fra Kattegat gennem Aarhus-bugten til og fra den nuværende havn.

Ved at samle den faste Kattegat-forbindelse med en erhvervshavn med stor dybde vil fordelingen af gods rundt i Danmark få en central beliggenhed med fine transportmuligheder både for lastvogne og godstog.

Glatved har gennem årtier være udgangspunkt for ral-eksport. I dag er nærmeste nabo affaldsselskabet Reno Djurs deponeringsplads. Der er meget lidt bebyggelse i området, så uden de helt store problemer vil motorvejen og togtransporten til og fra Kattegat-forbindelsen og den nye havn kunne anlægges.

Den nye motorvejsforbindelse og banen vil samtidig komme til at gå lige forbi lufthavnen i Tirstrup, som derved også vil kunne få direkte glæde af de kommende trafikinvesteringer.

Set med jyske øjne vil en ny og meget tiltrængt bro over Randers Fjord kunne anlægges øst for Randers by med direkte forbindelse til den nye motorvej på Djursland. Det vil betyde en direkte adgang til Kattegat-forbindelsen. Det vil samtidig give en betydelig lettelse af de store trafikproblemer, der dagligt er i Randers by.

Kattegat-forbindelsen fra Glatved vil på Sjælland naturligt ramme Sjællands Odde. Og her er der også god grund til at tænke i nye baner. En motorvejsforbindelse fra Odden bør via en ny bro føres over Rørvig-Hundested. Det vil aflaste de nuværende problemer på Holbæk/Roskilde-motorvejen. Turen via Rørvig-Hundested-broen med en ny motorvejsforbindelse mod København vil betyde færre kilometers kørsel og være med til at aflaste de ofte opstående trafikproblemer i det nordsjællandske.

En jernbane via Kattegat-forbindelsen behøver ikke at skulle betjene de mange småbyer på Djursland. Den bør alene være en direkte togforbindelse fra Aarhus H via en nyanlagt station i lufthavnen i Tirstrup til de største sjællandske byer, hvorfra der allerede er gode sporanlæg til København.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

De hjælper bare for at hjælpe: Det er Danmark, når vi er bedst

I en coronatid er det vigtigt, at glæde sig over alt det, der lykkedes. Og takke dem der går forrest. Det så vi flere eksempler på i TV2’s ”Danmark står sammen” lørdag aften. Og hvor var det godt. Det handlede nemlig om Danmark, når det er bedst, og om de danskere, der er bedst. Dem, der uden kold kalkule gør noget for deres medborgere. Vi har dem også til hverdag. Hundredtusindvis af frivillige i foreninger og socialt arbejde, men nu popper endnu flere op. Allermest selvfølgelig vores helte i sundhedssektoren suppleret af de tusinder af pensionerede læger og sygeplejersker, der sammen med medicinstuderende melder sig til tjeneste. De, der bringer mad til isolerede. Skolelæreren fra Varde, der kører rundt og hilser på sine elever. De, der arrangerer fællessang i baggårdene. Alle de, som på utallige måder hjælper bare for at hjælpe. Det er ikke bare godt. Det er også rørende, fordi det rammer lige i hjertet af det fællesskab, der trives i bedste velgående trods mange forfaldsmyter om, at vi lever i egoistiske tider. Og det er bare mere bevægende, når nogen gør og opnår noget sammen, end når det sker hver for sig. Vi kender det også fra sport. Det er enestående, når Viktor Axelsen og Mads Pedersen bliver verdensmestre med ketsjer og på cykel, men det giver ikke rigtigt en klump i halsen og fugt i øjenkrogen. Det gør det derimod, når vores håndboldmænd går amok i glæde over at være blevet verdensmestre, eller for den sags skyld, når et hold fodbolddrenge skriger glæden ud over at have vundet deres kreds i den laveste række. Fordi de hver især har gjort deres yderste for at vinde noget sammen. Sådan er det i hvert fald for denne skribent. Formentlig har mange andre det på samme måde. Det rører hjertet, når vi gør noget sammen og for hinanden. Derfor var det et fremragende program, TV2 sendte lørdag aften om et Danmark, der står sammen.

Randers

Skrædder Mamad Abdullah fra Underværket syr engangsmundbind: - Vi må alle forsøge at hjælpe, hvor vi kan

Danmark

Liveblog: 77 personer er døde med coronavirus i Danmark - de blev i snit 81 år

Annonce