Annonce
112

Djurslandsmotorvejen brugt som racerbane: Bilist snuppet med 197 km/t

Færdselskontrol resulterede igen i bøder. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix
Annonce

AARHUS: For enkelte bilister kan det åbenbart være svært at se forskel på en motorvej og en racerbane. Som nu mandag, hvor en bilist valgte at køre 197 km/t på Djurslandsmotorvejen, hvor højeste tilladte hastighed ellers er 110 km/t.

Det afslørede en hastighedskontrol foretaget af Østjyllands Politi.

Den hastighed kommer til at koste bilisten en betinget frakendelse af kørekortet, men med bare tre kilometer ekstra i timen, havde det kostet en ubetinget frakendelse af kortet.

Bilisten blev ifølge kommunikationsrådgiver hos Østjyllands Politi Janni Lundager faktisk målt til 204 km/t, men reglerne foreskriver, at der trækkes lidt fra den målte hastighed som sikkerhed for at ingen bliver målt for højt. Derfor kan bilisten både glæde sig over kun at være frakendt kørekortet betinget, og at han hverken forvoldte skade på sig selv eller medtrafikanter på trods af den høje hastighed.

Bilisten var ikke den eneste, der havde for travlt mandag. Således blev en anden målt til en hastighed på 162 km/t. Han var imidlertid allerede frataget kørekortet, men kørte i sin kærestes bil, der derfor blev sigtet for at overlade føreretten til en bilist uden kørekort.

Hvorfor indsats mod hastighed?

Der er en klar sammenhæng mellem farten på vejene og antallet af dræbte og tilskadekomne. For høj hastighed vurderes at være den hyppigste årsag til færdselsulykker med alvorlig tilskadekomst og dødsfald.
  • 2012 – 2018 omkom 403 personer i en trafikulykke, hvor mindst en af de involverede parter kørte for stærkt i forhold til hastighedsgrænsen eller forholdene.
  • I 72 procent af ulykkerne var farten en medvirkende årsag til, at ulykken opstod. I de sidste 28 procent var farten årsag til, at ulykken blev med dødelig udgang.
  • Ved 80 km/t. kører du cirka 33 meter, mens du reagerer, og efter cirka 64 meter holder du stille. Kører du 95 km/t. bruger du yderligere 19 meter på at holde stille ved maksimal bremsning af køretøjet.
  • Hvis to bilister kolliderer med 80 km/t., vil ulykken i 30 procent af tilfældene have dødelig udgang. Risikoen fordobles til 60% ved en hastighed på 90 km/t.
  • Hvis en bilist rammer en fodgænger med 80 km/t. vil ulykken være fatal i 60 procent af tilfældene. Risikoen stiger til 80 procent ved 90 km/t.
    De fleste dødsulykker i trafikken sker på landeveje. 62 procent af dødsulykkerne på disse veje sker med en hastighedsoverskridelse på mindre end 20 km/t. 38 procent af dødsulykkerne sker med en overskridelse på mere end 20 km/t.

Kilde: Rigspolitiet

Annonce

Sæt nu farten ned

Senere mandag flyttede Østjyllands Politi færdselskontrollen til Randersvej i Aarhus N, hvor man må køre 70 km/t.

Her fik tre bilister en betinget frakendelse af kørekortet ved at køre hhv. 124, 126 og 128 km/t.

"Det går alt, alt for stærkt - sæt nu farten ned," lyder opfordringen fra politiet.

Politiet holder i denne uge færdselskontroller over hele landet.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce