Annonce
Østjylland

DNA-spor viser Voldum-ulvens færd: Her bor dens søskende

Eksperterne føler sig ret sikre på, at ulven, der her er fotograferet nær Glesborg i Norddjurs Kommune i september sidste år, er en af ungerne fra Ulfborg-parrets hvalpekuld i 2017. Foto: Peter Albrecht og Jakob Normand

En nærmere undersøgelse af DNA-sporet fra ulveangrebet i Voldum viser, at ulven, der angreb en indhegnet fåreflok, stammer fra Vestjylland. Se, hvor dens søskende befinder sig.

Kronjylland/Norddjurs: Den ulv, der kort før jul angreb en fåreflok i en indhegning ved Voldum, er én af de i alt otte hvalpe, som i forsommeren 2017 blev født ved Ulfborg i Vestjylland.

Det står klart, efter Naturhistorisk Museum Aarhus har bedt om at få dobbelttjekket DNA-profilen fra Voldum og sammenlignet den med dem, der tidligere er blevet indhentet i området omkring Stråsø Plantage, hvor Ulfborg-ulveparret holder til.

- Vi har længe været i besiddelse af DNA-profilerne for seks af de minimum otte hvalpe, som blev født i Vestjylland, og nu er det altså lykkedes os at konkludere, at den ulv, der foretog angrebet i Voldum, er en af de seks, siger forsknings- og samlingschef Kent Olsen.

Annonce

Alt taler for én ulv

Naturhistorisk Museum Aarhus overvåger sammen med Aarhus Universitet de danske ulve på vegne af Miljøstyrelsen. Og herfra tør man næsten konkludere, at ulven fra Voldum og Djurslandulven er én og samme individ.

- For os at se er det usandsynligt, at ulven i Voldum og ulven på Djursland skulle være to forskellige ulve. DNA-profilen viser, at ulven fra Voldum er en vestjysk hvalp, og jeg kan ikke forestille mig, at den skulle have kunnet gemme sig et andet sted i Danmark end på Djursland, siden den forlod Vestjylland i april sidste år, siger Kent Olsen og fortsætter:

- En ulv kan ikke gemme sig i så lang tid, uden at vi hører om det. Det eneste sted, hvor en ulv har formået at gemme sig så godt, at det ikke er lykkedes os at fremskaffe en DNA-profil, er på Djursland.

Her er Ulfborg-hvalpene

Ifølge de fundne DNA-spor fra de seks ud af mindst otte hvalpe, som blev født ved Ulfborg i 2017, er status, at én ulv opholder sig på Djursland og syd for Randers.

En ulv er død, efter den sidste forår blev skudt på en mark i Vestjylland af en 66-årig mand, mens de sidste fire ulvehvalpe sidste forår drog ned gennem Jylland og over grænsen til Tyskland. Her blev én af dem siden dræbt, da den blev påkørt af en bil.

Hvad angår de minimum to sidste hvalpe fra kuldet, er de ifølge Naturhistorisk Museum Aarhus endnu ikke DNA-identificeret. Derfor er det endnu uvist for eksperterne, hvor disse ulve i givet fald måtte befinde sig.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce