Annonce
Randers

Dokumentar om dødsvold: Sadomasochistisk sektleder genopstår

Uffe Hove uden for Landsretten i Viborg i 2002, hvor han blev idømt syv års fængsel for dødsvold mod Ellen-Johanne Tandrup. Uffe Hove selv døde i 2011. Arkivfoto: Carl-Erik Hesseldahl
For snart 20 år siden blev den dengang 46-årige Uffe Hove idømt syv års fængsel for at have tævet den 50-årige Ellen Johanne Tandrup til døde i forbindelse med en sadomasochistisk seance i et parcelhus i det nordlige Randers. Discovery Plus har nu lavet en dokumentar om dødsvolden i et bizart kollektiv.
Annonce

Randers: Avisens mangeårige kriminalreporter Lone Hammer Sørensen er en af fortællerstemmerne, når Discovery Plus onsdag 20. januar åbner for streamingen af tredje afsnit af programmet "Forbrydelser, der rystede Danmark", der havde premiere onsdag 6. januar.

Afsnittet hedder "Den brutale sektleder" og handler om Uffe Hove, der i 2002 blev idømt syv års fængsel for at have banket det forsvarsløse og psykisk nedbrudte sektmedlem Ellen-Johanne Tandtrup til døde i et sadomasochistisk kollektiv i Hørhaven i det nordlige Randers.

Lone Hammer Sørensen genkalder i udsendelsen den torsdag i oktober 2001, hvor hun kom kørende i sin bil ud af Århusvej i Randers. Her hørte hun i radioen, at en kvinde var død under mystiske omstændigheder.

Kriminalreporteren vejrede straks en spændende historie og ringede straks til sin redaktionschef og tilbød sin hjælp med at skrive historien. Hun blev prompte bedt om at lave en forsidevinkel. Hun vendte bilen og kørte tilbage til redaktionen.

Annonce

Skjult parallelunivers

I dag næsten 20 år senere synes hun stadig, at historien er så vigtig, at det er på sin plads at genfortælle den til nutiden.

- Der er mange, der er forargede på de pårørende vegne over, at der bliver gravet i sådan nogle sager igen, men faktisk har de pårørende langt overvejende brug for, at der er nogle, der husker deres døde. Det er vigtigt, at vi husker, at der er sket sådan nogle ting, og at vi er med til at forhindre, at det sker igen, siger Lone Hammer Sørensen.


Han misbrugte de folk, der var søgende og kom til ham. Ellen-Johanne havde været indlagt på psykiatrisk afdeling og søgte meningen med livet. Det misbrugte han. Og så havde han ikke nogen stopknap. Han gjorde det også med unge piger.

Lone Hammer Sørensen, kriminalreporter, Randers Amtsavis


- Lige præcis denne sag foregik i et skjult parallelunivers, som vi ikke anede, der fandtes i et almindeligt parcelhuskvarter i Randers. Ingen kendte til det, og gerningsmanden kunne sådan set gøre, hvad han ville. Han havde mennesker i sin magt. Havde der nu været nogle naboer, der havde en mistanke om, at der foregik et eller andet, så kunne de jo have grebet ind noget tidligere, men det skete ikke.

Annonce

Stringent fortalt

Historien om den brutale sektleder er stringent fortalt i kronologisk orden, krydsklippende mellem en række personer, som var beskæftiget professionelt med sagen dengang, blandt andet en kriminalmand, en obducent og avisens kriminalreporter tilsat en række nyhedsindslag og lydfiler med udtalelser fra tidligere beboere i kollektivet.

Uffe Hove lever ikke længere. Han døde ifølge dokumentarens rulletekster i 2011 af svære kredsløbforstyrrelser. Han blev til det sidste af plejet af hustruen Krista Bindslev, som  han som sektleder havde taget i sin varetægt i det sadomasochistiske kollektiv.

Uffe Hove blev løsladt fra fængslet i 2007. Sammen med sin 30 år yngre kone lagde han blandt andet dette billede ud på nettet.

De to blev gift med hinanden på Århus rådhus, da han var på fem timers ledsaget udgang fra fængslet, den dag i 2004, da hun fyldte 18 år.

Den berygtede sektleder afsonede den fulde straf og blev løsladt i 2007, hvor han vendte tilbage til Krista i Skejby i det nordlige Århus, hvor flere af sektens kvindelige medlemmer boede i nærheden.

Annonce

Skræmmende adfærd

I forbindelse med løsladelsen skrev Randers Amtsavis, at det lange fængselsophold tilsyneladende ikke havde svækket sektlederens magt over kvinder. I kulissen ventede nu en anden, purung pige, som var blevet voldsomt betaget af den 52-årige Uffe Hove.

Noget af det, der i dag står stærkest i Lone Hammer Sørensens bevidsthed er Uffe Hoves uhyggeligt skræmmende adfærd.

- Han var jo dybt manipulerende og farlig, fordi han kunne få folk med på sine syge visioner. Han misbrugte de folk, der var søgende og kom til ham. Ellen-Johanne havde været indlagt på psykiatrisk afdeling og søgte meningen med livet. Det misbrugte han. Og så havde han ikke nogen stopknap. Han gjorde det også med unge piger. Det lykkedes ham jo rent faktisk at hjernevaske folk, så de bare fortsatte, mens han var i fængsel. Det, synes jeg, er uhyggeligt, siger Lone Hammer Sørensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Kragballe genopstod og gik forrest i Forum: Dét sagde Randers HK-lejren efter sejren

Annonce