Annonce
Debat

Dokumentation for dårlig topledelse i Region Midt

Annonce

Læserbrev: Den netop foretagne ”trivselsmåling” rummer flere metodeproblemer. Dels en lav besvarelsesprocent (48 procent), og dels er der ikke mulighed for direkte at evaluere hospitalsledelserne og direktionen. Trods disse svagheder giver undersøgelsen et stærkt indirekte bevis for, at årsagen til det dårlige arbejdsmiljø skal søges i en syg ledelseskultur i toppen, det vil sige hospitalsledelserne og direktionen, som genererer et utilfredsstillende arbejdsmiljø.

Region Midt består blandt andet af seks hospitalsenheder fordelt på endnu flere matrikler. Det er karakteristisk, at på de punkter, hvor hospitalsledelserne eller direktionen har stor indflydelse, det vil sige lokale Medudvalg eller Hoved-Medudvalg, afsløres en usædvanlig lav tilfredshed. Det samme gør sig gældende for de undersøgte funktioner, hvor der kræves et ledelsesengagement fra et højere niveau.

Den lave medarbejdertilfredshed er jævnt fordelt på samtlige hospitalsenheder, omend Regionshospitalet Randers igen indtager sidstepladsen, hvad angår arbejdsmiljøet, hvilket hospitalet også gjorde i 2013, i øvrigt med den samme hospitalsledelse. Det eneste punkt, hvor hospitalsenhederne udviser en let positiv tendens, er relationen mellem kollegaer, om end også dette punkt kunne være bedre.


Kravet blev afvist. Hvad var man bange for?


Resultaterne samt den ensartede geografiske fordeling på hospitalsenhederne kan kun tolkes som en top-bund-proces, hvor den syge ledelseskultur forplantes fra direktionen til hospitalsledelserne og videre ud i organisationen.

Resultatet overrasker næppe personalet eller befolkningen, grundet de talrige aktuelle problemer i regionen. På denne baggrund er det både overraskende og uacceptabelt, at hospitalsledelserne og direktionen ikke indgår direkte i undersøgelsen. Dette er formentlig en medvirkende årsag til den lave deltagerprocent, da et negativt svar på ledelsesspørgsmål kun omfatter mellemledere, hvor der ikke har været samarbejdsproblemer.

Det skal anføres, at inden undersøgelsen gik i gang, var der fremsat en skriftlig anmodning om, at direktionen og hospitalsledelserne også skulle vurderes. Kravet blev afvist. Hvad var man bange for?

Dette er vel ganske sigende for tankegangen bag undersøgelsen.

Problemstillingen er i bogstavelig forstand livsvigtig, idet det ansete engelske lægetidsskrift BMJ i 2019 dokumenterede, at dårlig ledelse slår patienter ihjel. Der er ligeledes dokumentation for, at dårlig ledelse hæmmer innovation. Med andre ord er de opnåede resultater direkte uacceptable for såvel patienter som skatteydere.

Hvor er politikkerne i denne proces? Det enkle svar er fraværende. Idet den reelle ledelse er placeret hos de ledelsespersoner, som undersøgelsen ikke må evaluere direkte – men som indirekte afsløres som inkompetente.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Ulven kommer - med hvad?

Randers For abonnenter

Kunstig sø er blevet kampplads for lystfiskere og lokale beboere - minister på vej med afgørelse

Randers

Motorvejen spærret natten til søndag: Kassevogn var væltet og chaufføren sad fast

Annonce