Annonce
Østjylland

Dorthe fra Mariager har oplært en ræv til at finde trøfler: Nu skal de på pizzaer i Aarhus

Dorthe Aalborg med en af de sorte trøfler. Det er i øvrigt ikke hendes rævemakker, der ses på billedet her. Collagefotos: Jakob Kristian Sørensen og Roger Wissmann/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Dorthe Aalborg fra Mariager er inkarneret trøffel-jæger og har netop fundet en hel ny art sorte trøfler, som skal testes på pizzeria Il Locale i Aarhus.

MARIAGER: For et par år siden faldt Dorthe Aalborg helt tilfældigt over nogle sorte trøfler i skoven i nærheden af Mariager. Men trøflerne så lidt anderledes ud, end de plejer at gøre, så Dorthe Aalborg ville gerne have sit fund nærmere undersøgt. Det kiksede imidlertid, fordi tiden løb fra hende og trøflerne. Men nu har hun fået en ekspert til at kigge nærmere på en ny høst af de sjældne svampe. Og den var god nok: Dorthes sorte trøfler er en art, der hidtil ikke er registreret.

- Disse trøfler har endnu ikke fået et dansk navn, men på latin hedder de tuber mesentericum, fortæller hun.

- Jeg har set et opslag på Facebook, hvor det bliver foreslået, at svampen skal døbes Dorthe-trøfler, fortæller restauratør Jakob Kristian Sørensen, der er på besøg for at få en bøtte af de nye trøfler med hjem til en test i sit pizzeria Il Locale i Guldsmedegade i Aarhus.

Jeg behøver ikke finde mine trøfler om natten. Heller ikke selvom jeg gerne vil holde på min hemmelighed om, hvor de er. Der, hvor jeg finder dem i skoven, kommer der aldrig andre mennesker.

Dorthe Aalborg, trøffeljæger

Annonce

Trøffel-ræv

Dorthe Aalborg er inkarneret svampejæger, og når "byttet" er trøfler, afsøger hun skovbunden sammen med sin faste makker: En ræv. Almindeligvis bruger trøffeljægere specialtrænede hunde til opgaven, men Dorthe Aalborg har altså oplært sin egen ræv.

- Jeg tog ræven med hjem for et par år siden, hvor den som hvalp sad og hylede ude i skoven. Jeg opfostrede hende med en sutteflaske. Og i dag er hun tilbage i skoven, hvor hun lever som en vild ræv. Undtagen når jeg kommer forbi. Så giver jeg hende et halsbånd på, hvilket hun er begejstret for: så hun ved, at nu skal vi finde trøfler - og når hun finder en trøffel, vanker der også en godbid.

Dorthe Aalborg har optaget en video, hvor hendes ræv graver en trøffel op af jorden og lægger den forsigt ved siden af hullet. Derefter er ræven næsten ekstatisk af glæde over sin egen bedrift.

En bøtte med de specielle sorte trøfler hentede Dorthe Aalborg og ræven i løbet af en nat, hvor hun ikke kunne sove.

- Men jeg behøver ikke finde mine trøfler om natten. Heller ikke selv om jeg gerne vil holde på min hemmelighed om, hvor de er. Der, hvor jeg finder dem i skoven, kommer der aldrig andre mennesker, fortæller hun.

Annonce

Unikke Mariager-trøfler

Danske restauranter får typisk deres trøfler leveret fra Italien, men for Jakob Kristian Sørensen er det noget helt specielt at kunne servere trøfler fra Mariager.

- Jeg har lovet at tage trøfler med til et arrangement næste weekend, men jeg vil også begynde at servere svampene på mine pizzaer i Il Locale. Så må vi se, om der er nogen tilbage, eller om jeg skal ud og skaffe trøfler fra udlandet, siger han.

Han regner dog ikke med at kunne tjene penge på Dorthe Aalborgs trøfler.

- Men det er spændende for en kok overhovedet at kunne få trøfler fra Mariager - de er fuldt på højde med de trøfler, jeg kan købe i Italien. Det er unikt, og jeg vil gerne støtte lokale, små leverandører og nicheproducenter, siger han.

Den bøtte trøfler, han fredag tog med hjem fra Mariager, vil nok kunne række til 100 pizzaer, anslår han.

Trøffeljæger Dorthe Aalborg lader restauratør Jakob Kristian Sørensen snuse til en af hendes nyopgravede trøfler. - Det er unikt at kunne få trøfler fra Mariager, siger han. Foto: Morten Lund
- Trøflerne fra Mariager er fuldt på højde med de trøfler, som danske restauranter køber hjem fra Italien, lyder vurderingen. Foto: Jakob Kristian Sørensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce