Annonce
Østjylland

Drømmen om en film

Drømmen om en ­spillefilm er droppet, men en håndfuld ­personer håber nu at få lavet en dokumentarfilm om livet på og omkring cementfabrikken.

I over ti år har en håndfuld mennesker drømt om at lave en spillefilm baseret på forfatteren Hans Kirks roman »Daglejerne«, der handler om livet på og omkring cementfabrikken på Dania.

Hans Kirks roman »Fiskerne« blev en stor succes som tv-serie tilbage i 1970erne, og den succes ville man gerne gentage. Projektet kom så langt, at Ebbe Kløvedal Reich skrev en drejebog til filmen.

Men filmbranchen kræver rigtig mange penge, og drømmen om en storslået spillefilm er nu afløst af en lidt mindre drøm om at lave en dokumentarfilm om daglejernes liv. Et projekt, som lederen af det lokalhistoriske arkiv i Assens, Jørgen Andersen, er med i.

»Ideen er nu, at der kommer en film ud, der beskriver forholdet for daglejernes børn på cementfabrikken,« forklarer Jørgen Andersen.

»Forholdene dengang var barske, men egentlige ikke kummerlige i forhold til, hvad der ellers var dengang. At komme på cementfabrikken var ikke dårligt, og det har i hvert fald været bedre end at arbejde for landbruget«.

Kun få kan huske
Projektet har været undervejs i mange år, blandt andet fordi alle involverede arbejder frivilligt med projektet.

Jørgen Andersen glæder sig dog over, at der er foretaget tv-interview med flere af de personer, som var børn af daglejerne. De fleste er efterfølgende døde, men deres beretning om livet omkring cementfabrikken for omkring 100 år siden er nu sikret for eftertiden.

Jørgen Andersen har selv læst alle Hans Kirks romaner, og han er ikke sen til at anbefale dem til andre.

»Dem er jeg meget glad for, de er formidable. Han beskriver et helt samfund og dets omstilling, det er fantastisk«.

Konsulent på Hans Kirk-projektet Ole Østergaard skal på torsdag orienterer kommunens kulturudvalg om projektet. I de sidste mange år har både Mariager og Hadsund Kommuner støttet film-projektet økonomisk.

Annonce

Hans Kirk

Hans Kirk blev født i 1898 og var søn af en læge i Hadsund, og han besøgte ofte henholdsvis farens familie i vestjylland, der var indremissionske fiskerfamilie, og morens grundtvigske storbondefamilie i Thy.
I 1923 blev han cand.jur., men levede det meste af sit liv som forfatter. I 1928 kom hans debutroman Fiskerne, som blev godt modtaget af kritikerne
Hans Kirk tilsluttede sig Danmarks Kommunistiske Parti i 1931 og blev i 1941 arresteret af dansk politi og indsat i Horserødlejren. Herfra lykkedes det ham at flygte i 1943, og dermed undgik han deportation til tyskland.
Efter krigen var Hans Kirk medarbejder ved det kommunistiske dagblad ”Land og Folk”, og i 1953 kom hans erindringsroman ”Skyggespil”.
Hans Kirk døde i 1962 og ligger begravet på Ordrup Kirkegård.

Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Thorsager Kirke har næsten fået alle stole tilbage: Efterladt varevogn gemte på stjålne rundkirkestole

Annonce