Grenaa: Der er måske gode nyheder på vej til dem, der synes, at det grundstødte skibsvrag 30 meter ude i vandet i Ålebugten lidt nord for Grenaa skal fjernes. I hvert fald så siger en gruppe mænd i trediverne, som elsker store maskiner og har en hel del af dem, at det skib kan de da godt bjærge.
- Vi har en seriøst stor traktor. Den vil vi køre ned på stranden, sætte nogle kæder rundt om skibet og så trække det ind på land. Vi har også en lastbil, vi kan få skibet op på, og det kan komme hjem til mig at stå, fortæller en af idemændene til bjærgningen, Erik Kristensen fra Grenaa.
Han lever af at købe gamle biler og sælge dem videre, og så er han med i en gruppe fra Grenaa, som laver alle mulige former for tricks og stunts med biler og andre maskiner.
Ejeren skal give lov
Før Erik Kristensen og de andre maskinkyndige mænd kan gå i gang, kræver det, at ejeren giver dem lov til at fjerne skibsvraget. Derfor vil han meget gerne i kontakt med personer, der ved, hvem ejeren er.
- Vi gør det, fordi vi gerne vil hjælpe ejeren, og fordi vi synes, det vil være sjovt at bjærge et skib. Vi er nogle drengerøve, der ved rigtig meget om maskiner. Vi har aldrig prøvet at bjærge et skib, men det skal nok kunne lade sig gøre, fortæller Erik Kristensen.
Ejeren af det meget forfaldne skib gik på grund i slutningen af februar, og han fik hjælp fra redningstjenesten til at komme i land. Inden da boede han på det rundt omkring i havneområdet i Grenaa.
Man kan godt sige, at skibet er i en form for ingenmandsland. Intet tyder nemlig på, at ejeren kommer til at at fjerne det, og da skibet ikke er til fare for andre både, eller der er fare for olieudslip, kommer myndighederne ikke til at gøre noget ved skibet.
5.000 kroner til diesel og diverse
Så hvis ikke Erik Kristensen eller andre hjælper ejeren, kan det formentlig blive liggende i mange år, indtil vand, vind og vejr selv får bugt med vraget.
- Hvis vi får fat på ejeren, og han giver os lov til at fjerne skibet, vil vi starte en indsamling. Får vi samlet 5.000 kroner ind, så gør vi det, for dieselolie er blevet rigtig dyrt, og det koster også lidt at få maskinerne frem og tilbage, konstaterer Erik Kristensen.
Udover at de maskinglade mænd først skal have lov til at fjerne skibet af ejeren, skal de også informere Kystdirektorat. Men sker det, vil der umiddelbart ikke være nogle problemer i, at de fjerner det.