Annonce
Østjylland

Dristig plan til friskole-byggeri: Lokale borgere skal låne penge i banken og gi' dem videre

Genrefoto: Simon Knudsen/Scanpix

Folkene bag friskoleprojektet i midten af Norddjurs Kommune er kommet langt med planlægningen af deres fælles skoledrøm. Senest er de blevet enige med en lokal lodsejer om overtagelse af 2,5 hektar jord.

Norddjurs: Der er ikke blevet hvilet på laurbærrene i midten af Norddjurs Kommune, siden kommunens politiske beslutningstagere i efteråret meddelte, at overbygningen på Ørum Skole skal lukke efter sommerferien.

Tværtimod har mere end 50 borgere arbejdet som myrer for at stable et friskoleprojekt på benene, der med deres ord kan sikre lokalsamfundets eksistens, når engang kommunen heller ikke har råd til at drive underbygningen videre. Og nu er de nået så langt med deres vision, at de er klar til at investere i et stort jordareal, hvorpå de ifølge den eksisterende lokalplan gerne må bygge en skole.

- Som det ser ud lige nu, har vi lavet en købsaftale på 2,5 hektar jord med den landmand, der ejer dét areal, vi gerne vil have. Vi har haft en god dialog med ham, og selvom vi ganske vist ikke har betalt pengene endnu, så er vi nået frem til en pris, som begge parter finder rimelig, siger Torben Lund, der er tovholder på friskoleprojektet Friskole Midt.

Annonce

Hvis vi skal have en bank til at hjælpe os med at finansiere det her projekt, så er vi nødt til at komme med nogle penge selv.

Torben Lund, tovholder på Friskole Midt
Sådan ser den foreløbige drøm for fremtidens friskole i midten af Norddjurs ud. "Friskole Midt" er ifølge styregruppen blot et midlertidigt navn, som er blevet sat på friskoleprojektet, indtil det endelige navn skal findes. Illustration: Styregruppen for Friskole Midt

Det skal skolen indeholde

De 2,5 hektar jord skal først og fremmest bruges til placering af den skolebygning, som foreløbig er blevet udtænkt og tegnet af frivillige medlemmer af arbejdsgruppen.

Det samlede skolebyggeri med forventes at komme til at fylde omkring 1800-2000 m2, når det står færdigt. Byggeriet skal ifølge Torben Lund indeholde fælles indgang, 12 undervisningslokaler, faglokaler, lærerforberedelseslokaler og diverse andre smårum.

Men herudover skal der også være plads til en legeplads, græsarealer, en parkeringsplads samt indkørsel, udkørsel og aflæsningspladser til biler, så man kan komme til og fra grunden fra begge sider.

- Det vigtigste er, at der er jord nok. Og det er der med dét areal, vi har lavet en aftale om, siger Torben Lund, der forestiller sig, at man med tiden vil kunne udvide brugen af arealet med etablering af eksempelvis shelters.

Det er på det jordstykke i Ørum, som her er afmærket med grønt, at en gruppe borgere ønsker at bygge den nye friskole i midten af Norddjurs Kommune. Den røde cirkel på kortet viser den fløj af Ørum Skole, som indgår i styregruppens plan B. Privatfoto

Plan A, B og C

Det fulde skoleprojekt, som internt i Friskole Midts styregruppe kaldes for plan A, forventes at komme til at koste i omegnen af 24 millioner kroner at etablere.

Men 24 millioner kroner er svære at banke op af støvet, når man gerne vil bygge en ny skole. Derfor arbejder styregruppen også aktivt med en plan B, som indebærer byggeriet af et indgangsparti og én fløj med tre undervisningslokaler.

- Vi ved godt, at når vi åbner en friskole i Ørum, så vil konsekvensen formentlig blive, at Norddjurs Kommune lukker Ørum Skole. Men i stedet for at kommunens skolebygninger risikerer at stå tomme, så kunne vi godt tænke os at leje os ind i F-fløjen, hvor Ørum Skoles faglokaler er placeret, indtil vi får råd til at bygge friskolen færdig, siger Torben Lund.

Hvis ikke det kan lade sig gøre at leje lokalerne på Ørum Skole, arbejder styregruppen også med en plan C, der involverer alternative lokaler et andet sted i byen.

Vil låne penge af borgerne

Det byggeprojekt, der indgår i Friskole Midts plan B, forventes at komme til at koste omkring 14 millioner kroner. Af de penge er det styregruppens klare mål at samle fem millioner kroner sammen blandt lokalområdets borgere.

- Hvis vi skal have en bank til at hjælpe os med at finansiere det her projekt, så er vi nødt til at komme med nogle penge selv. Derfor forestiller vi os, at borgerne låner et beløb i banken, som de så låner videre til friskolen, der til gengæld betaler borgerens renter og afdrag, siger Torben Lund.

Resultatet er ifølge projektets tovholder, at man som borger ikke har nogen udgifter på lånet udover stiftelsesomkostningerne. Til gengæld kommer borgeren til at nyde godt af det rentefradrag, som følger med lånet.

Men hvorfor i alverden skulle folk gøre det?

- Hvis vi ikke gør noget for at sikre byens skoletilbud, og Ørum Skole på et tidspunkt lukker, så ved vi fra andre steder, at huspriserne i området falder med 15-20 procent. Derfor er vi nødt til at stå sammen om at investere i vores fremtid, siger Torben Lund.

Foreløbig har styregruppen bag Friskole Midt fået tilsagn om cirka 150 skoleelever fra Ørum, Glesborg og Bønnerup, som planlægger at rykke til den nye friskole, når den forventes at åbne i august 2020.

Friskolebyggeriets første spadestik forventes at blive taget i løbet af efteråret 2019.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Kommunen støtter tv-sjov fra Christian Fuhlendorff og lokal instruktør med en halv million: Skal vise de gode sider af Randers

Danmark

Klar tysk melding om grænseåbning: Åbne sluser til Poetzsch og Calle fra 15. juni

Danmark

Drop sommerferien til sydens sol: Regeringen fraråder rejser udenfor udvalgte nabolande

Annonce